Hirdetés
Hirdetés

Veres István séf távozik a Babel éléről

SZERZŐ: DiningGuide
2020. augusztus 7.
Nem is olyan régen még elképzelhetetlennek tartottuk volna, hogy augusztusban ezt a hírt fogjuk megosztani olvasóinkkal. A 2019 tavasza óta Michelin-csillagos Babel Budapest ambiciózus séfje, Veres István távozik az étterem konyhájának éléről.
Hirdetés

A döntés végleges, az elkövetkező hónapokban pedig kizárólag a Bocuse d’Or európai fordulójára koncentrál az ifjú séf (a nemzetközi megmérettetésre október közepén Tallinban kerül sor). Veres István kérdésünkre elmondta, hogy a verseny lezajlásáig nem is kíván új állást keresni, nem szeretné megosztani figyelmét a versenyfelkészülés ideje alatt.

Veres István lépése azért is rendkívüli, mert ő azon (kevés) séfek sorát erősíti, akinek bevallott célja volt a Michelin-csillag megszerzése. Korábban ezzel a motivációval szerzett külföldön komoly szakmai tapasztalatokat, többek között Alain Passard háromcsillagos párizsi éttermében is. A Babel konyháját az ő stílusával alkották újra, három év eltökélt munka után pedig tavaly megérkezett a várva várt csillag.

A Michelin Guide ellenőre külön megdicsérte: Polip, a Babel ikonikussá lett fogása Veres Istvántól @Babel Budapest Facebook

A Babel* az Onyxhoz** és a Costeshez* hasonlóan egyelőre nem nyit újra, eleddig a séf Bocuse d'Or-szerepléséhez kötötték az újranyitás időpontját. A Borkonyha* az eddigi hírek szerint augusztusban lép újra üzembe, a Stand* elsőként nyitotta ki ajtaját újra június közepén, júliusban pedig követte a Costes Downtown*.

Az elmúlt egy év leforgása alatt az összesen hat Michelin-csillagos magyar étteremben négy séf köszönt le a pozíciójáról Veres Istvánnal együtt.

Tavaly nyáron Palágyi Eszter nyitotta a sort a Costes-ben, őt ősszel Tiago Sabarigo követte a Costes Downtown elhagyásával, majd idén tavasszal Mészáros Ádámról jelentettük be, hogy megvált a közép-európai régió (addigi) egyetlen 2 Michelin-csillagos étterme séfposztjától, döntése pedig a Covid előtti időszakra datálható.

Az összkép biztosan nem fogja erősíteni az idén egyébként is megrendült pozíciónkat a Michelin Guide szemében, hiszen a környező országok idei csillagesőjéből mi teljesen kimaradtunk, és két Bib Gourmand-minősítéssel, valamint több Michelin-ajánlással csökkentek a nemzetközi elismeréseink a tavalyi helyzethez képest.

Hlatky-Schlichter Hubertet is megkerestük a történtek kapcsán, aki hamarosan nyilatkozik is a Babel jövőjéről.

Olvasta már Veres Istvánnal készült nagyinterjúnkat?

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram