Képzeljük el, mit tennénk, ha egy eleve sikeres családi vállalkozást irányítva emelnénk a téten, és nem egy, hanem néhány éven belül több kelet-magyarországi üzlet tulajdonosává válnánk? Bár a kérdés költői, szívesen eljátszunk a gondolattal, a Dudás-fivérek pedig egy valóban lehetséges választ adnak rá. Kisebb pizzabirodalmuk fennhatóságát tavasz óta Debrecenben is élvezhetik a lakosok, de bárki belekóstolhat, ha ellátogat a cívisvárosban nyílt Pizza, Kávé, Világbékébe.
Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd az encsi Anyukám Mondta étterem tulajdonosaiként léptek a köztudatba, komoly kulináris felelősségükkel pedig már ekkor szembesülhettek, hiszen hamar kiderült, hogy ételeiket nem csak az encsiek, de az egész ország, sőt a határon túliak is szeretik. Igény tehát egyértelműen mutatkozott rá, hogy főzőtudományukat terjesszék, azonban tekintve, hogy egy családi vállalkozásról beszélünk, logisztikailag nehezen lett volna megoldható egy, az eredetitől távol eső, hagyományos étterem üzemeltetése.
Így, mondhatni okosmegoldásként, a pizzarajongók aktivitására építve nyílt meg 2017-ben az első Pizza, Kávé, Világbéke Miskolc belvárosában. A két hely működtetése egybeforrt, Encsen készült a pizzatészta, amit a két helység közötti rövid távolság miatt nem okozott gondot szállítani sem.
A PKV sikereit valószínűleg annak is köszönheti, hogy közérthetően szólítja meg az utca éhes emberét, azonban olyan ízeket képes számára prezentálni, amelyekkel biztos nem találkozik minden sarki pizzaszeletesnél. Ez a fajta egyediség vidéken még szembetűnőbb, az üzlet pedig úgy tűnik, hogy vonzza a vevőket, így érthető, hogy mikor Debrecen belvárosában egy patinás épületben, a Csapó utcán megüresedett egy üzlethelyiség, Dudásék lecsaptak rá. Így történt, hogy már Hajdú-Bihar megyében is terjesztik a Világbékét.
A sikeres vállalkozás térhódításának azonban a gyakorlatban komoly logisztikai következményei is voltak, hiszen míg Encs és Miskolc húsz perces autóútra fekszik egymástól, addig Debrecenig jóval többet kell megtenni. Az új üzlet nyitását követően a tipikus családi vállalkozásból át kellett, hogy álljanak egy vállalatibb szemléletre, és le kellett vetkőzniük az egyik vagy a másik skatulyáiból fakadó prekoncepciókat. Az erőik megosztása érdekében Dudás Szabolcs főleg a PKV üzleteit viszi, míg Dudás Szilárd alapvetően a menedzseri feladatokkal foglalkozik, és többnyire Encsen megtalálható.
Forradalmi római
Miért hagynák el a járt utat a járatlanért? Talán pont azért, mert néha nagyon is hasznos elkalandozni a kitaposott útról, ahol már csak a megszokás tart. A formák, az ízek, amelyeket már sokszorosan volt alkalmunk megismerni, a maguk biztonságával kecsegtetnek, de ha elhagyjuk az eddig (magunk által) kijelölt ösvényt, izgalmas lehetőségek tárulkoznak fel előttünk. Hasonló a helyzet a római pizza hazai forradalmával is, mely ételre Olaszországban valószínűleg senki sem kapná fel a fejét, nálunk azonban többeknek meglepetést okozott ez a pizzafajta, melyet a laikusok pár éve még a kenyérlángos rokonaként szemléltek a műértők kritikus tekintetével.
Az itthon is jól ismert (és szerencsére a sok félreértés ellenére, immár több tucat helyen előírásszerűen is készített) nápolyi pizza és a római között a szemet kiverő különbség, hogy míg az előbbi kerek, addig az utóbbi négyzet alakú. Ez a tepsis pizza, azaz teglia, amelyet hagyományosan ollóval szeletelnek téglalap alakú cikkekre. A hazai pizza al taglio négy fontos állomása a fővárosi Nagymező utcai Pizzica, az óbudai D'Al Michele és az IGEN által gründolt Pozsonyi úti Ide, míg a római pizzát igazán széles körben a Dudás-testvérek fáradságos munkája nyomán ismerhettük meg közelebbről vidéken, először Miskolcon, majd Egerben és Debrecenben is.
A pizza hazájában nem sokat teketóriáznak az előre pontosan meghatározott méreteken, ahogy sikerül az ollóforgatás, aszerint árazzák be a szeleteket, ám ez a módszer akkor működőképes, ha a rómaipizza-imádó tömeg megoszlik a rengeteg hely között. Itthon egyelőre nincs ilyen szerencsénk, így legyen az Budapest vagy vidék, meghatározott méretű, előre felvágott szeletekkel találkozhatunk. A tavasszal Debrecenben is megnyílt Pizza, Kávé, Világbéke koncepciójának része, hogy a 40x60 centiméteres tepsikből 12 szeletet pizza kerül terítékre.
A pizzaszeletekért pedig mindenki rajong, legyen az háromszög vagy téglalapalakú, hiszen anélkül kóstolhatunk meg akár 3-4 különböző, különleges feltétekkel díszített pizzát is, hogy tele lennénk. Így adódik alkalmunk akár együltő helyünkben kiélvezni több, vagány ízkombinációt.
Azt azonban érdemes világosan látni, hogy a pizza al taglio alla romana – azaz a római pizza – teljesen más, mint a sokkal elterjedtebb nápolyi verzió. Nemcsak formájában, de jellegében is. A tészta többféle liszt keverékéből készül, és ha már hasonlítanunk kell valamihez, akkor jobb nem a kenyérlángost idecitálni, hanem a szintén olasz focacciára gondolni.
A hosszú, 64-72 órás hideg kelesztés után a magas víztartalmú tészták nagyon levegősek, az alacsony hőfokon történő sütésüket követően pedig (amihez bőven elég egy elektromos sütő is), egy ropogós és igazán könnyen emészthető ételt kapunk. Ha nem frissen sülten kerül elénk, fogyasztás előtt elég, ha sütőben újramelegítjük.
A buborékos római pizzatészták a Pizza, Kávé, Világbékében olyan autentikus ízekben kaphatók, mint a Margherita, a burgonyás vagy a quatro formaggi, de csodákra képesek az elsőre meglepőnek ható feltétekkel is, így szezonjában a friss fügés vagy az éppen szezonális sütőtökös pizza is kóstolásra méltó.
A gourmet alapanyagok és a professzionális elkészítési mód azonban nem kötelezi a vendégeket arra, hogy fehér abroszok felett foglaljanak helyet, sőt tányér és evőeszköz nélkül lehet a választott szeleteiket elfogyasztaniuk, amely harmonizál az eredeti olasz sarki pizzások hangulatával is.
Azonban nem csak miliőben közelítenek az olasz helyekhez, de kulcsfontosságú, hogy olasz alapanyagokkal is dolgoznak. Jóllehet manapság divatosabb helyi termelőket választani, aminek természetesen pozitív gazdasági tényezői is vannak, számukra az olasz ételek hitelességét, a minőséget és a stabilitást továbbra is a bevált itáliai termékek nyújtják.
A vendégek először talán fenntartásokkal fogadják a mindenhol megszokott kerek pizzák helyett a téglalap alakú római szeleteket, de ezek sok szempontból alkalmasabbak arra, hogy ilyen formában árusítsák őket. Ennek egyik fő oka, hogy a hagyományos vékonytésztás olasz és a nápolyi pizzát nem lehet (vagy nem igazán érdemes) újramelegíteni. A pizza al taglio alla romanát pedig a római pékek körülbelül 70 évvel ezelőtt arra fejlesztették ki, hogy praktikusabb legyen a fogyasztásuk. A Pizza, Kávé, Világbéke és a többiek pedig ezt a kedvező adottságot maxolják ki nekünk.
Árak: pizzák: 550-1090 Ft; saláták: 650-1200 Ft; desszertek: 390-1100 Ft
Pizza, Kávé, Világbéke Debrecen
Cím: Debrecen, Csapó u. 2.
Nyitvatartás: Sz-Cs: 9.00-22.00, P-Sz: 9.00-23.00, V: 9.00-20.00 (H: zárva)
Az étterem weboldala, Facebook-oldala, Instagramja
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.