Hirdetés
Hirdetés

Wolfgang Puck – A gasztroforradalmár, akinek a hollywoodi sztárok csillogása is megadatott

SZERZŐ: DiningGuide
2021. január 22.
Az év ezen szakaszában már bőven ad témát a médiának a közelgő Oscar-gála, amiből a gasztrosajtó sem szokott kimaradni. 2021-ben a díjátadót április utolsó vasárnapjára csúsztatták el a pandémia miatt, mi pedig az Oscar-gálák negyed évszázada állandó séfje, Wolfgang Puck életútjával emlékezünk meg a februárban elmaradó eseményről – tisztelettel adózva a töretlen, kitartó, mindig a legmagasabb színvonalon zajló munka és a folytonos megújulásra való képesség előtt. 71 év a gasztronómia szolgálatában, amerikai-osztrák módra.
Hirdetés

Wolfgang Puck ragyogó egyéniség. Nem lehetne a világ leg-leg séfjeinek élvonalában, ha a munkájában ne lenne rendkívül határozott, szigorú és ne volna lézerszeme, amivel pillanatok alatt átlátja a pályát, és azonnal adja is a tömör utasításokat. Mindemellett viszont nem egy rigorózus figura. Könnyű lencsevégre kapni nagy mosollyal az arcán, természetéből adódóan pozitív személyiség, aki egyszerre képes helytállni a feladatok és a kamerák kereszttüzében, nagy nyomás alatt is mindvégig könnyedséget sugallva. Ez a képessége is repítette minden bizonnyal a csúcsra: 26,5 milliárd dorintnyi dollárra becsült vagyonával a világ 10 leggazdagabb séfjeinek egyike. De kit is takar a germános hangzású név, kicsoda Wolfgang Puck?

A németes hangzás valódi németajkú származást takar, Wolfgang Puck 71 évvel ezelőtt született szomszédos Ausztriábana. A Karintia tartomány-beli festői kisváros, Sankt Veit an der Glan azonban szűkösnek bizonyult a nagyravágyó fiatal számára, és az Arnold Schwarzenegger-i utat választatotta. Ma mindketten Kaliforniában élnek, világhírűek lettek, és óriási hatást gyakoroltak először az Egyesült Államok, majd amerikai közvetítéssel az egész világ kultúrájára, habár Puck az ízeken és főzési módokon keresztül.

Az európai kontinens konyhája kétségtelenül a francia konyha volt, a '60-70-es években pedig különösen. A legnagyobbaktól érdemes maguknál a legnagyobbaknál tanulni – vélhette a fiatal Wolfgang, aki a szakácsiskola után Franciaország felé vette az irányt. Tanonckodott a Maximban (Párizs), majd a Hotel de Paris éttermében Monacóban. Ezután annak a Raymond Thuilier-nek a keze alatt dolgozott, aki a modern francia konyhát megteremtő nagy séfgeneráció egyik utolsó tagjaként hunyt el 1993-ban. Provence-ban a három Michelin-csillagos L'Oustau de Baumanière nevű szállodai étterem konyháján tanulhatott a séfnagyságtól.

Az ifjú szakács egy barátja tanácsára hagyta el Európát 24 éves korában. A tengerentúlon a kevéssé izgalmas Indianapolis-ban kezdte, ahol azonban tökéletesíthette angoltudását és a La Tour nevű helyen belekóstolhatott az amerikai éttermi világba. Az államok nyugati partjára, Los Angelesbe 1975-ben érkezett meg, többi pedig már gasztrotörténelem. A rendkívül ambiciózus szakács kiváló látásmóddal alkalmazta a '70-es évek amerikai éttermi kultúrájában magabiztos francia konyha tudását. A lassan osztrák-amerikai identitásúvá váló séf hamar túl is nőtt a főzés-sütés feladatkörén.

Egyre tudatosabban kezdett dolgozni az amerikai ételek újradefiniálásán. 1981-ben megjelentette Modern French Cooking for the American Kitchen című könyvét, ami egyben a konyhai hitvallása is volt. Mind többen kezdtek felfigyelni a meglátásáira, miközben ő a sztárok városában, Los Angelesben gyümölcsöző kapcsolati hálót épített ki.

Ikonikus ételeként megszületett ínyenc pizzája kaviárral és füstölt lazaccal, amely mind a mai napig étlapon van legendás éttermében, a Spago-ban.

https://www.instagram.com/p/B8sL2B3FWDn/

Az év ezen szakaszában már bőven ad témát a médiának a közelgő Oscar-gála, amiből a gasztrosajtó sem szokott kimaradni. 2021-ben a díjátadót április utolsó vasárnapjára csúsztatták el a pandémia miatt, mi pedig az Oscar-gálák negyed évszázada állandó séfje, Wolfgang Puck életútjával emlékezünk meg a februárban elmaradó eseményről – tisztelettel adózva a töretlen, kitartó, mindig a legmagasabb színvonalon zajló munka és a folytonos megújulásra való képesség előtt. 71 év a gasztronómia szolgálatában, amerikai-osztrák módra.

Catering a la Wolfgang Puck

Nincsenek honfitársainak tömegével, akik valaha kóstolhattak a séf Oscar-gálán felszolgált catering fogásaiból. 2016 februárjában Nemes Jeles László és munkatársai ott lehettek, és a partifalatok elfogyasztásánál némileg nagyobb dicsőséget tudhattak magukénak a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjjal. 2020-ban a Joker-alakításával a legjobb színésznek járó díjat elvivő Joaquin Phoenix az Oscar-menüre is komoly hatást gyakorolt. Szinte biztosra tudható volt, hogy az elképesztő színészteljesítményért el fogja vinni a Best Actor-díjat, és miután a vegán aktivisita színész az Oscart megelőző Godlen Globe-gálán nagy hatású beszédében szóvá tette a klímaváltozás és a húsfogyasztás közötti összefüggést, Wolfgang Puck 25 év után először 100%-ig vegánná tette az Oscar-catering menüsorát.

Korábban is képviselt már társadalmi üzenetet Puck a gála kapcsán, de a világ talán leghíresebb díjátadója körüli óriási felhajtás csak ürügy, hogy a szupersztárok mellett egy kis reflektorfényt kapjanak olyan ügyek is, mint a Chefs to End Hunger. A fényűzés magas fokát képviselő esemény, ahol a vendégek kényeztetésén mintegy 200 szakács és 850 felszolgáló és konyhai kisegítő fáradozik, sokszor állt már a kritikák kereszttüzében a pazarlás miatt. 2019-ben Wolfgang Puck és csapata megszervezte, hogy a gálán és az azt követő bálon megmaradt ételeket eljuttassák Skid Row lakosainak Los Angeles szegénynegyedébe, így kaphattak aznap Wagyu-marhát és burgundiai fekete szarvasgombát a rászorulók. A Chefs to End Hunger, avagy Séfek az éhezés ellen 2012 óta munkálkodik azon, hogy az éttermekben megmaradt, tökéletesen ehető ételek ne kidobásra, hanem rászorulókhoz kerüljenek. Az olyan séfcelebritások akciói, mint Wolfgangé, segítenek széles körben népszerűsíteni ezeket az ügyeket.

Ünnepi gasztrocsomag otthonra Wolfgang Puck szignójával

Tavaly a Chinese Morning Post közzétette a felbecsülhető vagyonuk alapján leggazdagabbnak számító séfek nemzetközi 10-es listáját. Az elitklub 6. helyén végzett Puck a maga 90 millió dolláros vagyonával. Cégbirodalmát a Wolfgang Puck Fine Dining Group, Wolfgang Puck Catering és Wolfgang Puck Worldwide Inc. alkotja. Az ifjú séfgenerációk egyik ikonja, aki egy alpesi osztrák kisvárosból hódította meg a szakma legmagasabb csúcsait, és emellett, csak mint hab a tortán, a hollowoodi sztárokhoz is bejáratos.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram