A Dining Guide 2004-ben indult útjára, majd 2005-ben kezdődött a budapesti éttermek értékelése, melybe 2007-ben a vidéki éttermek is bekapcsolódtak.
A Dining Guide értékelési rendszere 2015-ben alakult át alapjaiban, ekkortól egy teljesen új, többlépcsős tesztelési és pontozási rendszer került bevezetésre. A legjobbnak ítélt 100 hely közül szakmai, anonim tesztelők választják ki top éttermeket, majd ebből szűkül tovább a mezőny a TOP10-ig és az Év Étterméig. A döntési folyamat utolsó szakaszában minden évben egy elismert külföldi szakértő – az utóbbi években például Fausto Arrighi, a Michelin Guide volt igazgatója – is részt vesz a tesztelésben és a végső sorrend kialakításában. Korábban Nicola Portinari, egy olaszországi, két Michelin-csillagos séf is segítette a rangsor felállítását. A tesztelők egy-egy helyre többször is ellátogatnak, a legjobb helyeket akár 4-6 alkalommal is a hiteles és szakmai értékelés érdekében.
A Dining Guide 100 pontos skálát alkalmaz az értékeléshez. A 74–79 pontot elért éttermeket megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményűnek tartják, a 80–89 pontot szerző helyeket már nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek, a 90 pont feletti kategória pedig már a világ élvonalát képviseli.

Az Év Étterme díj
Visszatekintve az elmúlt húsz év díjazottjaira, izgalmas ív rajzolódik ki a hazai gasztronómia fejlődésében. A Dining Guide értékelésének első évében, vagyis 2005-ben, a ma már több mint harminc éves Fausto’s nyerte el az év legjobb éttermének járó díjat. A további években több olyan étterem is elnyerte az elismerést, akiktől azóta búcsúztunk, a Lou Lou, a Bock Bisztró, illetve a Chateau Visz is részesült az Év Étterme díjban. A Costes és az Onyx több évben is elérte ezt a kimagasló eredményt, a kalauz a Zónát is kitüntette, a Stand pedig három egymás után is megkapta a díjat – a második kiemelés után pedig a Best of the Best kategóriába került, amit 2022-ben vezetett be a kalauz az olyan éttermek értékelésére, akik legalább kétszer elnyerték az Év Étterme díjat.
2022-ben a Rumour by Rácz Jenő, 2023-ban a Platán Gourmet, 2024-ben pedig a SALT Budapest lett az Év Étterme.
Séfek a porondon
A 2015-ös átalakulásnak köszönhetően több értékelési kategória is érvénybe lépett. A Dining Guide egyik célja többek között az is, hogy minden évben felhívja a figyelmet egy-egy fiatal séfre, az Év Ifjú Séftehetsége díj átadásával, ezzel is segítve és támogatva szakmai karrierjüket. 2017 óta a szakmai díjat megkapta Garai Ádám, Kovács Péter, Farkas Richárd, Mede Ádám, Dalnoki Bence, Pallag Dávid, és Pohner Ádám is, akinek a Dining Guide azóta is figyelemmel követi az útját.
A fiatal generációk mellett az Év Séfje díj évről évre elismeri a szakma fontos szereplőit, valamint egy Életműdíj is átadásra kerül, ami a hazai vendéglátás kiemelkedő egyéniségeit honorálja. Az Év Séfje díjat elnyerte többek között Barna Ádám, amikor a St. Andrea konyháját vezette, Sárközi Ákos, Mészáros Ádám, az Onyxban töltött idő alatt, Wolfgang Puck, Szulló Szabina és Széll Tamás, illetve Rosenstein Róbert is. Az Életműdíj díjazottjai között voltak 2018 óta: Rosenstein Tibor, Bíró Lajos, Pergel József, László Árpád, Zsidai Ilona, Nyíri Szása.
Különdíjak
A Top 10+2 éttermek díjazása mellett minden évben elismerésben részesülnek a hazai vendéglátás különböző területein tevékenykedő szereplők is, legyen szó alternatív vendéglátóhelyekről, cukrászdákról, koktélbárokról, a legszerethetőbb éttermekről, szervizről, innovatív konyháról. Az évek során a toplisták meghatározásában a Dining Guide folyamatosan reagál az adott kor gasztronómiai trendjeire és változásaira is.

Fenntarthatóság
„A Dining Guide 2020-tól komoly figyelmet fordít a magyar TOP100 éttermek fenntartható gondolkodásmódjának fejlesztésére. A tavalyi évtől az éttermi tesztelések alatt, már az ökológiai szemléletüket is figyelemmel kísérjük. Az idei nehéz évben az elvárás még nem befolyásolja az éttermi rangsort, de a következő években ez a „magatartás” is beleszámíthat a helyezésekbe. Az idén másodszor Fenntarthatósági Díjat is adtunk át. Egy olyan éttermet díjazunk, akinek a szemléletmódja ezen a területen példamutató” - mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója a 2020-as változások kapcsán.
A fenntarthatósági törekvések fokozatosan mélyültek az évek során, a 2024-es Top 100 Étteremkalauzban pedig a Top 10+1 Fenntartható Étterem lista is helyet kapott, ezzel arra ösztönözve az éttermeket, hogy keressék azokat a lehetőségeket, melyekkel kompromisszumok nélkül csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.

Dining Guide