Itt a húsvét, záporoznak a főtt sonka és a kalács receptek, egy kérdés azonban talán még válasz nélkül maradt: vajon milyen bort ivott Jézus?
A Bibliával foglalkozó történészek nagyon régóta kutatják, mi minden kerülhetett terítékre azon a bizonyos utolsó vacsorán. Egy valami szinte teljesen biztos: Jézus és a tanítványok bort ittak. A legtöbb részlet azonban állandó vita tárgyát képezi. A történészek arról is beszélnek, hogy az utolsó vacsora esetleg széder volt (a széder definíciója itt olvasható), ez esetben pontosabb fogalmunk lehetne az ételek mibenlétéről. Jonathan Klawans azonban, aki a Boston University vallástörténésze 2017-ben megosztotta a világgal nagyszabású kutatásainak eredményét, melyben arra jutott, hogy a széder ma is ismert hagyománya Jézus után kb. két generációval vált elterjedtté, így az utolsó vacsora valószínűleg egy “sztenderd” zsidó étkezés volt.

Más kutatások arra jutottak, hogy az utolsó vacsorán ahhoz hasonló bor kerülhetett az asztalra, mint az Amarone, Észak-Itália testes vöröbora. Teljesen biztosat azonban senki sem tud/mer mondani. Mégiscsak Jézus boráról van szó.