A La Liste egy érdekes elgondolás szerint áll fel: összegyűjtik a világ különböző, elismert kalauzainak rangsorait, szakmai listáit, blogok értékeléseit, valamint vendégvéleményeit, majd egy algoritmus segítségével számítják ki a végleges "világlistát".
A viszonylag friss, 2015-ben életrehívott kezdeményezés mögött egy nemzetközi csapat áll, és bár van zsűrije is, ők inkább csak felügyelik a lista eredményeit. A francia vonatkozás azért mégiscsak tagadhatatlan, elég csak az ezres lista első tíz helyezettjére pillantani, ahová például egyetlen olasz hely sem fért be; Massimo Bottura étterme, az Osteria Francescana is a 15. helyre szorult.
Japán viszont itt is, akár a Michelin-kalauzokban, elsöprő számú (134) étteremmel szerepel, őt követi a kontinensnyi Kína 123 hellyel, a harmadik legtöbb éttermet felmutató ország pedig Franciaország 118 listázott hellyel.
A csúcson továbbra is a Guy Savoy étterem áll Párizsból, ahogyan az előző évben is. Az értékelés 100 pontos rendszerben zajlik, Guy Savoy séf étterme a szédítő 99,75 pontot érte el. Egy ezres listán a tíz legjobb persze tényleg csak a jéghegy csúcsa, de íme:
- Guy Savoy (Párizs, Franciaország) 99,75 pont
- Le Bernardin (New York, USA) 99, 50 pont
- Kyubey (Tokió, Japán) 99,50 pont
- Alain Ducasse, Plaza Athénée (Párizs, Franciaország) 99,25 pont
- Restaurant de l'Hôtel de Ville (Crissier, Svájc) 99,25 pont
- Eleven Madison Park (New York, USA) 99,25 pont
- La Vague d'Or (Saint-Tropez, Franciaország) 99,00 pont
- El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország) 99,00 pont
- Martín Berasategui (Lasarte-Oria, Spanyolország) 99,00 pont
- The French Laundry (Yountville, USA) 99,00 pont
Ahogyan tavaly, úgy idén is négy hazai étterem szerepel a listán.
A 2016- végén közzétett, tavalyi listán az Onyx, a Costes, az Olimpia és az Anyukám Mondta étterem fért be a világ legjobbjai közé. A 2018-as La Liste-en az Olimpiát a Borkonyha váltotta:
Costes 81.75
Onyx 80,50
Borkonyha 80,50
Anyukám Mondta 80,00
Egyértelműen a lista második felében tartózkodunk mind a négy magyar helyezettel, ez mégis óriási dolog, ha belegondolunk, honnan indultunk, és meddig értünk el kevesebb, mint két évtized alatt. Ahogyan Hamvas Zoltán fogalmazott nemrég:
"...nekünk azt kell néznünk, hogy hol tartottunk húsz éve, tíz éve és most. Óriási utat tettünk meg."
Olvasta már korábbi cikkünket?
Egy gasztroút, sok-sok gondolat – Széll Tamással és Hamvas Zoltánnal
A teljes 2018-as lista itt elérhető.