Hirdetés
Hirdetés

Vajon milyen bort ivott Jézus? "Vegyétek és igyatok ebből mindnyájan!"

SZERZŐ: DiningGuide
2019. április 19.
Itt a húsvét, záporoznak a főtt sonka és a kalács receptek, egy kérdés azonban talán még válasz nélkül maradt: vajon milyen bort ivott Jézus?
Hirdetés

A Bibliával foglalkozó történészek nagyon régóta kutatják, mi minden kerülhetett terítékre azon a bizonyos utolsó vacsorán. Egy valami szinte teljesen biztos: Jézus és a tanítványok bort ittak. A legtöbb részlet azonban állandó vita tárgyát képezi. A történészek arról is beszélnek, hogy az utolsó vacsora esetleg széder volt (a széder definíciója itt olvasható), ez esetben pontosabb fogalmunk lehetne az ételek mibenlétéről. Jonathan Klawans azonban, aki a Boston University vallástörténésze 2017-ben megosztotta a világgal nagyszabású kutatásainak eredményét, melyben arra jutott, hogy a széder ma is ismert hagyománya Jézus után kb. két generációval vált elterjedtté, így az utolsó vacsora valószínűleg egy "sztenderd" zsidó étkezés volt.

Akár széder volt azonban, akár nem, az biztos, hogy az italuk bor volt. A föld, ahol Jézus élt, hatalmas borkészítő hagyományokkal rendelkezik. 2016-ban egy izraeli archeológus felfedezett egy ősi borkönyvet, amelynek egy részéről úgy hiszik, ez a legkorábbi írásos emlék Jeruzsálemről, persze csak a Biblián kívül. Dr. Patrick McGovern, a Pennsylvania Egyetem antropológus professzora tudományos értekezéseiben arról beszél, hogy a Közel-keleten a borászat több, mint 5000 éves múltra tekint vissza.

Hirdetés

"Az írásainkban folyamatosan szerepel a bor és a szőlő. A franciák még nem is gondoltak borkészítésre, amikor mi már exportáltunk" – állítja Eliyashiv Drori, izraeli borász a New York Times hasábjain. Manapság a régészek és a borászok már sokkal inkább arra a kérdésre keresik a választ, vajon milyen lehetett ez a bizonyos "ősbor".

Drori az Ariel University falai között egy olyan kutatást vezetett, amelyben DNS-minták alapján próbálják analizálni és rekonstruálni a bort, melyet talán Dávid király vagy Jézus is fogyasztott. A kutatások során arra jutott, hogy a dabuki szőlőből készített fehérbor nagy valószínűséggel szerepelt a régió azon borai között, amelyet Jézus idejében is fogyasztottak.

Joel Butler és Randall Heskett, akik a Divine Vintage című sikerkönyv szerzői, a kötetben kiemelik, hogy időszámításunk kezdetekor a borokat előszeretettel keverték mézzel, aszalt gyümölcsökkel és olyan fűszerekkel, mint például a curry (!), és mirhával, tömjénnel és cserfával tartósították őket. Régészek egy csoportja 2013-ban felfedezett az izraeli Nahariyában egy 3700 éves borospincét, ahol arra vonatkozóan is találtak bizonyítékot, hogy ezek az ősi borok mézzel, mentával, cédrussal, gyantával és fahéjjal készültek.

A borospince feltárása Nahariyában (Forrás: thedrinkbusiness.com)

Más kutatások arra jutottak, hogy az utolsó vacsorán ahhoz hasonló bor kerülhetett az asztalra, mint az Amarone, Észak-Itália testes vöröbora. Teljesen biztosat azonban senki sem tud/mer mondani. Mégiscsak Jézus boráról van szó.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram