Hirdetés
Hirdetés

Zuhanásból szárnyalás - A champagne házak elmúlt három éve döbbenetes változásokat hozott

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 1.
2021 a rekordok éve volt Champagne-ban. Ez az állítás a lassan két és fél éve tomboló világjárványban elsőre kissé meglepően hangozhat, de tény, hogy mind az 5,5 milliárd eurós bevétel, mind pedig a 180 millió exportált palack is precedens nélküli a borvidék történetében.
Hirdetés

Mi állhat a robbanásszerű növekedés hátterében, és hogyan lehetséges, hogy dacára a rekordnagyságú exportnak, a magyar szaküzletek polcain 2021 végére mégis hiány mutatkozott a legnagyobb pezsgőházak tételeiből?

A jelenség megértését 2019-ben, egy mai szemmel távolinak tűnő, járványmentes világban kell kezdenünk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elemzéseiből kiderül, hogy a magyar fogyasztók ekkorra már céltudatosan a minőségi, tradicionális eljárással készült pezsgők felé fordultak. 

Ez természetesen érintette a nagy champagne házak alapválasztékát is, de az alaptételek mellett már kosárba kerültek a Grande Vintage Champagne-ok, azaz évjáratos tételek, sőt, igazi újdonságként megjelentek a polcokon a Grower Champagne-ok, kisebb birtokok limitált, különleges pezsgői.

Ennek az ígéretes helyzetnek vetett véget a koronavírus-járvány és az azzal járó gazdasági visszaesés. Az éttermek bezártak, és bár Magyarországon a bort alapvető élelmiszercikknek minősítették, a vásárlóknak (legalábbis kezdetben) nem sok kedvük volt pezsgőt bontani. 2020-ban 18 százalékkal esett vissza a champagne-eladások száma, 52.5 millió palackkal kevesebb fogyott, mint 2019-ben. Hogy a várható túltermelésnek gátat vessen, a borvidéket igazgató testület, a Comité Champagne a 2020-as szüretre drákói hozamkorlátozást írt elő: 230 millió palackban állapították meg az elkészíthető mennyiséget. Összehasonlításképpen az előző évtizedben a határ jellemzően 315 millió palack körül mozgott. A piacok számára kijelölték a csökkentett allokációkat, és a világ felkészült egy, a 2008-as válság utánihoz hasonló lassú újjáépülésre.

Sokk után robbanás

A meglepetés ezután következett. A piaci előrejelzések ellenére a kereslet csökkenése mindössze átmeneti volt. A lezárások, karantén okozta első sokk után az embereknek szüksége volt valamire, amiből erőt meríthetnek, ami segít átvészelni a nehéz időszakot. Újra megnőtt a kereslet a minőségi italok iránt. A klasszikus vendéglátás kényszerpihenőre vonult, ám új, kreatív megoldások jelentek meg, hogy a minőséget kereső fogyasztók igényeit kiszolgálják. A londoni The Finest Bubble cég története remekül mutatja be a helyzetet. A champagne-okra szakosodott online webáruház szolgáltatásai között szerepel az akár aznapi házhozszállítás is, 2020-ban azonban erre olyannyira megnőtt az igény, hogy a cég minden eddiginél több pezsgőt szállított házhoz, Londonban hihetetlenül rövid, a rendeléstől számított három órás határidővel. Az alapító, Nick Baker szerint a megrendelők nem is elsősorban a maguk számára, hanem inkább ismerősöknek, barátoknak küldték a palackokat, nem egyszer bátorító üzeneteket csatolva, úgy is, mint: „Egészségetekre! Lehetne rosszabb is…”, vagy éppen: „Elég a nyafogásból, tartsatok ki!”

2021 a rekordok éve

2021-ben pedig beköszöntött a rekordok éve. A karanténszabályok lazulásával együtt járt a vendéglátás ébredése is. Az emberek ünnepelni akarták felszabadulásukat a járvány alól, és ezt pezsgővel tették. E sorok írójának személyesen átélt tapasztalata szerint 2021 nyarán a Balaton északi partjának egyik szaküzletében mindent elvittek, ami legalább nyomokban buborékot tartalmazott. A nagy márkák alaptételeiből akármennyit rendelt a bolt, elfogyott, kereslet volt évjáratos és grower tételekre is. A magnumok pedig csak azért voltak népszerűtlenek, mert a másfél literes palack a vásárlók elmondásai alapján nehezen fér el a vitorláshajók hűtőiben…

Hirdetés

A kérdés azonban adott: ha minden eddigi bevétel-, és exportrekord megdőlt Champagne-ban, mert a megnövekedett keresletet a nagy házak ki tudták szolgálni saját raktárkészleteikből, akkor mi volt az oka annak, hogy 2021 decemberében a magyar szaküzletek polcairól olyan alapvető tételek, mint a Moët & Chandon Brut Reserve, a Veuve Cliquot Ponsardin Brut, vagy éppen az R de Ruinart hiányoztak?

A választ a házak által a kelet-európai piacra szánt, és a magyar nagykereskedők által elfogadott, csökkentett mennyiségű palackot tartalmazó allokációkban találjuk. Magyarország felvevőpiaca eltörpül a Champagne számára legfontosabb piacok, az USA, Nagy-Britannia és a Távol-Kelet mellett. 

 

2022 a bizakodás éve

2022-re már másképpen készül a borvidék. A 2021-es szüret hozamkorlátozása az évszázadban az egyik legmegengedőbb volt, elég akár 382 millió palack előállítására is. És bár a koronavírus újabb és újabb variánsai és a borvidéket keményen sújtó klímaváltozás is sötét felhőként lebeg az eljövendő év felett, reméljük, hogy 2022-ben sem kell nélkülöznünk minden buborékok legfinomabbjait. 

A bizakodásra pedig minden okunk megvan, 2022 első félévében a champagne-piac további, stabil növekedést mutat. Az év első felében eladott 130 millió palack a tavalyi, rekordévnek számító 2021-hez képest is már 13.8%-os növekedést jelent. A Comité Champagne a piaci lendület töretlenségét látva a 2022-es szüreti mennyiséget a hektáronként leszedhető 12000 kilogrammban jelölte ki. Ez a mennyiség körülbelül 323 millió eladható palack készítésére elegendő, emellett pedig a reserve készleteiket is feltölthetik belőle a pincék, hogy a jövőben egy alacsonyabb hozamú szüret után se maradjon a világ champagne nélkül.

Forrásaink voltak:

1, 2, 3, 4, 5

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram