Hirdetés
Hirdetés

Vihar a sótartóban: Tüntetés Salt Bae étterme előtt

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. szeptember 21.
Valójában vihar ez a biliben, de ne becsüljük alá az étkezdék politikai szerepét. Éppen ma jutott eszembe, hogy mennyire jó dolog gasztronómiáról írni: mélyen be van ágyazva a kultúrába, és mentes a politikától. Nem gondoltam volna, hogy pár óra múlva egy étterem elleni tüntetésről olvasgatok jelentéseket.
Hirdetés

Ha tíz évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy lesz, aki a napszemüvegben történő, koreografált sóhintésre, mint teljesítményre képes éttermet alapítani, ahol majd sorra rontja el a jobbnál jobb húsokat, de a közönséget ez sem érdekli, és boldogan kifizeti az esetenként több száz dolláros számlát – jót röhögtünk volna.

@Salt Bae Facebook Official

Úgy tűnik, érdemes óvatosabban bánni a jóslatokkal. Salt Bae, eredetileg Nusret Gökçe, a török származású neves sószóró pozőr éttermi teljesítményéről már írtunk korábban. Most újabb húzásával rántotta magára a népharagot.

Olvassa el az előzményeket is! Salt Bae, egy gasztromém tündöklése és étteremnyitása

@Salt Bae Facebook Official
Azóta törölték a celebséf (inkább celeb, mint séf) Instájára kikerült posztot,

amin Salt Bae épp flamencomozdulatokba oltott sószórást ad elő Nicolás Maduro, a venezuelai elnök tárnyéja fölött Miamiban, az éttermében. „Venezuela éhezik, miközben Salt Bae 275 dolláros, közepesen átsütött báránysülttel eteti az elnököt” – ilyen címmel jelentek meg a felháborodott hangú cikkek. Tény, hogy a Salt ha az elnök hajlandó ennyit fizetni a parádéért, de az étel minősége nem érdekli, akkor ez inkább rá nézve jellemmutató.

https://www.instagram.com/p/Bn138nClfeH/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

A poszt még Marco Rubio floridai szenátor figyelmét is felkeltette, aki elmarasztalta a vendéglátót, hogy olyan embert etet, aki éhezteti saját népét. Tény és való, hogy miközben Salt Bae laza csípőmozdulatokat is bevetve szeletelte a drága sztéket, ezzel egy időben Venezuelában sok helyen egy szelet kenyér sem került vacsorára az asztalokra. Az ország komoly válságban, elkeserítő, államcsőd- és polgárháborúközeli  állapotban van, az emberek nagy része szegénységben él, miközben Maduro jókedvűen és önfeledten tömi magát.

@Salt Bae Facebook Official

Az eset után száznál több ember tüntetett Salt Bae étterme előtt Miamiban, majd a modern osztályharc egyik formáját, az internetes értékelés eszközét alkalmazva, tömegesen jól lehúzták pontszámokban az éttermet.

Ügy tűnik, a sószórás is lehet politikai állásfoglalás. Azért arra kíváncsi lennék, ha Fidel Castro betért volna az ugornyai lángosozóba, akkor önérzetesen elhajtják, vagy dupla adag sajtot kap feltétként, meghívják egy pálinkára is, és még ki sem kell fizetnie a lángosát?

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram