Hirdetés
Hirdetés

Világhíres séf cameózott az Oscar-gálán: José Andrés és a zászló

SZERZŐ: diningguide
2018. március 7.
José Andrés neve ismerős lehet: a Ferran Adrià szárnyai alatt kibontakozó séfnek köszönhető a tapaskultúra megjelenése az Egyesült Államok csúcsgasztronómiájában. Andrés szakmai múltja lenyűgöző: megannyi étterem – köztük a két Michelin-csillagos, tapasközpontú minibar –, szakácskönyvek sora és nem utolsósorban kiemelkedő humanitárius munka kötődik a nevéhez. Ez utóbbi az indoka annak, hogy a hétvégi Oscar-díjátadón is felbukkant.
Hirdetés

Nemrégiben mi is írtunk arról, hogy a Maria-hurrikán Puerto Ricó-i pusztítása után Andrés a sziget segítségére sietett, ahol World Central Kitchen nevű non-profit szervezetével több mint kétmillió adag ételt főztek meg és osztottak szét a katasztrófa sújtotta területeken példátlan összefogással.

José Andrés / Instagram


A 90. alkalommal megrendezett Oscar-díjátadón Andra Day énekes és a Common néven ismert rapper Stand Up for Something (azaz Állj ki valamiért) című daluk előadása közben egyszercsak tíz aktivistát világítottak meg a reflektorok.

Némán álltak a háttérben, a dal utolsó hangjai után pedig Andrés kibontotta az addig a szívéhez szorított Puerto Ricó-i zászlót. Hatalmas ováció fogadta.

A séf megragadta a pillanatot arra, hogy megemlékezzen a történtekről, és a katasztrófa után segítséget nyújtó emberek és önkéntesek áldozatos munkájáról.
Ahogyan azt mi is megírtuk: a négyes erősségű trópusi ciklon elvonulása után kő kövön nem maradt (ezt követően a 74 ezres lakosságú Dominikát pedig már 5-ös erősségű hurrikánként szelte át). A Puerto Ricóra érkező séfet, akinek egyébként két étterme is működik itt, megdöbbentették a szigeten uralkodó állapotok. Az elektromos áram 95 százaléka nem működött, vagyis majdnem teljesen leállt az országban.

@chefjoseandres Twitter


Andrés mellett többek közt Patrisse Cullors, a feketék elleni rasszizmust megfékező Black Lifes Matter társalapítója, és Tarana Burke polgárjogi aktivista és a #metoo mozgalom alapítója voltak fenn a színpadon. A zenészek, Day és Common személyesen vették fel a kapcsolatot a tíz aktivistával, hogy felkérjék őket a szereplésre. Common így nyilatkozott a Varietynek: „Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha olyan embereket hívnánk meg, akik tényleg csinálnak is valamit? Valódi aktivistákat, akik a frontvonalon harcolnak. Olyasvalakiket, akik a személyükkel ténylegesen előremozdítják a változás szekerét.”

Can Rocával a gálán – @chefjoseandres Twitter


Andrés kétségkívül a frontvonalon mozog. A hurrikán után pár nappal érkezett Puerto Ricóra és egy gyors gerillaakció keretein belül az önkéntesekkel ellátóhálózatokat hoztak létre, a kiáradt víz és a szünetelő áramszolgáltatás dacára. Andrés és csapata az áramot a fővárosban található Coliseo stadion generátoraiból nyerte, és minden erejével azon voltak, hogy a vidéki és kieső közösségekhez is jusson tiszta víz, élelem és energia. Munkájáért a James Beard Alapítványtól meg is kapta az év humanitáriusának járó díjat is múlt hónapban. Érdemes egy pillantást vetni a számokra: a Puerto Ricó-i akció egy ponton napi 400 ezer dollárt, azaz majdnem 101 millió forintot emésztett fel, amelyet Andrés javarészt segélyekből és magánadományokból finanszírozott. A FEMA, a Szövetségi Válságkezelési Ügynökség mondhatni csendben lapult mindez idő alatt: bár nagyjából 11,5 millió dollárral (kb. hárommilliárd forinttal) hozzájárultak Andrés törekvéseihez, a séf szerint az összeg közel sem fedezte a működési költségeket.
A World Central Kitchen alapítvány égisze alatt Andrés osztott ételt a Harvey-hurrikán sújtotta Houstonban és a tűzvészeket követően Kaliforniában is.
Forrás.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram