A francia főváros délnyugati részén található az a kulturális komplexum, amelynek legfelső szintjén mintegy 14 ezer négyzetméteren fognak ehető zöldeket ültetni. A lapostető itt bizony kitétel, egy sátortetős épületen bizonyára alpinista kihívásokat okozna a kertészeknek a haszonnövények gondozása.
Ezzel a párizsi "tetőfarm" megelőzi az eddigi rekordert, amit 2016-ban nyitottak meg Chicagóban. Erről a tetőkertről évente mindegy tízmillió leveles zöldet (salátafélét) szüretelnek, és szállítanak éttermekbe, boltokba, piacokra. Korábban Kaliforniából járták be a sajtót több rooftop farm képei, Milánóban pedig egy teljes toronyházat szenteltek a műfajnak.
A párizsi nagytestvér annyiban lesz hatékonyabb a chicagói kertnél, hogy vertikális (függőleges) kertet telepítenek, a magasabbra burjánzó növények így több termést tudnak hozni.
Az itt termelt zöldeket bár nem tudják hivatalosan bioterményeknek nyilvánítani, jobb körülmények között nevelkednek, mint a mennyiségi agrártermelésből származó társaik. Ennek megfelelően valamivel drágábbak is lesznek, mint a hiper/szupermarketekben kapható társaik. A hatalmas párizsi tetőkertben lehet "parcellát" is bérelni a konyhazöldség-termesztéshez kedvet kapó nagyvárosiaknak, és egy éttermet is nyitnak majd a kert közelében, hogy
hiteles példát mutassanak a farm-to-table koncepcióra.
Ha ez a cikkünk tetszett, olvassa el ezt is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.