Hirdetés
Hirdetés

Virágos, poros, vegán, buborékos 2018-at kívánunk! Ételtrendek jövőre

2017. december 4.
Óvatosak szoktunk lenni azzal, ha a világ másik feléről érkezik egy felmérés vagy jóslat, hiszen vagy igaz ránk, vagy nem. A Whole Foods nevű amerikai élelmiszerüzlet-lánc listája megtetszett nekünk. Azt gyűjtötték össze, hogy mely ételtrendek fognak nagyot szólni 2018-ban. Látni fogjuk, hogy nem is vagyunk annyira messze Amerikától! A fine diningból a hétköznapokba: virágok A […]
Hirdetés

Óvatosak szoktunk lenni azzal, ha a világ másik feléről érkezik egy felmérés vagy jóslat, hiszen vagy igaz ránk, vagy nem. A Whole Foods nevű amerikai élelmiszerüzlet-lánc listája megtetszett nekünk. Azt gyűjtötték össze, hogy mely ételtrendek fognak nagyot szólni 2018-ban. Látni fogjuk, hogy nem is vagyunk annyira messze Amerikától!

A fine diningból a hétköznapokba: virágok

A Whole Foods szerint az üzletekben és az éttermekben is egyre gyakrabban fogunk találkozni ehető virágokkal. A fine dining tányérokról jól ismert különleges virágok és zöldek természetesen nem csupán dekorációként fognak szolgálni, hanem kifejezetten az ízük miatt kerülnek az asztalokra. És persze, miért ne? A levendulás latte vagy az ibolyás édességek már most felbukkannak az izgalmasabb kávézókban, cukrászdákban.
Olvasta már cikkünket a témában?
Költészet a tányérunkon: ehető virágok A-tól Z-ig

A superfoodok következő foka: por formában

A porított superfoodokról, mint például a japán zöldteáról, a matcháról, az egészségmegőrző hatásáról ismert kurkumáról vagy a spirulinaalgáról gyakrabban fogunk hallani a jövő évben. A képünkön az egyre divatosabb macapor felhasználási módjait mutatjuk.

Forrás: Youtube.com

Gombák – egy kicsit másképp

A „szuperporok” mellett különféle gombák is kerülhetnek majd az italainkba. A gombákból készült összetevők üdítőkben, kávékban, teákban, sőt testápolókban és samponokban is felbukkanhatnak majd.

A közel-kelet konyhája: a hummuszon és a falafelen túl

Egyre többen kíváncsiak arra, hogy mit tud még a közel-keleti konyha a közismert ételeken túl. A trendi összetevők között találjuk a gránátalmát, a petrezselymet, a mentát, a szezámpasztát (a tahinit), a paradicsomlekvárt, illetve az aszalt gyümölcsöket. Egyre többen fogják tudni, hogy mi is az a harissza (chilis szósz), a tabulé (petrezselymes, korianderes, mentás saláta), vagy a tajine (marokkói egytálétel).

Átláthatóság a földektől az üzletek polcaiig

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a gyártókra, hogy a csomagolás valóban lényeges információt tartalmazzon a termékről. Ma már az összetevők teljes listája csak az alap, ezenkívül a vásárlók arra is egyre inkább kíváncsiak, hogy honnan jött az élelmiszer.

Forrás: newhope.com

A húsmentes opciók finomodnak és egyre izgalmasabbak

Ezzel nem árulunk el zsákbamacskát: a folyamat már évek óta zajlik, és borítékolható, hogy a jövőben is folytatódni fog. A fenntartható húsfogyasztást propagáló, illetve a vegetáriánus és a vegán mozgalmaknak köszönhetően egyre több húsmentes alternatíva jelenik meg a piacon. Az évek óta tartó buzgó kísérletezésnek meg is van a gyümölcse: egyre szélesebb a választék, ami a növényi alapú megoldásokat illet. Ehetünk majd „véres” vegán burgereket, illetve tonhal helyett paradicsomból készült „halas” sushit.

A budapesti Vegan Love pulled porkot idéző jackfruit hamburgere

Szintet lép a tacoőrület

Bár a Mexikóból érkező taco különösen Amerikát tartja lázban, a kukoricalepénybe csomagolt húsos falatok már világszerte megindultak hódító útjukra. A taco tehát nem fog kimenni a divatból, viszont várhatóan új, szokatlan változatok is felbukkannak majd.

A tésztát lecserélve salátába vagy más leveles zöldségekbe, sőt, a sushinál is használt szárított algalapba is csomagolhatjuk majd őket.

Aki pedig igazán rápörgött, annak a desszertként kínált, édes tacók mutathatnak új irányt.

René Redzepi és David Bowien már 2014-ben a taco témán pörögtek

Még több buborék

A cukros szénsavas italok már a múlté! Hamarosan érkeznek az újgenerációs buborékos innivalók: mint például a szénsavas cold brew kávék, illetve bubis kókusz-, illetve kaktuszlevek.

Szénsavas cold brew – stumptowncoffee / Instagram

A harc folytatódik: az ételpazarlás ellen

Az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy híres séfek (többek között Massimo Bottura vagy Anthony Bourdain) miként próbálják meg felvenni a küzdelmet az élelmiszerpazarlás ellen. A jóslat szerint a jövőben egyre elterjedtebb lesz, hogy

az élelmiszerek hagyományosan nem fogyasztott részeit is felhasználjuk.

Persze sokan eddig sem dobták el a száraz kenyérhéjat, vagy a sárgarépa, netán a cékla zöldjét, de megnyugtató a gondolat, hogy ez mostantól már trendinek is számít.

Cékla zöldje a paradicsomszószban – josiemartie / Instagram


Forrás.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram