Velaa-sziget - Az Indiai-óceán ékköve

SZERZŐ: Király Márton
2023. január 1.
a Château rovat
támogatója a
A személyre szabott figyelem, a sportlehetőségek, a mesterien megépített környezet, a lélegzetelállító táj mellett a Velaa-sziget legnagyobb értéke mégis az, hogy fényűzése nem tolakodó, nem telepszik rá az ökológiailag sebezhető szigetre.
Hirdetés

A Maldív-szigetek iránti szeretetből született Velaa Private Island egy házaspár, Radka és Jiří Šmejc szenvedélyes projektje. Céljuk a világ egyik legluxusabb magánsziget-üdülőhelyének létrehozása volt, és kijelenthetjük, hogy a vállalkozás sikerrel járt.

A Maldív-szigetekhez tartozó Noonu Atoll lélegzetelállító vidékén található Velaa Private Island a kényelem, az exkluzivitás és a magánélet legmagasabb követelményeinek felel meg, páratlan és extravagáns szigetélmény, fehér homokparadicsom a szikrázó tengeren. A Petr Kolář cseh építész által tervezett, 43 villából és négy privát lakosztályból álló magánsziget alakja a levegőből nézve egy tengeri teknősre hasonlít. A Noonu Atoll a gazdagok és a híresek játszótere, a környéken található a Maldív-szigetek három leghíresebb luxusüdülőhelye: a Soneva Jani, a Cheval Blanc helyi szállodája és most bemutatásra kerülő Velaa Private Island is.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

A birtokon három étterem működik Gaushan de Silva konyhafőnök irányítása alatt, aki 14 nemzetközi séfből álló csapatával felel a vendégek ellátásáért. Egy csúcskategóriás spa, valamint egy golfpálya - amelyet a golflegenda José Maria Olazábal tervezett – teszi teljessé az élményt. A vendégeket privát komornyik szolgálja ki.

A helyszín

A Velaa Private Island a Maldív-szigetek fővárosából, Maléból repülőgéppel érhető el. A néhány perces repülőúthoz a vendégek választhatják a menetrendszerűen közlekedő 15 férőhelyes repülőt, ami rendszeresen jár a sziget és a főváros között, de választhatják a Velaa sziget tulajdonát képező kilencszemélyes magánrepülőgépet is, ami egyedi időpontokra is lefoglalható. Természetesen bármelyik opció mellett is dönt a vendég, az indulásig a maléi repülőtér privát várótermében várakozhat a gép indulására. Mivel a Velaa sziget aprócska, és kifutópályát nem lehet találni rajta, természetesen hidroplánok szállítják a vendégeket.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

Abban az esetben, ha valaki nem a főváros irányából közelítene, természetesen van lehetőség hajóval is érkezni, sőt a közeli szigetek bármelyikére elmegy a vendégért a Velaa sziget luxusmotorcsónakja is.

A Velaa Private Island rendkívül exkluzív, az itt tartózkodás számlája csillagászati összegre rúg, de cserébe tökéletes tengerparti álomüdülés jár. A Maléból Velaa-ba tartó - körülbelül 45 percig tartó - repülés a vendégeket az Észak-Male Atoll és a Noonu Atoll déli része fölött szállítja, amely a Maldív-szigetek egyik legszebb tájegységének számít. Az út során lenyűgöző kilátás nyílik a mélykék óceánra, amelyet apró pálmás szigetek tarkítanak, amelyet bámulatosan tiszta lagúnák és cukorfehér strandok vesznek körül.

A sziget

A kevesebb, mint 20 hektáros Velaa Private Island a Maldív-szigetek kisebb szigetei közé tartozik (az egész szigetet 30 perc alatt körbe lehet járni), de a szigetcsoport legszebbjei közé tartozik. Szinte tökéletesen kör alakú; közepén buja trópusi erdő található, és teljesen körbeöleli egy vakítóan fehér, puha homokos strand és egy türkizkék lagúna.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

A "velaa" szó a helyiek nyelvén teknőst jelent, és ez nem csak a sziget formájára utal, tengeri teknősök évszázadok óta ezen a szigeten költik ki tojásaikat.

A Maldív-szigeteken sok magánsziget található, de csak nagyon kevés közülük olyan, ami valóban egyetlen személy birtokában van. A Velaa magánsziget ilyen eset. A tulajdonos, Jiri Smejc számtalan hetet töltött a Maldív-szigeteken mind családi nyaralásai, mind pedig Európából Ázsiába tartó üzleti útjai során. A szigetek igazi szenvedélyévé váltak, szeretett itt lenni, és szerette volna megalkotni a helyhez passzoló, minden téren tökéletes élményt nyújtó szállást. Ezért döntött úgy, hogy megépíti a Velaa Private Island szálláshelyet, egy olyan szigetet, amely megfelel az elképzeléseinek arról, hogy milyennek is kell lennie egy valódi luxust kínáló privát üdülőhelynek, amely valódi magánéletet biztosít vendégei számára, ugyanakkor elég sokoldalú ahhoz, hogy számos első osztályú szórakozási lehetőséget nyújtson.

A szállás

A neves cseh építész, Petr Kolář által tervezett üdülőhely elegáns dizájnja a kortárs luxust ötvözi a meghitt maldívi egzotikummal. A közösségi terek és villák építéséhez számos különleges anyagot használtak fel, például a jordániai sivatagból származó kőburkolatokat, Indonéziából származó virágcserepeket, Borneóból származó faburkolatokat és Olaszországból származó, kézzel készített teraszbútorokat.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

Az épületek tervezésekor Petr Kolář főépítészt két, a tulajdonossal egyeztetett alapelv vezérelte. Az első az "udvarias luxus" volt, ami a luxus inkább kellemes, mint impozáns formáját jelöli. A második a "maldív érintés" volt, amely azt a bizonyos, különleges helyi jelleg megőrzését jelenti.

A Velaa Private Island minden szálláshelye úgy helyezkedik el, hogy a türkizkék óceánra nyíló varázslatos kilátást nyújtson. A szállások közé tartozik egy romantikus medencés rezidencia is, amely csak hajóval közelíthető meg, így még nagyobb exkluzivitást biztosít.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

A 43 tengerparti és víz fölé épített villa mellett a Velaa Private Island négy magánrezidenciával is büszkélkedhet, amelyek ideálisak azon vendégek számára, akik abszolút magánéletre, extra gondoskodásra és teljes diszkrécióra vágynak. Az egyik rezidencia a NIKA nevet viseli. A díjnyertes belsőépítész, Patricia Urquiola által tervezett NIKA egy kifinomult tér, amely a környező természetet idézi. A világítás és a textilelemek hozzájárulnak egy világosabb és intimebb hangulat kialakításához, ahol a vendégek visszavonulhatnak és élvezhetik a minimalista, mégis kifinomult környezetet. Az egyedi készítésű bútordarabok közé tartozik a három Craaft lámpa, amelyek teljes egészében fehér, áttetsző gyöngyökből készültek.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

A konyha

Az ínyencek számára a Velaa Private Island rendkívüli kulináris élményeket tartogat. A három étterem a nemzetközi és a maldív konyha fúzióját kínálja:

Az Aragu az üdülőhely ikonikus étterme, amely a víz felett épült, és a kortárs európai konyhát kínálja ázsiai csavarral. A víz fölé épített hely ad otthont a CRU Champagne Lounge-nak is, ahol a vendégek a világ legjobb és legritkább pezsgőit kóstolhatják meg szakértő sommelier-k vezetésével.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

Az Athiri az üdülőhely tengerparton álló, egész nap nyitva tartó étterme, amely a világ minden konyhájáról származó kreatívan elkészített ételeket kínál. A 14 országból származó séfek a legfinomabb importált és helyi alapanyagokból készítik el aza menüt. A fatüzelésű kemencében frissen készült pizzákat kínálnak, ami az Athiri egyik jellegzetessége. Az Athiri minden reggel bőséges svédasztalos reggelit is kínál. Az étterem mellett található az Avi, a medence melletti bár.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

A sziget központjában, a környező partokra remek kilátást nyújtva magasodik a háromemeletes, hófehér torony. Ennek a tetején található a Tavaru, ami japán kóstolómenüket kínál, de a torony ad otthont a sziget rendkívül impozáns borospincéjének is, ahol az apró butikborászatoktól kezdve a világhírű Champagne-házak palackjaiig minden megtalálható, ami számít.

Wellness

A lagúna tiszta vize fölé épült a Velaa Private Island kiváló wellnessközpontja. Spa-kezelések széles választéka áll rendelkezésre, beleértve a kifinomult európai technológiával végzett személyre szabott arckezeléseket, valamint a hagyományos ázsiai masszázs- és testkezelést.

Sport

A Velaa Private Island az egyetlen ultraluxus üdülőhely a Maldív-szigeteken, amely saját golfpályával rendelkezik.

A Velaa Golf Academy by Olazábal egyedülálló golfélményt nyújt. A golfpályát a többszörös bajnok José María Olazábal tervezte.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

Parttól partig és naplementétől napfelkeltéig a Velaa Private Island a kikapcsolódások széles választékát kínálja:

Az Athiri étterem előtt egy hatalmas tengerparti úszómedence található. Itt mindig csend van, mivel a legtöbb vendég inkább a villájukhoz tartozó privát medencét választja.

A szálláshelyen kiváló vízi sportközpont található, amely a legújabb hi-tech vízi sportjátékokat és felszereléseket kínálja, a flyboardtól és a hoverboardtól kezdve az elektromos szörfdeszkákig.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

Lehetőség van privát horgásztúrákra menni a szálloda hajóin, búvárkodni a környező korallzátonyok mellett, delfinekkel úszni a naplementében, vagy piknikezni egy közeli lakatlan sziget partjain is.

A sport- és fitneszlétesítmények közé tartozik a Maldív-szigetek egyetlen fedett teniszpályája, valamint egy szabadtéri padel-pálya, squashpálya, mászófal, egy korszerű "Technogym" és még egy futballpálya is. A személyes jóga- és meditációs foglalkozásokat a magasan fekvő jógapavilonban, egy privát kertben vagy a tengerparton tartják.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

Összegzés

Bár alig néhány négyzetméter, ez az aprócska sziget mégis igazi drágakő az Indiai-óceánon. A cseh üzletember megvalósította saját, és sokak álmát, és létrehozott valami igazán különlegest. A személyre szabott figyelem, a sportlehetőségek, a mesterien megépített környezet, a lélegzetelállító táj mellett a Velaa-sziget legnagyobb értéke mégis az, hogy fényűzése nem tolakodó, nem telepszik rá az ökológiailag sebezhető szigetre. Sőt, nagyszabású korallrehabilitációs programjának köszönhetően a szigetet körbevevő zátony élővilága lassan újra fejlődésnek indult, dacára a régiót fenyegető globális felmelegedésnek. A szálloda kialakításánál pedig külön figyelmet fordítottak arra, hogy a sziget eredeti lakói, a tengeri teknősök továbbra is biztonságban és zavartalanul élhessenek a partokon.

Fotó: facebook.com / Velaa Private Island

 

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram