Év vége felé közeledve megszaporodnak a következő évre vonatkozó gasztronómiai előrejelzések. Persze nem kell mindent készpénznek vennünk, azonban a jóslatok sokszor remekül érzékeltetik, milyen irányba tart éppen az élelmiszeripar, illetve a gasztronómia.
Egy érdekes trendelőrejelzés a svájci Firmenich cégtől származik, amely a világ legnagyobb magántulajdonban lévő íz- és aromakutató intézete. A nagy presztízsű, genfi illetőségű vállalat minden év végén közzéteszi, hogy véleményük szerint melyik íz kerül jövő évben a reflektorfénybe. 2018-ra a füge diadalmenetét jósolják.
Mivel indokolják a döntést?
A Firmenich szerint a füge népszerűsége már egy ideje egyenesen ível felfelé:
a füge ízesítésű termékek száma 2012 és 2016 között több mint 80%-kal növekedett világszerte.
Míg korábban többnyire lekvárokban és müzlikben találkozhattunk vele, a füge egyre gyakrabban bukkan fel joghurtokban, édességekben, illetve üdítőkben is.
A cég döntésében az egészségre gyakorolt pozitív hatásai mellett (kiemelik magas rost- és ásványi anyag tartalmát) a füge sokoldalúsága játszott döntő szerepet. Egyszerre virágos és gyümölcsös, telt, összetett ízvilágának köszönhetően édes és sós ételekhez is egyaránt passzol. A markánsan édes fügével vagy a még édesebb aszalt fügével süteményekben helyettesíthetjük a hozzáadott cukrot, emellett érlelt húsok (például serrano vagy pármai sonkába tekerve), illetve libamáj mellé is kitűnő választás.
Olvasta már cikkünket a fügéről? 5 dolog, amit talán nem tudtunk a fügéről
Forrás.