Hirdetés

Ha a tojásos lecsót shakshukának hívjuk, azonnal belengi valami keleties egzotikum. Míg a mi kis egyszerű lecsónkat a kék peremes, alföldi menzatányérba képzeljük, addig a shakshuka megérdemli a csinos kis rézedényt, a háttérben egy mintás kilimmel. A két étel nagyon hasonlít, mégsem ugyanaz.

Hirdetés

Egy újabb hatnapos háború előszelére emlékeztetnek azok a hangulatok, mikor egy észak-afrikai vagy közel-keleti bisztróban szóba kerül a shakshuka eredete. A határokon átívelő kürtőskalács-vitához hasonlóan a shakshukát is mélyen a magáénak érzi több nép ebben a földrajzi szélességi sávban.

A luxori vasútállomás melletti utcai kifőzdés épp úgy, ahol egyszeriben megbánjuk, hogy nem adattuk be mégsem azt a hepatitisz-oltást, de mégsem tudunk ellenállni a látványnak és az illatoknak, és az izraeli könyvesbolt-kávézó is, ahol a kárpitozott bársonyfotelek, a tömött könyvespolcok és vakolatlan, jellegzetes jeruzsálemi kőfalak azt sugallják, hogy valami intellektuális paradicsomba csöppentünk. Jó, eláruljuk, utóbbi a Tmol Shilshom Bookstore and Café, a Mahane Yehuda piactól tíz perc sétára található ez a kis oázis.

A legjobbat eddig a kairói Khan el Khalili helyieknek szánt kispiszkosában ettem, a legendás Fishawi Kávéház mellett, ami még a kifőzde kategóriát sem üti meg: ez egy egyszerű falmélyedés, amit észre sem lehet venni, ha valaki nem tudja, pontosan mit keres. Természetesen rendszeresen el is intéztem magam egyetlen adaggal, de évekig élt bennem az asszimilációs törekvés, hogy az immunrendszeremet a helyiek szintjére erősítsem.

Biztonságos shakshuka alaprecept Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi Jerusalem című szakácskönyvéből:

Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, belekerül 2-2 evőkanál paradicsompüré és harissa (paprikakrém), 4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 2 nagy, felkockázott paprika és ami a legfontosabb, 1 teáskanál őrölt római kömény és ¾ teáskanál só.

8 percig közepes lángon kevergetjük, majd 80 deka felkockázott paradicsomot adunk hozzá. Jöhetnek bele ízlés szerint fűszerek, majd tíz perc alatt összeforraljuk, és villával kis mélyedéseket készítünk a tojásoknak.

Négy főre négy egész tojást és négy tojássárgáját ütünk bele óvatosan, hogy a tojások egyben maradjanak, a villával óvatosan eligazítgatva. Újabb 8-10 perc a lángon, majd egy picit hagyjuk hűlni, és már kész is van!

A shakshuka tehát egyfajta lecsó. Vagy a lecsó egyfajta shakshuka, mondaná Yotam Ottolenghi, aki már számos kiváló közel-keleti ételre rászoktatta híveit. Egyszerű, mint a barlangrajz, ráadásul a táplálkozási divatok labirintusában is sikeresen sasszézik: vegetáriánus, gluténmentes, paleo és a ketogén szabályok szerint is ehető. Az alaprecept könnyű, de a végtelenségig lehet cifrázni: a zöld shakshuka spenóttal, a sajtos fetával, a humsuka hummusszal készül, és akinek úgy jobban tetszik, a paprikát helyettesítheti padlizsánnal, és a csicseriborsót is elbírja.

Őrölt korianderrel, egy kis kakukkfűvel és extrém mennyiségű friss, apróra vágott petrezselyemmel a tetején is készítik. A shakshukának és készítési módjának semmi nem szab határt, egy szabályt azonban ne hágjunk át: jó minőségű, friss kenyér vagy házi pita a méltó társa, mert a szószt senki nem fogja a tányér alján hagyni. Kész, már mehet is az instafotókhoz a rézedény alá a keleti kilim!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok