Hirdetés
Hirdetés

Zempléni szarvasgerinc Cetner Attilától

SZERZŐ: Ihász Nóra
2024. december 13.
A paszternákkrémmel és kelbimbós körettel tálalt szarvasgerinc a bodrogkeresztúri Karám étterem őszi-téli étlapjának egyik legnépszerűbb fogása. Cetner Attila séf Zemplén iránti szeretetét is azonnal kiérezhetjük a recept soraiból. Ölelés a Bodrog-parton – pont ilyen érzés elkészíteni ezt a zöldfűszerekkel tökéletesített vadételt.
Hirdetés

Hozzávalók:

Szarvasgerinc:

  • 640 g szarvasgerinc (tisztított)
  • sóoldat – 6 dkg/liter
  • zöldfűszerek: kakukkfű, rozmaring, zsálya
  • sarawak bors

Paszternákkrém:

  • 1 kg paszternák
  • 150 g salottahagyma
  • 100 g vaj
  • 300 g tejszín (35%)
  • 1,5 dl Tokaji fehérbor
  • 1 db vaníliarúd

Kelbimbós köret:

  • 500 g kelbimbó
  • 1 teáskanál Tokaji tárkonyos borecet
  • 100 g aranymazsola
  • 30 g pirított, tisztított dió
  • 60 g forrázott gesztenye
  • Olaj – szükség szerint
  • 60 g vaj
  • 2 g Ras el Hanout
  • fél lime reszelt héja
  • só, bors – ízlés szerint

Elkészítés:

1. A szarvasgerinc előkészítése

  • A szarvasgerincet egészben 6%-os sóoldatban 8 órán át pihentetjük.
  • Ezután egységesen 160 grammos szeletekre vágjuk.
  • A szeleteket zöldfűszerekkel (kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával), Sarawak borssal és vajjal vákuumozzuk, majd 57 °C-on szuvidáljuk 45 percig.

2. A paszternákkrém elkészítése

  • A salottahagymát vajon aranysárgára pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt paszternákot, valamint a zöldfűszereket. Fehérborral felöntjük és puhára pároljuk.
  • Amikor a paszternák megpuhult, eltávolítjuk a zöldfűszereket.
  • A párolt paszternákot thermomixerben vajjal, tejszínnel és a vaníliarúd kikapart magjával krémesítjük.
  • Végül sűrű szitán átpaszírozzuk.

3. Kelbimbó és kiegészítők

Hirdetés
  • A megtisztított kelbimbót leforrázzuk, majd vajjal, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. 
  • Serpenyőben összepirítjuk az aranymazsolával, pirított dióval és forrázott gesztenyével, valamint a fűszerekkel (Ras el Hanout, fél lime reszelt héja).
  • Egy csepp Tokaji tárkonyos borecettel ízesítjük.

4. A szarvasgerinc befejezése

  • A szuvidált szarvasgerincet forró serpenyőben gyorsan körbepirítjuk.
  • Pihentetjük, felszeleteljük, majd a felmelegített köretekkel tálaljuk.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram