Hirdetés
Hirdetés

Vendéglátós gyorssegély: történelmet írt a Legyen Ön is milliomos!-ban a világhírű séf

2020. november 30.
David Chang az egymillió dolláros nyereményt egy az egyben felajánlotta a vendéglátásban dolgozók megsegítésére. Celebszakács a Legyen Ön is milliomos!-ban.
Hirdetés

Vasárnap este történelmet írt David Chang az amerikai Legyen Ön is milliomos!-ban. A műsor celebritások szereplésével futó kiadásában rekord összegű nyereményt vitt el a sztárséf, amelyet azonnal felajánlott egy non-profit szervezetnek. A Southern Smoke Alapítvány anyagi problémákkal küzdő vendéglátósoknak nyújt sürgősségi segélyt.

David Chang, a koreai-amerikai séf és televíziós személyiség mögött már komoly szakmai karrier állt az Egyesült Államokban, amikor az Ugly Delicious című Netflix-sorozattal világhírnévre is szert tett. Vasárnap este az amerikai Legyen Ön is milliomos!-ban megkísérelte elhozni az egymillió dolláros nyereményt. Ehhez az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy melyik amerikai elnök regnálása idején vezették be az elektromos áramot a Fehér Házba? (Hozzátéve, hogy az elnök és felesége felkapcsolni már nem merték a villanyt, mert tartottak tőle). A négy válaszlehetőség Ulysses S. Grant, Benjamin Harrison, Chester A. Arthur és Andrew Johnson voltak.

David Chang és René Redzepi a Netflix Mind of a Chef műsorában

A séf nem ismerte a helyes választ, ezért telefonos segítséget kért. Egy barátját, Mina Kimes NFL-elemzőt hívta fel a kérdéssel. (Az ő hivatása szintén megér egy kitérőt: az amerikai futballban labdarúgó-elemző készít statisztikákat a játékosok teljesítményéről és egészségi állapotáról, a meccsek menetéről és a játéktaktikákról. Ez a munka is hozzájárul az amerikaifutball-szövetség szabályainak és -büntetéseinek kialakításához, maga az amerikai futball pedig a világ egyik legnagyobb bizniszt jelentő sportága.)

Chang barátja, Mina Kimes szintén nem volt biztos a telefonos segítségként nyújtott válaszában: azt mondta, hogy talán Harrison. A séf itt már láthatóan nagy feszült és ideges volt, de tanácstalanságában végül jóváhagyta a tippet – és milyen jól tette. Jimmy Kimmel, a műsor neves házigazdája ünnepelte a celebszakácsot, és kimondta, hogy

David Chang történelmet írt, ő ugyanis az első játékos a Legyen Ön is milliomos!-ban, aki az elnyert egymillió dollárt jótékonysági célra ajánlotta fel.
Hirdetés

A Texas állambeli Houstonban bejegyzett Southern Smoke Alapítványt 2017-ben hozták létre a bajba került vendéglátásban dolgozók megsegítésére. Az folyamodhat segítségért a szervezethez, aki összesen legalább hat hónapot és átlagosan heti minimum 30 órát dolgozott a szektorban, és sürgős segélyre szorul. Amerikában óriási problémát jelentenek a szociális és biztosítási rendszer hiányosságai, így akár egy sérüléssel járó baleset, időjárási katasztrófák okozta károk vagy mentális betegségből adódó munkaképtelenség teljesen kiszolgáltatottá teheti a dolgozókat. A tengerentúlon alkalmazott drága biztosítási rendszerben egy-egy orvosi beavatkozás, műtét, kórházi ellátás évtizedes adósságba taszíthatja a munkavállalókat.

Az alapítvány közel négyéves működése alatt 4,9 millió dollárral, közel 1,5 milliárd forintnyi összeggel támogatta a szükségbe jutott vendéglátósokat.

A gyorssegélyezés céljából létrehozott non-profit szervezet önkéntes munkájára nagyobb szükség van az Egyesült Államokban, mint fennállása alatt valaha. A koronavírus-járvány következtében milliók veszítették el állásukat az országban, a turizmus és vendéglátás pedig az egyik legsúlyosabban érintett szektor.

Magának a gyorssegélyeket nyújtó Southern Smoke Alapítványnak is gyorssegélyt jelentett David Chang felajánlása. A 300 millió forintot kitevő összegen túl publicitást is nyújtott a séf a szervezet számára, amely további felajánlásokat hozhat az alapítvány, áttételesen pedig a krízisben lévő vendéglátósok számára.

Hirdetés

Forrás.

David Chang 10. a legvagyonosabb celebszakácsok listáján, ismerkedjen meg a többiekkel is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram