Bemutatnátok az Elysian és a ZEN Eatery együttműködése révén létrejött Mohát?
Szabó Máté: A Moha egy formabontó újraértelmezése a brunchnak és a fúziónak, emellett pedig arról szól, hogy megmutassuk, ilyen módon is támogathatják egymást a lokális vállalkozások. Együttműködésünk a ZEN Eatery-vel a New Moon sorozattal kezdődött, azóta pedig nagyon szerettünk volna belevágni egy komolyabb közös projektbe. Szelei Pisti és Luu Trong Vinh készítik az Elysian snackjeit, most pedig még egy lépéssel tovább mélyítjük a szakmai kapcsolatunkat és a barátságunkat is.
Szelei Pisti: Nagyon fontos számunkra ez az együttműködés, első sorban azért, mert hosszú távban gondolkodunk. Az Elysian és a ZEN közös brandje a Moha, amiben markánsan megjelenik Mátéék jellegzetes stílusa a koktélok, italok terén, a részünkről pedig olyan brunch fogások kapnak helyet a menün, amik ismerősek, de mégis van bennük egy kis csavar.
Luu Trong Vinh: A Moha név egyébként a letisztultságot, a lokalitást képviseli az Elysian oldaláról, a részünkről pedig a ‘zen’-t. Nagyon különleges, hogy egy ilyen közös projektben támogathatjuk, fejleszthetjük saját magunkat és egymást, ahelyett, hogy versenytársak lennénk. A Moha célja, hogy vigyük előre a másikat.

Honnan jött az ötlet, hogy éppen brunch-ot csináljatok közösen?
Szabó Máté: Az Elysian esténként van nyitva, ezért napközben, az előkészítést megelőzően a hely abszolút alkalmas egy ilyen koncepció befogadására. A cél, hogy megőrizzük a brunch alapvető értékeit, de minden olyan ételt és italt, amit ezzel az étkezéssel azonosítunk, itt egészen más formában lehet majd megtalálni.
Szelei Pisti: A brunch egy nagyon népszerű műfaj, de az ázsiai vonal még kevésbé ismert Budapesten, és különösen nagyot szólhat egy olyan kombinációval, mint az Elysian előremutató italai és koktéljai.
Luu Trong Vinh: A cél az, hogy játszadozzunk az ételekkel, italokkal, textúrákkal, hogy ott legyenek az ismerős ételek és italok, de közben egészen mást képviseljenek, valami formabontót és eredetit, amivel máshol nem találkozhat az ember.
Milyen italokkal találkozhatunk a Moha kínálatában az Elysian részéről?
Szabó Máté: A fermentáció nagyon fontos szerepet tölt be a bár életében, ezért erre lesz egy külön, eleinte három tételes, folyamatosan változó itallapunk. Első szereplői egy keksz malátás kombucha, egy almával másod fermentált oolong teás kombucha, illetve egy cascara-val (kávégyümölccsel) készült verzió, amiben a kávé partnerünk melléktermékét dolgozzuk fel.
Az egész szelekcióra jellemző, hogy a szokásos reggeli italokat – narancslevet, kávét, teát – nem éppen úgy találjuk meg rajta, mint más reggelizőhelyeken. Ebben is szeretnénk megmutatni az egyedi elképzeléseinket, sok házi alapanyaggal dolgozva. A fermentált italok mellett lesz például espresso martini affogato Baileys jégkrémmel és füstölt Maldon sóval, a teázás élményét idéző Pu-erh teán alapuló vermut sour, az Elysian egyik signature koktélja, a Bloody Mary, és több alkoholos és mentes opció is. Kávékban a hideg és meleg americano-kkal játszunk, készül mandulás, vagy termelői mézes verzió is.

Milyen alapanyagok, ízek, fogások jellemzik majd a Mohát?
Szelei Pisti: Ahogy említettük is, lesz pár ismerős brunch fogás, amit értelmeztünk, interpretáltunk és a saját stílusunkra formáltunk, de lesznek olyan autentikus ételek is a menün, mint a banh mi chao, ami egy vietnámi villásreggeli. Hét-nyolc étellel készülünk, készítünk többek között Croque Monsieur-t vietnámi sonkával, a bechamelbe pedig saját chiliolaj és a ZEN Eateryből ismerős szarvasgomba olaj is kerül.
Luu Trong Vinh: Egy saját pástétommal és omlettel, illetve vegán verzióban padlizsánnal tálalt Bánh mì szendvicset is felteszünk a menüre gua bao-ból, amit vietnámi savanyúság kísér. Az édes vonalat egy matchás japán palacsinta képviseli namelaka krémmel. A menü egyébként nem lesz fix, szeretnénk, hogy legyen benne egyfajta rugalmasság, mint a ZEN Eateryben, hogy mindig meg tudjuk mutatni azokat a fogásokat, amik épp érdekelnek minket.
Április 12-ei indulás után milyen nyitvatartást terveztek?
Luu Trong Vinh: Kezdetnek megnézzük, hogy hogy mennek az áprilisi hétvégék, majd ezután döntjük el, hogy érdemes-e heti több napon is nyitva tartani. Az nem valószínű, hogy egész hetes, vagy ezt megközelítő nyitvatartás lesz később, mivel a Moha mindkét csapatnak plusz vállalás és erőbedobás, és minden tényezőt szeretnénk szem előtt tartani. Emellett van egyfajta exkluzivitása, eseményszerűsége is annak, hogy ha csak heti pár napot tart nyitva a Moha.
Szabó Máté: Nagyon izgatottak vagyunk az első hétvége miatt, és azt reméljük a Mohától, hogy megalapozza a lehetséges hosszabb távú terveinket, és még jobban mélyíti az Elysian és a ZEN Eatery közötti különleges kapcsolatot.
A Moha április 12-én szombaton indul a budapesti Akácfa utca 38. alatt található Elysian-ban. Nyitvatartás: minden hétvégén, 09:00-15:00.
Fotók: Ételfotók: Zele Timi
New Moon fotók: cocktailgrapher/Orosz Dóri
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.