Hirdetés
Hirdetés

Zöld út a szójasteaknek és vegán burgernek: döntött az Európai Parlament

SZERZŐ: DiningGuide
2020. október 30.
Október 23-án az Európai Parlamentben pont került egy régóta vitatott kérdés végére: hivatalosan is elfogadták a „vegán húsfélék" elnevezéseit.
Hirdetés

Pontosan egy héttel ezelőtt az Európai Parlament kimondta, hogy a klasszikusan húsból és más állati eredetű összetevőkből (belsőségek, zsír, porcok) készülő élelmiszerek növényi alapú változatait a gyártók hivatalosan is nevezhetik az eredeti megjelölésekkel, úgy mint kolbász, virsli, steak vagy éppen „darált hús". Ezek mindegyike kaphatók már magyarországi hiper- és szupermarketekben, valamint bioboltokban is.

A közvéleményben épp olyan ellenállás feszül e kérdésben, akár a szakmai szervezetek részéről, ezért került az Európai Parlament döntéshozói elé a kérdés. Európa legnagyobb, mezőgazdasági termelőket tömörítő szövetsége, a Copa-Cogeca támadta meg a vegetariánus és vegán gyártókat azzal, hogy a klasszikus húsipari megnevezések használatával félrevezetik a fogyasztókat.

Húshelyettesítő cékla- és quinoapogácsák a vegán burgerekben

A brit The Guardian szerint egy 13 szervezet összefogásával létrejött csoport azért kampányolt, hogy a törvényhozók utasítsák el a javasolt módosításokat. Azzal érveltek, hogy a fogyasztók választását segítik, és nem pedig összezavarják az olyan elnevezések, mint a szójapárizsi vagy a csicseriborsó-kolbász, amennyiben egyértelműen feltüntetik a csomagoláson a termékek vegán vagy vegetariánus mivoltát. Azok az élelmiszerkategóriák, mint például a virsli, kolbász, steak vagy hamburger csupán segítik a vásárlók tájékozódását az adott növényi alapú élelmiszerek konyhai felhasználását illetően, hiszen ezek felhasználása hasonlóan történik, mint az állati eredetű változatoké, az étkezések során így ugyanazt a funkciót töltik be (például főétel feltétjeként, pörköltökben, burgerpogácsaként, hotdogként stb.)

A döntés meghozatalában komoly szerepet játszottak az Európai Unió környezetvédelmi politikája, amely a nemzeti politikától függetlenül érvényes az unió országainak összességére. A hús-, valamint a tejipar környezetterhelésével szemben a növényi alapon előállított élelmiszer-termékek környezeti terhelése jóval alacsonyabb, ezért az uniós államok közös érdekének tekintendő a növényi élelmiszerek fogyasztásának segítése – amit a most meghozott döntéssel is támogatni kívánnak.

Források: 1, 2, 3

Kapcsolódó írásunk:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram