Hirdetés
Hirdetés

A világ legdöbbenetesebb koktélja: Atomic Cocktail

2017. november 18.
Vissza az 1950-es évekbe. A külpolitikai helyzet feszült, a két világháború után beköszöntött a hidegháború, amelynek főleg az első másfél évtizedében folyamatosan ott lebegett egy lehetséges atomháború rémképe. Ma már szinte felfoghatatlan, hogy az USA ekkoriban naptármodellekkel és csupa földi jóval, többek között egy új koktéllal népszerűsítette az atomfegyverkezést.
Hirdetés


Önfeledt pin-up girlök hatalmas mosollyal, akiket ruha alig, inkább csak egy kartonból készített atombombafelhő fed. A lányok a Miss Atomic Blast szépségversenyt szeretnék megnyerni Las Vegasban. A városba özönlenek az atomturisták (igen), akiket potom 3 dollárért visznek ki turnusokban Las Vegas határába, hogy láthassák a nagy show-t: a nevadai sivatagban végzett kísérleti atomrobbantásokat.

Ezek nem egy elborult David Lynch-film képkockái, hanem az 50-es évek amerikai valósága.

Komoly állami propaganda állt amögött, hogy az atomfegyverkezést népszerűsítsék, és ehhez nem voltak szégyenlősek bevetni olyan ütőkártyákat sem, mint a nekivetkőzött Las Vegas-i showgirlök látványa vagy éppen az alkohol csábító ereje.


Hozzá kell tenni, hogy ekkoriban Las Vegas még nem volt a ma ismert turistaparadicsom, mindössze néhány tízezren lakták, bár az első kaszinók és szórakozási lehetőségek ekkor már megvoltak. Talán nem merész az a kijelentés sem, hogy komoly löketet adott a város fejlődésének az 50-es évek atombombaturizmusa.


Las Vegastól körülbelül 100 kilométerre zajlottak a kísérleti robbantások a nevadai sivatagban. A város pedig atommámorban úszott: kiérdemelte a köznyelvben az "Atomic City" nevet, atombombapiknikeket és atombombabulikat tartottak, a bárok és éttermek atomfelhő alakú desszerteket és Atomic Coctailt kínáltak, valamint ingyenes szemüvegeket osztogattak az atomvillanások alkalmára, ha az ő épületük tetejére ültek le atomfelhőt nézni a látogatók. A bombaőrületet egyre erősődő kételyek övezték az évek előrehaladtával; a felszíni robbantások pedig tíz után, 1962-ben végre befejeződtek.

Atomic koktél / forrás: Imgur.com

Az Atomic Cocktail egyébként nem viccel, gyümölcslevet vagy szirupot nem is tartalmaz: egy rész Brut champagne, egy rész vodka, egy rész brandy (vagy konyka) és egy löttyintés sherry. Bumm!
Az őrületes 50-es évek Las Vegasának emlékei ma is felfedezhetők a városban:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram