Tészta (12 darabhoz)
- 350 g liszt
- 250 ml forró víz
- 3 ek szezámolaj
- nagy szemű só vagy sópehely
- sgy csokor újhagyma, karikára vágva
- olaj a sütéshez
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, készítsünk egy mélyedést a közepébe és öntsük bele a forró vizet. Kavarjuk el egy fakanállal, majd kézzel dagasszuk addig, amíg egy golyót nem tudunk belőle formálni. Kenjük meg szezámolajjal a tetejét és hagyjuk nagyjából kihűlni, majd dagasszuk addig, amíg egy rugalmas, sima tésztát nem kapunk (4-5 perc). Ismét kenjük meg szezámolajjal, csomagoljuk be egy fóliába és pihentessük minimum fél órát.
Pihentetés után formázzunk belőle egy kb. 25 centis kígyót és vágjuk 12 egyenlő részre. Formáljunk belőle ismét golyókat, majd lapítsuk ki őket 18-20 cm átmérőjű körökké.
A köröket bőségesen kenjük meg szezámolajjal, majd szórjuk meg az újhagymával és a nagy szemű sóval. Tekerjük fel, mint egy palacsintát, majd ismét tekerjük be, mint egy fektetett kakaós csigát. Ha kész, a sodrófával ismét lapítsuk ki úgy, hogy lehetőleg a hagymadarabok ne szakítsák át a tésztát. Kb. egy cm magas, lapos korongokat kapunk.
Kissé beolajozott serpenyőben süssük meg a “tacokat” .
Sertéscsászár
- 1 kg bőrös sertéscsászár
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek vékonyra szelt gyömbér
- egy nagy fej fokhagyma gerezdjei
- 1 ek cukor
- 1 ek só
- víz, amennyi ellepi
A húst nagyobb darabokra vágjuk, hogy beleférjen egy fazékba. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és hozzátesszük az ízesítőket. Másfél, két óráig főzzük. Mikor kész, kihűtjük, és vékony szeletekre vágjuk. Tálaláskor vékonyan olajozott serpenyőben rápirítunk a hússzeletek mindkét oldalára.
Tálaláskor: juliennre vágott újhagyma, vékony, de hosszú szeletekre vágott uborka
Szószok például: Sriracha csiliszósz, hoisin szósz, majonéz