A rendszerváltást követően a kaszinótojás csillaga ugyan hamarosan leáldozott, így külvárosi büféken és élelmiszerüzletek hidegpultján kívül sokáig ritkán láthattuk viszont. Most viszont nagyon úgy fest, hogy ezt az egészen meglepően sokoldalú előételt a séfek újból felfedezték maguknak. A kaszinótojás azonban ezúttal nem éri be annyival, hogy szülinapi zsúrok svédasztalain sorjázzon: manapság fine dining éttermek étlapján is viszontláthatjuk.

Lágytojás sült fokhagymás majonézzel, baconnel, metélőhagymával, füstölt juharfasziruppal és lazackaviárral @Canard PDX Facebook
A kaszinótojás mondhatni olyan, mint egy üres vászon: azzal színezzük ki, avagy töltjük meg, amivel csak szeretnénk. Jól állnak neki az erős, karakteres ízek, például a jó sós bacon, a hagyma vagy a csípős szószok, valamint a különféle textúrák (a krémes állag mellett jólesik valami ropogósra is harapnunk).
A tojás maga lehet keményre főtt vagy lágy, savanyított, füstölt vagy akár színezett. Vághatjuk kettőbe vagy félbe, majd a tojássárgáját is felhasználva a krémünkhöz, visszatölthetjük a fehérjébe. Összegyűjtöttünk néhány különösen jól sikerült kreációt.

Joël Robuchon királyrákkal, fekete szarvasgombával és idényzöldségekkel készült verziója @joelrobuchonusa Instagram

Lágytojás sült fokhagymás majonézzel, baconnel, metélőhagymával, füstölt juharfasziruppal és lazackaviárral (a fenti kép még egyszer) @kimberlyannsavage Instagram

Ázsiai fűszerezésű kaszinótojás: fekete teával színezett főtt tojás gyömbérrel és kínai mustárral @paihonolulu Instagram

Enyhén édeskés meringue (tojáshab) rajta tojássárgájából készült krém, mustármag és metélőhagyma @badberrygirls Instagram
A második képre lapozva:
https://www.instagram.com/p/CbqQeOKv-WH/
Rántva & rákkal:
https://www.instagram.com/p/Cbp6L3IuGve/
https://www.instagram.com/p/Cbp0QrYOA5B/
Végül Bernáth József teljesen közérthető átiratában, recepttel:
https://www.instagram.com/p/CbiTPKloSM1/
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.