Hirdetés
Hirdetés

Vendéglátósok tüntetnek azért, hogy dolgozhassanak

SZERZŐ: DG
2020. november 18.
Több demonstrációt is szerveztek már Lyon városában a vendéglátósok és kiskereskedők. A békés tüntetések célja, hogy az egészségügyi irányelvek nyomán, de mozgásteret kaphassanak a vállalkozók, vendéglősök, akik egész évben a város gazdaságát szolgálják. Becslések szerint ezt a hullámot és a bezárásokat az éttermek, üzletek 30-40 százaléka már nem élné túl.
Hirdetés

Európa és a világ egyik gasztronómiai fővárosa Lyon — a koronavírus második hulláma miatti bezárások következtében viszont képletesen egy olyan asztallá változott, ami alól kirúgták a lábát.

Az éttermek és a kisboltok bezárni kényszerültek, a tavaszi bezárásokat nehezen, de még áthidalták a nyári enyhítések következtében, de most a legoptimistább becslések szerint is a vállalkozások 30-40 százaléka csődbe menne, ha huzamosabb ideig zárva kell tartaniuk az ajtókat.

Paul Bocuse lyoni étterme / Forrás: youtube.com

A kiszállítás és az elviteles megoldások ugyan működnek, de amíg egy boeuf bourguignon élvezhető marad rámelegítéssel is, addig a személyes élményt is nyújtó kávéházak, bárok, éttermek szolgáltatása nehezen adaptálható a lyoni otthonokba. A vendéglősök reményvesztettek, már több békés demonstrációt szerveztek a Rhone megyei ügyészség elé, hátha sikerül kicsikarniuk valamiféle enyhítést, és megmenekülhetnek az összeomlástól.

A legutóbbi, körülbelül 2000 embert számláló tüntetésen "Hagyjanak minket dolgozni!" feliratú transzparensek voltak olvashatók, de az elmúlt hetekben előfordult már, hogy fekete ruhában, fekete maszkokban és koporsókkal gyászolták a kivéreztetett vendéglátást. Spanyolországban és Olaszországban sem ritkák az efféle tüntetések, de a lyoni csendes gyülekezéseknek sem lesz vége egyhamar, ha nem kapnak érdemi választ a követeléseikre.

Fotó: En24news.com

Az éttermek bezárása mellett a kiskereskedők is bajban vannak, mivel annak ellenére, hogy a nagy szupermarketek nyitva tarthatnak, a maszek boltokra lakat került. Igazságtalannak és átgondolatlannak tartják ezt a rendelkezést, így a kereskedők és a vendéglátósok együtt demonstrálnak.

Az adventi időszak lenne számukra az évben a legforgalmasabb, ám a Jean Castex, Franciaország miniszterelnöke már bejelentette, hogy az elsőre november végéig tervezett bezárásokat minden bizonnyal meghosszabbítják. Azt is rebesgetik, hogy a tervezett újranyitási dátum január közepéig, de akár február első napjáig is elhúzódhat.

Christophe Marguin, a Toques Blanches Lyonnaises gasztronóiai érdekvédelmi szervezet elnöke követelései között szerepel, hogy ha korlátozva is, de legalább hétfőtől péntekig, vacsoraidőben kinyithassanak az éttermek, hiszen már az is kompromisszum, de legalább egy kis reménysugár lenne a túlélésért.

Források: 1, 2

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram