Hirdetés
Hirdetés

„A véremben is vodka folyik” – Tatiana Petrakova vodkanagykövettel beszélgettünk

SZERZŐ: diningguide
2018. március 2.
Tatiana Petrakova munkáját sokan irigyelhetik. A Russian Standard brand nagyköveteként járja a világot, workshopokat és mesterkurzusokat tart, illetve népszerűsíti a minőségi vodkafogyasztást. De látszik, hogy nem csak a vodka teszi a nagykövetet, ugyanis az egész égetett szesz kultúrában van tapasztalata. Tatiana az Arany Kaviár vodkavacsoráján vett részt február 28-án, ahol hét fogás mellé folyt a vodkapárosítás és a Russian Standard Platinum vodkája is bemutatkozott. A vodkához kötődő hagyományokról beszélgettünk vele.
Hirdetés

Míg a vodka egyfajta folyékony kapocs egy orosz étkezés fogásai között, nálunk, Magyarországon elsősorban partiital. Milyen érvek szólnak amellett, hogy a vodkának az étkezőasztalon a helye?

Ha a vodkafogyasztási hagyományokat nézzük, láthatjuk, hogy Oroszországban, Lengyelországban és más európai országokban is a vodkát étkezés közben fogyasztják.

Nagyon tetszik a folyékony kapocs kifejezés, ugyanis nálunk tényleg összekötő szerepe van a vodkának.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ellenben a vodkát inkább koktélalapként használják a mai napig. Bármilyen koktél készíthető belőle: édes, keserű, fűszeres, krémes, sós és ezek kombinációi. Nincs bevált recept. Sokan sokfélék vagyunk, így úgy vélem, hogy a vodkafogyasztást úgy lehet igazán élvezni, ha jó vodkát iszunk, jó társaságban isszuk, finom koktélok formájában vagy kiváló ételek mellé, mint ahogy ma este is tesszük. Ez az én titkos receptem.

Önnek mit jelent a vodkafogyasztás? Az ünnepek itala, vagy minden nap megengedhetünk magunknak egy picit?

Nekem a véremben is vodka folyik (nevetve). Szerencsésnek mondhatom magamat, ugyanis nagyon korán elmerültem a szeszes italok világában, de nem csak a vodka, hanem a whiskey, a tequila, a gin és a rum világában is. Mindez segített megértenem a vodkát.

Sokan ma is azt gondolják, hogy a vodka egysíkú,

de szerencsére én értem és értékelem a minőségi vodkát, és igazából a jó minőségű alkoholos italokat úgy általában. De mégis a vodka áll hozzám leközelebb, éppen ezért élvezem nagyon a munkámat. A napi munkám során nagy örömmel osztom meg a tudásomat: nem csak arra tanítom az embereket, hogyan igyák a vodkát, hanem beszélgetünk a különféle típusokról, ízesítésekről, stílusokról, illetve arról, hogy mitől minőségi egy vodka.

Ön mondhatni tényleg lélegzi a vodkát.

Igen, éppen ezért a rágó nagyon fontos. (Nevetés.)

A magyarok inkább pálinkát isznak, főleg, hogy nincs jó minőségű magyar vodkánk. Ennek fényében miről ismerhető fel, hogy minőségi vodka került a poharunkba?

Nagyon tetszik, hogy milyen sokféle pálinka létezik, a sárgabarack- és szilvapálinka jut eszembe először. Ami a jó minőségű vodkát illeti, az ár nem minden. Nem attól lesz egy termék – legyen szó bármiről – jó, mert sokat fizetünk érte. A vodka esetében mindez kicsit bonyolult, mivel a vodkát például nem kell 12-18 évig hordókban érlelni, mint néhány whiskey-t. A jó minőségű vodkát pihentetik ugyan néhány napig, de semmi több. A lényeg a minőségi alapanyagokban, az eljárásban és a vízben rejlik. A szeszes italokban is rengeteg víz található, így roppant fontos a víz minősége.

Egy igazán jó szeszfőzde általában egy jó minőségű vízforrás mellett található. Szentpétervár közelében például ott van a Ladoga-tó. A jó minőségű víz elengedhetetlenül kelléke a jó vodkának.

A vodka a németek és a finnek szerint cukorból is készülhet. Más északi népek szerint csak gabonából vagy burgonyából. Ön mit gondol erről?

Oroszország bizonyos értelemben a világ kenyeres kosara volt a történelem során, mivel rengeteg búzát termesztünk. Az orosz vodkák 90%-a búzából készül. Azért sem használom a gabona szót, mert az egy semleges kategória. A lengyelek például jobban szeretik a rozst (lásd Belvedere vagy Żubrówka), míg mi, oroszok a búzát preferáljuk. A kenyérhez hasonlóan a vodkánál is számít, hogy búzából vagy rozsból készül-e. Ezért is szoktam összehasonlító vodkaórákat tartani, hogy mindenki lássa a különbséget. A jó vodka kiegyensúlyozott: nem tolakodó, nem éget. A Russian Standard vodkáinál ezért is használjuk a „vodka as it it should be” („olyan vodka, amilyennek lennie kell”) jelzőt. Kicsit bársonyos, kicsit édes, némileg fűszeres, így kiegyensúlyozott és klasszikus. Ez a búzából készült vodkák természete.
 

Az Arany Kaviár Étteremben, a képen balra Nyíri Szása, mellette Tatiana, a jobb szélen Molnár Attila


A 21. században viszont nagy keletje lett a vodkának, így manapság már mindenből készül. Sokan megpróbálják újraértelmezni, Angliában néhány évvel megjelent a Black Cow, a tejből készült vodka. Cukornádból a nagyapám is készített vodkát, mivel a magas cukortartalom miatt remek, pálinkához hasonló párlat készül belőle. A vodka készülhet krumpliból is, de annak az íze inkább a grappát vagy a tequilát idézi. Merőben más, mint a klasszikus búzavodka. Attól függ, hogy mit keresünk egy italban. Ahogy a trendek is mutatják, bármiből lehet vodkát készíteni, de például ételek mellé egy klasszikus búza- vagy rozsalapú vodka jobban passzol. Mára nagyjából 4-5 ezer vodkamárka van jelen a világban, de ki tudja, hogy hány marad belőlük hosszú távon.

Ma este a vodka mellett az ételek is főszerepbe kerülnek. Mi volt a legmeglepőbb ételpárosítás, amihez jól illett a vodka?

Szeretek kreatív séfekkel együtt dolgozni, de ahogy Anton Csehov is mondta (az Ivanov c. drámájában – a szerk.),

a tudósok folyton megpróbálnak előállni egy új vodkapárosítással, de „a sós uborkánál jobbat nem tudtak feltalálni”. A személyes kedvencem némi kovászos uborka vodkával és rozskenyérrel. Roppant egyszerű, mégis isteni.

Ugyanakkor nagyra értékelem a modern technikákat, a molekuláris gasztronómiát is. A kaviár is minden szempontból remekül illik a vodkához, mivel sós, érlelt és kicsit zsíros. A só és a zsír nagyon illik a vodkához, jól kiegészítik egymást.

Egy vodka legyen ízesített, vagy sem?

Az ízesített vodkák száma mutatja, hogy van létjogosultsága a kategóriának. Nem tekinthetünk rá likőrként, mert erős, viszont nem édes, mint a likőrök. A vaníliás és a citromos vodka jó koktélbázis, de egy tormával ízesített vodkából például remek Bloody Mary készül. Mostanában az figyelhető még meg, hogy előtérbe kerültek az organikus és természetes ízesítések, vegyük például a szentperjével ízesített Żubrówkát. És ezeket otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük, amelynek jómagam nagy pártfogója vagyok, ugyanis így a cukorszintet is a magunk kénye-kedve kedve szerint alakíthatjuk.

Akár remek ajándék is lehet belőle.

Pontosan. És ez a lényeg. Mert a vodka az ünneplést, az egységet jelenti számunkra, amikor összejövünk a barátainkkal, és akár még táncolunk is egy kicsit.

Melyik az Ön személyes vodkakedvence?

A kedvencem a Russian Standard Gold, mivel ételekhez is remekül passzol és önmagában is kellemes a sós, kiegyensúlyozott ízvilága miatt. Az üvegét is nagyon szeretem, ráadásul az arany szín szerencsét hoz. Mi több, pont egy Arany Kaviár nevű étteremben vagyunk. Micsoda véletlen!

Ha jól tudom, Ön Szentpétervárra valósi. Igazán gyönyörű város. Melyik a kedvenc helye a városban?

A Russian Vodka Museum egy étteremmel egybekötött múzeum, amit azért szeretek, mert sok ismeretet szerez az ember, és még ehet is egy jót. A látnivalók közül a mozaikkal díszített Vérző Megváltó temploma a kedvencem.

A vodkaivás az Ön esetében része a munkaköri leírásnak. Azonban magánemberként és nőként mit javasol, mennyi vodkát bír el a (női) szervezet?

Nem kell nekiállni rögtön napi rendszerességgel inni, az egyszer biztos. Én jógázom, így legalább hetente egyszer alkoholmentes napot tartok, bármilyen nehéz is. Az ajánlott mennyiség mértéke nagyban függ az elfogyasztott fogások számától (ha eszünk egyáltalán), illetve attól is, hogy például táncolunk-e az este folyamán – de összességében legfeljebb fél üveg vodka elfogyasztását ajánlom.
Képek forrása.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram