Hirdetés

Zsálya, mascarpone, yuzu – nyári desszert Horváth Attilától, a Hosszú Tányér séfjétől

2024. augusztus 28.
„Ezt a desszertet azért választottam, mert arra mutat rá, hogy egy, a kertben fellelhető apró kiegészítéssel (jelen esetben a zsályával) miképpen lehet ellensúlyozni egy desszert édességét és milyen különleges íz hatást lehet elérni, ha mértékkel használjuk ezeket az aromás ízű leveleket. Szerencsére a zsálya a szegényesebb talajban is jól érzi magát és a meleg fekvésű területeket szereti, így egész nyáron tudtam használni.”
Hirdetés

Zsálya, mascarpone, yuzu (desszert 6 főre)

Yuzu cremeux

Hozzávalók:

  • 220 g yuzu fehércsokoládé
  • 100 g tojássárgája
  • 22 g keményítő
  • 380 g tej
  • 210 g tejszín

A keményítőt a tejben elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, tejszínt és egy csipet sót. Ezeket összekeverjük és vízgőz felett kezdjük melegíteni. Elkeverjük benne a csokoládé pasztillákat. Formába töltjük és fagyasztjuk.

Yuzu gél

Hozzávalók:

  • 1 db yuzu 
  • 70 g kristálycukor
  • 2,5 dl víz
  • 4 g agaragar

Cukrot karamellizálunk és a yuzu lereszelt héját és kipréselt levét hozzáadjuk és 2,5 dl vízzel elkeverjük. Alacsony lángon főzzük, majd leszűrjük és a 4g agaragar hozzáadása után egy percig forraljuk. Kihűtjük, turmixoljuk és vákuumozzuk.

Mascarpone krém

Hozzávalók:

  • 150 g mascarpone
  • füstölt só
  • 2 g szárított citromnád

Zsálya sörtésztában

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 4 g sütőpor
  • 150 g sör
  • 100 g víz
  • egy csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Csomómentes masszát készítünk a hozzávalókból, beleforgatjuk a zsályaleveleket és a felesleget lehúzzuk róla, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram