Nyitókép: Csizik Balázs
Vidó Nórinak (IGEN és IDE Pizza) az az emberséges ötlete támadt, hogy összekösse az orosz-ukrán háború elől hazánkba menekülteket magyar vendéglátókkal. A „munkaközvetítő" projekt korai stádiumában szeretnénk felhívni a figyelmet az érdemleges kezdeményezésre – bízva benne, hogy mielőbb véget ér a szomszédos országban zajló rémálom.
Több mint két hét alatt százezrek érkeztek Magyarországra a háború elől menekülve. Az átmeneti időszakban sokak számára jelenthet segítséget a jövedelemszerzés lehetősége, amelyre a vendéglátós munkák különösen alkalmasak, hiszen bizonyos posztokra – mint a mosogató, pohárszedő – képesítés nélkül is gyorsan be lehet állni. A vendéglátó képzettséggel rendelkező külföldieknek pedig végzettségük szerint még több lehetőség nyitva áll.
A Facebook-csoportban ajánlott már munkát többek között a Fruccola, az ázsiai kulthely, az Ensō, a Hello Buda, a Bazilika melletti Bob Bár vagy a vegetariánus Csendes. A skandináv stílusú NOR/MA pékség például lakhatási lehetőséggel együtt kínál barista, valamint pultos munkalehetőséget.
A legalapvetőbb, gyakorlati szempontokra kérdeztünk rá Vidó Nórinál.
Milyen papírokra, adószámra van szükség az elhelyezkedéshez?
Vidó Nóri: Erre röviden válaszolni nem lehet, és attól is függ, hogy milyen állampolgárról, illetve milyen szakmáról van szó. Amikor elkezdtem nyomozni, minden szál a Menedékhez vezetett, az ő honlapjukon kint is van az adott feltételrendszer. (Mi történik az Ukrajnából menekülőkkel? Tovább a Menedék oldalára.) https://menedek.hu/hirek/mi-tortenik-az-ukrajnabol-menekulokkel-frissitve-20220309
Alapvetően az
a lényeg, mind a magyar (kettős), mind más állampolgárok számára van lehetőség munkát vállalni.
A tapasztalatok szerint ha egy munkakereső csak ukránul beszél (angolul, magyarul nem), lehetségesnek bizonyul a munkába állása?
Szerintem ez hely függvénye. Csomó étteremben voltam az elmúlt években Budapesten, ahol nem beszéltek magyarul a felszolgálók, és nem volt ebből gond. Ezenkívül úgy képzelem, hogy
mosogatni vagy zöldséget vágni lehet nyelvtudás nélkül is,
de persze a vendéglátóhelyek határozzák meg, hogy kit tudnak felvenni. Én azt kértem a Facebook-csoportban, hogy ahol nem kizárólagos feltétel, hogy magyarul tudjon a jelentkező, ott legyen angolul (is) megírva a poszt.
Van-e a fentieken kívül adminisztrációs vagy egyéb tényező, ami a csoport elindítása után merült fel?
Az egyetlen dolog, amit kértem a csoportba jelentkező vendéglátósoktól, hogy csak akkor ajánljanak fel munkát, ha tudnak mellé egyéb segítséget is nyújtani, gondolok itt szállásra, papírok elintézésére, segítségre a gyerekek beiskolázásában, bármire, ami fölmerül a menekültek életének itteni elindításához.
Itt lehet csatlakozni a Vendéglátós munkalehetőségek menekülteknek Facebook-csoporthoz!
Vidó Nóri a nápolyipizza-őrület hazai berobbantója, egykori gasztroblogger, ma már több egység üzemeltetője. Az IGEN Madách téri hőskora után 2018-ban megnyitotta a Margit körúti „nagy" IGEN-t, amellyel elnyerték a világszerte minőségbiztosítást jelentő az Associazione Verace Pizza Napoletana, azaz AVPN védjegyet is. 2020 végén aztán egyértelművé tette, hogy tágabb az ő pizzauniverzuma a nápolyinál, és a Duna túloldalán, a Pozsonyi úton megnyitotta a római tepsis pizzáknak, a pizza al taglio-knak szentelt IDE pizzabárt. Az IDE pizzaszeletek immár a budai Czakó Kertben is elérhetők.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.