El kell ismerni, hogy a sóskaramell akár megosztó is tud lenni – sokan vonakodnak attól, hogy megkóstolják ezt a sóval megbolondított édességet –, azonban ha valaki egyszer beadja a derekát, akkor valószínűleg egy életre a szerelmesévé válik.
Azt gondolhatnánk, hogy a sóskaramell valamilyen újkeletű hóbort, azonban a legendák szerint, mint oly sok más étel, ez is a véletlennek köszönhetően jött létre Franciaországban az 1970-es években. Egy Henri Le Roux nevű csokoládékészítő éppen karamellt készített, amikor véletlenül „fleur de sel”-t vagyis tengeri sót a kevert a szószba, a kóstolást követően pedig megállapította, hogy kivételes ízélményről van szó.
Mi mindenre használható?
„Kiváló a reggeli zabkására vagy palacsintára csurgatva, esetleg kávéba
– de készíthetünk belőle karamellás tejet is. Szinte bármilyen őszi-téli ízvilágú süteményhez remekül passzol, az almának, körtének, sütőtöknek nagyon jó barátja, de egy-egy kanállal önmagában is simán lecsúszik.
Mi tortákba és különféle pohárdesszertekbe, süteményekbe használjuk. Mivel ennyire sokrétűen felhasználható, tökéletes gasztroajándék” – meséli Horváth Alexandra, az Egy csipet torta alapítója.
A sóskaramellt otthon is könnyedén el lehet készíteni, mindössze egy kis odafigyelés szükséges ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk.
Sóskaramell recept
Hozzávalók:
- 150 g kristálycukor
- 60 g víz
- 120 g habtejszín
- 25 g vaj
- 0,5 tk. tengeri só
- vanília ízlés szerint
A tejszínt, a vajat, a sót és a vanília kikapart magjait egy kisebb lábasba mérjük, összemelegítjük, majd félretesszük. Ezt követően a cukrot és a vizet egy serpenyőbe mérjük, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni. Addig, amíg a cukor elolvad, néhányszor átkeverjük, azonban ezt követően már csak a serpenyőt rázogatjuk, hagyjuk a cukrot karamellizálódni. Amint a színe mély barnára vált, hozzáöntjük a tejszínes részt és visszavesszük a tűzhely hőfokát. 2-3 percig kevergetjük, amíg sűrűsödik a karamellszószt. Ezután nagyon óvatosan tetszőleges edénybe vagy üvegbe töltjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Mit tehet, akinek nincs kedve otthon készíteni ehető ajándékokat?
Az Egy csipet tortában a karácsonyi kínálatra a rendeléseket december 10-ig lehet leadni, a megrendelt termékeket pedig december 23-ig lehet átvenni a Szalay utcai üzletben, a Pesti úti műhelyben, illetve Budapesten belül kiszállításra is van lehetőség.
Az ünnepi kínálat egész decemberben megvásárolható lesz a cukrászdában, köztük a sóskaramell is, azonban arra nincs garancia, hogy mindig minden elérhető lesz a polcokon. Ezért aki biztosra akar menni, mindenképp adja le az igényét e-mail-ben, vagy személyesen.
Az Szalay utcai cukrászda hétfőtől péntekig 10-18 óra között, szombaton és vasárnap 10-17 óra között tart nyitva, ahol számos ehető ajándék közül lehet válogatni.
Fotók: Erdőháti Áron
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.