Spirulina algától zöld hot dog, lisztkukacból készülő húsgolyó vagy mikrozöldekből készült fagyi? A svéd bútorgyár élelmiszerlaborja, a Space10 a manapság még szokatlannak hangzó, fenntartható alapanyagokat nagyon is hétköznapi ételeken keresztül szeretné közelebb hozni a szélesebb közönség számára.
Biztosan nem véletlen, hogy a Space10 innovációs központja szintén Koppenhágában található, akárcsak a skandináv konyha leghíresebb éttermi képviselője, a René Redzepi vezette Noma.
Különös életekből különös ételek az IKEA élelmiszerlaborjában
A Space10 négy évvel ezelőtti megalapítása óta több élelmiszeripari fejlesztés is kötődik a labor nevéhez. Amellett, hogy termőföld helyett tápoldatban nőtt növényeket termesztenek, önfenntartó halgazdálkodással is foglalkoznak, illetve különféle rovarokból készült fogásokkal is kísérleteznek. Bár sokan még mindig elképzelhetetlennek tartják, hogy lisztkukacból készült hamburgerpogácsát vagy húsgolyót kóstoljanak, a „bogárburger” gondolata, még ha lassan is, de mintha kezdene átszivárogni a köztudatba.

Tavaly mi is lefotóztunk egy “bogárburgert” egy svájci szupermarketben. Olvassa el korábbi hírünket!

A Space10 összegezve az elmúlt évek munkáját idén önálló szakácskönyvet jelentet meg A jövő ételei (Future Food Today) címmel. Elmondásuk szerint a fenntarthatóság mellett legalább olyan fontos számukra, hogy a könyvben szereplő ételek finomak, a receptek pedig közérthetők legyenek. A hírek szerint a könyv április elsején jelenik meg.
A kollázson látható:
- Balra fent: főzés a Space10 kísérleti konyhájában
- Bal alsó sarokban: húsmentes hot dog
- A zöld hot dog mellett: akvapóniás, vagyis önellátó halgazdálkodásban nőtt sügérből készült halas taco, szintén helyben nőtt fűszernövényekkel tálalva
- Jobbra felül: zöldséges és lisztkukacos IKEA „húsgolyó” („neatball”)
- Jobb felső sarokban: „bogárburger” lisztkukacból készült hamburgerpogácsával
- Jobbra lent: hidroponikusan, vagyis talaj helyett tápoldatban nőtt zöldségekből, csírákból és fűszernövényekből készült salátavariációk
