Hirdetés
Hirdetés

Páratlan kilátással a viaduktra - Teszt: Villa Medici

SZERZŐ: Nagy Márton
2014. május 9.
A süppedős szőnyegek, a faburkolat és egy vidéki angol kúria eleganciája. Kevés vendéglátóhely visz ilyen szintű felszolgálást, már ez megérne egy látogatást a veszprémi Villa Mediciben. De emellé egy minőségi alapanyagokra épülő, profi konyha is tartozik. Magabiztos, jól átgondolt, ismert fogások jelennek meg egy-egy merészebb, újító résszel, szokatlan alapanyaggal. Bár javasolt ruhaviselet van, azért farmerben sem kell feszengeni, a hangulat képes személyes és közvetlen maradni. Lenyűgözni, megtisztelni, köszönteni valakit tökéletes helyszín, és a megbízhatósága felől sem lehet kétségünk: különleges környezet a viadukt lábánál.
Hirdetés

A süppedős szőnyegek, a faburkolat és egy vidéki angol kúria eleganciája. Kevés vendéglátóhely visz ilyen szintű felszolgálást, már ez megérne egy látogatást a veszprémi Villa Mediciben. De emellé egy minőségi alapanyagokra épülő, profi konyha is tartozik. Magabiztos, jól átgondolt, ismert fogások jelennek meg egy-egy merészebb, újító résszel, szokatlan alapanyaggal. Bár javasolt ruhaviselet van, azért farmerben sem kell feszengeni, a hangulat képes személyes és közvetlen maradni. Lenyűgözni, megtisztelni, köszönteni valakit tökéletes helyszín, és a megbízhatósága felől sem lehet kétségünk: különleges környezet a viadukt lábánál.Kissé későn, de azért még konyhazárás előtt érkezünk meg, már a desszertjüket fogyasztó vendégek, süppedős szőnyeg, és kifogástalan udvariassággal köszöntő felszolgáló fogad minket. Itt meg is kell állnunk egy pillanatra, mert végtelenül tiszteletteljes, mégis közvetlen, nem tolakodó, de barátságos, figyelmes szervizt kapunk a vacsora teljes egészében. Elejétől a végéig profi, ahogy egy pincérlexikonban szerepel, és kedvünk lenne petíciót írni, küldjék ide kötelező gyakorlatra a jövő pincér tanulóit. Nemcsak külsőségekben érződik az elegancia, hanem mélységeiben is. Mindezt szerethető természetességgel, magától értetődőnek tekintve azt, ami máshol luxus csupán. És hogy még egy túlzásba essünk: már ezért megérné ellátogatni egy étkezésre.
Köszöntőfalatnak kis sós vaj, padlizsánkrém és olívaolaj érkezik házi kenyérrel, mellé jégágyon szeletelt répa. Nemes egyszerűség, pedig még egy kör amuse bouche érkezik a répa jókedvű elropogtatása után, telt ízű, gazdag libamáj tortácska formájában.
Azért nem ragaszkodunk az előételhez, érlelt, só és borsköpenybe burkolt vörös tonhalat kérünk. Kis grillezett zöldségekkel érkeznek a vöröslő, a gazdag hal erejétől már látványban majdnem kicsattanó szeletek. A bors nekünk túlságosan is hangsúlyba került, a kérget inkább nem is fogyasztjuk el, mert eléggé határozott ahhoz, hogy elnyomja, ne pedig kiemelje a tonhal ízét. Pedig tényleg nemes falatok, a hal omlós, friss, magában is teljes egész.
Külön tálalóból szervírozzák a spárgakrémlevest, habos, szinte már felhőszerűen légies, mégis tartalmas lét. Szezonban szinte kötelező is, jól esően nyugtáztuk, hogy helyet kapott a friss ajánlatban. Natúr, tiszta ízek, élesen megjelenik a spárga, a kimert adagot (bölcs előrelátással) nem is tudjuk mind elfogyasztani. Egészen zavarban lennénk, ha a fehér spárgának jobb elkészítési módot kellene javasolni.
Aztán rá is térünk inkább a főételre, fadobozban sült bélszín sztéket kérünk burgonyával és zöldségekkel. Kétségkívül mutatós, de meglepően nagy mennyiségben érkezik mellé saláta és burgonya, utóbbi sok fajtából válogatva, nagy örömünkre még peru lila is helyet kap benne, hogy a szemet és az ízlelőbimbókat gyönyörködtesse. A bélszín szintén nem gyerekadag, médiumra kérjük, és nem kell csalódnunk: olyan amilyennek látni szeretnénk. Még véres, tökéletes hús, állaga és hőfoka a kívánt állapotban, megvágva tobzódik a húsnedvben, ízében telt és határozott szarvasmarha. A különböző fajta zöldségek még az időzítésről is tanúskodnak, egy állagúak, mind még éppen roppanósak, éppen megpuhulva. Tényleg egy leheletnyi borsot kérünk még az óriási borsőrlőből, és átadjuk magunkat a főételnek.
A desszertet viszont már sajnos csak kötelességből kérjük ki, bár aztán könnyen és hamar elfogy. A citromtortát házi almafagyival kapjuk meg. És itt látjuk megremegni a feszességet, mert a krém már kissé elengedte magát, a tészta pedig túlságosan hűtő hideg, de ezekért azért kárpótol minket a könnyed, üdítő, morzsaágyon nyugvó fagylalt tiszta almaíze.
A Villa Medici nem ígér többet magáról, mint amit nyújtani tud, és teszi azt becsülettel, hogy közben komolyan veszi magát. Fine dining adagokhoz szokott közönségnek a fogások kissé méretesek lehetnek, de ebbe meg nem lenne fair belekötni. Ha kicsit ki akarunk szakadni a hétköznapokról, és élvezni a kifogástalan éttermi szervizt meg ígéretes konyhát, irány Veszprém, páratlan kilátással a viaduktra.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram