Hirdetés
Hirdetés

A wagyu marha ára – miért kerül ennyibe?

SZERZŐ: DiningGuide
2017. június 8.
Vannak, akik készek akár egy kisebb vagyont is elkölteni a kulináris élvezetekért, legyen az wagyu marhahús, beluga kaviár vagy fekete szarvasgomba. A marhahúsrajongók szerint ugyanis semmihez sem fogható a legendásan drága valódi japán wagyu steak íze és textúrája. Egyre több helyen fellelhető azonban már sokkal megfizethetőbb áron a wagyu húsa. Hogy lehet ez?
Hirdetés

Az elképesztő wagyu marha árakról körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtek cikkezni a hazai sajtóban, ekkor került először reflektorfénybe minden marhahúsok legnemesebbike. A százezres éttermi számlák vagy ötvenezer forintos fizetség pár tíz deka wagyuért – ez volt a híre.

wagyu.org

Csak pár szóban a Japánból származó marhahúsról: a wagyu [vagjú] szó szerinti fordításban azt jelenti: japán tehén. A wagyu négyféle szarvasmarha: a japán barna, japán fekete, japán Shorthorn és japán poll fajta leszármazottja. Az évezredeken igásmarhaként használt állat húsát csak a 19. század második fele óta fogyasztják a japánok: ekkora pedig kialakult a húsának az a speciális szerkezete, ami miatt ma olyan nagy becsben tartják a gasztronómiában. A zsírja ugyanis nem egy elkülönült rétegben rakódik a húsra, hanem átszövi azt (egykor így tartalékolt energiát a nagy fizikai igénybevételnek kitett állat).
A wagyu marhák gondozása elsőre mindenkit meghökkent: a napjainkban is ápolt hagyomány szerint a szarvasmarhát sörrel itatják, utóbbiból nyáron állítólag egész tetemes mennyiséget (ezzel fokozzák a marha étvágyát a nagy melegben). A Japánra jellemző egyenetlen terepviszonyok miatt pedig az izomgörcsök megelőzése érdekében masszírozzák is az állatokat, valamint szakéval, egyes források szerint rizsborral permetezik őket.

Fajtatiszta wagyu (Wikipedia.org)

Ez a 450 grammos kiszerelés nincs 5000 forint (dollárban)

 

Amerika után Ausztráliában is elterjedt, majd végül Európában is felbukkant néhány wagyumarha-tenyészet. Magyarország is büszkélkedhet már wagyukkal, Szekszárd és Pécs között, Ófalun élnek wagyumarhák, Zichy Mihály tenyészetében. Márványozottságban ugyan közel sem hozza a japán wagyuk szerkezetét, de így is kiemelkedően magas minőségi húsok kerülnek ki az ófalui farmról.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram