Hirdetés
Hirdetés

A világ legjobb borsai

SZERZŐ: DiningGuide
2017. március 29.
A legjobb borsok attól a legjobbak, hogy szép egyenletes méretűek, egységes színűek, friss, intenzív ízűek. Savasságuk, édességük, csípősségük, gyümölcsös, citrusos, fás, virágos, földes, mustáros, avagy kámforos ízűk telt, harmonikus, esetenként kiugróan erőteljes. Textúrájuk ropppanós, jellegzetesen szilárd. Ízeik és zamataik között összecsengést fedezhetünk fel, ahogy az intenzitásban és az ízekben is, ami a borsoknál sem magától […]
Hirdetés

A legjobb borsok attól a legjobbak, hogy szép egyenletes méretűek, egységes színűek, friss, intenzív ízűek. Savasságuk, édességük, csípősségük, gyümölcsös, citrusos, fás, virágos, földes, mustáros, avagy kámforos ízűk telt, harmonikus, esetenként kiugróan erőteljes. Textúrájuk ropppanós, jellegzetesen szilárd. Ízeik és zamataik között összecsengést fedezhetünk fel, ahogy az intenzitásban és az ízekben is, ami a borsoknál sem magától értetődő.

A bors (Piper nigrum)
A fekete bors a trópusokon őshonos, több méter magasra megnövő kúszónövény. Indiából, Szingapúr és Malabár környékéről terjedt el, a legnagyobb termelő Vietnam. Csonthéjas termését fürtökben hozza. A fekete bors a növény kifejlődött, de még éretlen termése, amelyet napon szárítanak ki. Így nyeri el sötét, vagy fekete színét. Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk. A zöld bors a bors olyan éretlen termése, amelyben inaktiválták a feketedést okozó enzimeket. A fehér bors a bors olyan teljesen beérett termése, amelyről vízben áztatás után eltávolítják a külső, a vörös és rózsaszín bors színét adó vörös héjat, majd a fehér magot megszárítják. A fekete borsnál kevésbé csípős, de jóval földesebb ízű, jellegzetes, aromás illatú. A bors a többi csípős fűszerhez hasonlóan élénkítőszer, vizelet- és szélhajtó, étvágygerjesztő. Frissen őrölve, durvára törve, vagy egészben használjuk. A só mellett, a húsok, s más ételek legáltalánosabban előforduló fűszere. Már csak ezért sem mindegy, hogy milyen minőségű borsot használunk.

7 fekete bors - mindenhonnan
A hazai boltokban kapható fekete borsok többsége különböző helyekről beszerzett, nem különösebben izgalmas és jó minőségű, a terroir jellegét egyáltalán nem tükröző, olcsó tömegtermékek keveréke. A következőkben azonban ettől erőteljesen eltérő minőségű borsokat sorolunk fel származási helyük szerint, megjegyezve, hogy a származási hely egy lehetőség csupán, s az onnan származó borsok is különféle minőségűek, s ennek megfelelően eltérő árfekvésűek lehetnek.

  1. Malabar: az első helyen az „igazi”, az „eredeti” fekete bors, az India északnyugati részéről, a Malabar partokról származó malabar bors áll. Első helyen említését az is indokolja, hogy ezen a területen kezdődött a bors termesztése. Enyhén zöldes árnyalatú, kellemesen csípős, robusztus zamatú, klasszikus, a borsok lényegét a nyugati ember számára leginkább megtestesítő fekete borsok ezek.
  2. Tellicherry: a legmagasabb minőségű, a Malabar régióhoz hasonló területről származó nagyméretű indiai bors. Erőteljes zamatú, komlex, enyhén cédrusos, virágos, cseresznyés ízű. Az ízek gazdagsága a csípősséget részben háttérbe szorítja, ezért vannak, akik éppen emiatt, a csípősebb malabar borsot kedvelik inkább.
  3. Sarawak Black: a Sarawak Black bors Malájziában, Borneó szigetén, Sarawak államban terem. A világ legjobb borsai között tartják számon ezt a közepesen nagy, vastag ízű, gyümölcsös, kakaós, fás zamatú, a Tellicherry-nél valamivel enyhébb ízű, kevésbé csípős borsot.
  4. Lampong: Szumátra szigetéről, Indonéziából származik ez a Sarawak Black-hez hasonló karakterű, ám annál csípősebb bors. Nyugat-Európában népszerű, földes, füstös ízű, az átlagosnál kisebb méretű, ezért aztán jól őrölhető bors.
  5. Pohnpei: a mikronéziai Senyavin-szigetek Pohnpei (korábban: Ponape) szigetéről származó, természetes körülmények között növekedő, mélyfekete színű, kiegyensúlyozott aromájú, édeskés ízű, kis mennyiségben termelt, drága bors.
  6. Madagaszkár: közepes méretű, barnásszürke, gazdag aromájú, hickory füstre és égetett hordóra emlékeztető ízű, közepesen csípős bors.
  7. Vietnam: a vietnami bors leginkább a Lampong-hoz hasonlít, azonban nagyobb méretű, citrusos, citromos aromájú és teljesen más ízkarakterisztikájú, mint a Lampong.

Az ízlelés összetett élményét az illatok és ízek, a színek, textúrák, összehúzó hatás, hang, hőmérséklet, nyomás és fájdalom együttes érzékelése adja. A népszerű csípős ízek életfolyamataink aktiválásában is szerepet játszhatnak, az ereket tágítják és antibakteriális hatásuk is akad. A csípős fűszerezés – így a bors is - hatással van a keringésre is, ezzel pedig a közérzetünkre, ám még jobb a helyzet, ha a választott bors nem csupán a csípősségével, hanem egyéb zamataival is kitűnik, ahogy az említettek mind.
Fotók: pixabay.com

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram