Hirdetés
Hirdetés

Zuppa inglese, a legédesebb "angol leves" – Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 14.
Piskóta (vagy babapiskóta), piros színű Alchermes likőr és vaníliás sárgakrém – ha egy igazi édességrajongó meghallja ezt a három összetevőt, rögtön tudni fogja, hogy mire gondoljon. Ez bizony a zuppa inglese, a "legangolosabb" olasz desszert. Mindenkinek szeretettel ajánlom otthonra is, ugyanis igen egyszerű az elkészítése!
Hirdetés

Zuppa inglese: egy angol leves vagy olasz desszert? Ez az édesszájúak számára nem lehet kérdés. A szó szerint angol levest jelentő finomság emlékeztet egy másik angol édességre, a trifle néven ismert pudingos desszertre, emiatt sokan az angol eredetre szavaznak, de én az olasz eredetre szavazok, azon belül is Toszkána tartományahoz köthető a története.

Az olasz zuppa szó a középkorban még nem levest jelentett, ekkor alaplébe áztatott kenyérre utalt. Az inzuppare ige alátámasztja mindezt: azt jelenti, hogy eláztat, tunkol, mártogat. És ezzel bizony egyre közelebb kerülünk a desszertünkhöz...

le_torte_di_ce / Instagram

A herceg mártásából angol leves

Hogy miért angol a zuppa? Erről megoszlanak a vélemények. A népszerű legenda szerint a desszert Siena városából származik, ahol először zuppa del duca, azaz a herceg mártásaként vált ismertté. Eszerint a desszertet a Correggio hercege tiszteletére rendezett ünnepi fogadáson szolgálták fel 1552-ben, aki Cosimo de’ Medici meghívására érkezett Sienába egy vita megoldása érdekében. Azt követően, hogy a herceg visszatért Firenzébe, bemutatta a zuppa del ducát a Medici-udvarnak, ahol hamar nagyon népszerűvé vált, főleg az ott élő angolok körében – hát ezért terjedt el zuppa ingleseként ez az édesség.

terriiina / Instagram


A történet így hangzik, de ennél sokkal valószínűbb, hogy az angol jelző az angolkrémcrema inglese – használatára utal. A jól ismert sodó cukor, tojássárgája, tej és vanília hozzáadásával készül. Az olasz konyha bibliájaként ismert La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (A főzés tudománya és az étkezés művészete) című szakácskönyvben is szerepel már a zuppa inglese, és az általunk nagyra becsült író, Pellegrino Artusi toszkán desszertként utal rá. Artusi kifejti, hogy a toszkánok által használt crema inglese túl folyós, ezért ő crema pasticcerával, azaz vaníliás krémmel helyettesíti. A crema pasticcera, azaz a cukrászkrém a mai napig az édességek közkedvelt alapanyaga, és a cukrászkrémbe kerülő keményítő révén masszívabb állagot alkot, így akár ki is fordíthatjuk a tálból a desszertet.

Piskóta vagy babapiskóta? Pan di Spagna vagy savoiardi?

A recept elengedhetetlen része a tészta. Választhatjuk a hangzatosnak tűnő Pan di Spagnát, ami egész egyszerűen piskótát takar, vagy a savoiardit, azaz babapiskótát. Előbbi Genovából, utóbbi pedig Piemontból származik. Artusi saját receptjében babapiskótát használ. A perzsa eredetű Alchermers likőr helyett használhatunk rumot is. Az édességet a vaníliakrém teszi teljessé, ám a kakaó terjedésének köszönhetően a modern zuppa inglesébe kakaós krémréteg is kerül.

youtube.com


Az is előfordulhat egyébként, hogy Mediciek ide vagy oda, a zuppa inglese csupán a véletlen műve. Hiszen láttunk már olyat, hogy a piskótát alkoholba mártjuk, majd leöntjük krémmel. Ha csak az olasz édességekre gondolok, ott a tiramisú, a rumba vagy limoncellóba áztatott dél-olasz babà, vagy a szicíliaiak cassata névre hallgató, likőrrel dúsított ricottás tortája. Nem nehéz elképzelni, hogy régen az emberek a keményebb kekszeket alkoholba mártották, és rájöttek, hogy az alkoholtól megpuhult tészta milyen finom. Innen egy szinte egyenes út vezethetett a különféle alkoholba áztatott sütemények világáig, amik krémmel persze még finomabbak!

Köszönöm, hogy elolvastátok, s ne feledjétek, hogy „olaszul l’enni jó!”
Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram