A tornacipőben tálalt húsgombóc vagy a szívlapáton szervírozott Benedict-tojás sok esetben akkor is eléri célját, ha a vendégek körében nem arat éppen osztatlan sikert. Elsődleges szerepük ugyanis a figyelemfelkeltés, a meghökkent vacsoravendégek közösségi médiába feltöltött fotói pedig így vagy úgy, de az étterem malmára hajtják a vizet.
Ahogyan az a gasztronómiát átformáló kezdeményezésekkel lenni szokott, a különleges tálalási technikák sokszor éppen a fine dining világából szivárognak le a szélesebb közönséghez. Azonban fennáll a veszély, hogy az egykor eredeti ötletből később szimpla eredetieskedés lesz.
A jelenség elterjedtségét jelzi, hogy néhány "tányérpótlék" már viszonylag jól be is épült a köztudatba. Hiszen már fel sem kapjuk a fejünket, ha a sült krumpli dizájnos fémvödörben vagy mini fritőzkosárban érkezik, a hamburgert pedig nem tányérról, hanem történetesen egy kőlapról vagy egy nyersfa vágódeszkáról kell elfogyasztanunk.
A fent említett Reddit-csoport gyűjteményéből szemezgettünk néhány gyöngyszemet.