Hirdetés
Hirdetés

4000 befőttes üveg esztétikája

2017. július 22.
Jégbarlang a közepén egy jégcsappal – ez talán a leggyakoribb asszociáció Oslo reptéri bárját megpillantva. Messziről nézve nem is gondolnánk, hogy a jeges látvány több ezer befőttes üvegnek köszönhető.
Hirdetés


A Snøhetta nevű norvég belsőépítészeti cég kapott megbízást az oslói reptér bárjának megtervezésére. A dizájnerek múzsái egy régi norvég márka befőttes üvegei voltak: több, mint 4000 darabot használtak fel belőlük a látványos, félkör alakú bár kialakításához.


A Norgesglasset bár beltere majdnem 5 méter magas, és a sok üvegfelületnek köszönhetően szinte szinte csillog a reptér belterében. A bár oldalfalain a befőttes üvegek talpai alkotják a fal felszínét, középen pedig hatalmas, egészen a bárpultig lenyúló csillárt – vagy jégcsapot? – építettek az üvegekből.

A dizájnerek azonban nem csak egy jégbarlangot idéztek meg ezzel az enteriőrrel, utalva Norvégia természetrajzára. Csavar a tervezésben, hogy távolabbról nézve az egész bár egy befőttes üveget formáz. Mégpedig nem is akárhogyan: a Norgesglass üvegek hagyományosan fémtetővel és piros színű tömítéssel készülnek. A fémszínű bárpult az üvegek tetejét, a piros felirat, szőnyeg, falrész és ülőhelyek, sőt még a pincérek piros köténye is a tradicionális Norgesglass üvegek piros betétjét idézi. Wow.

Fotók: Ketil Jacobsen | Snøhetta

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram