Végre egy igazi delikátesz nyílt Velencén: Groenk, több mint deli

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 29.
a Summer Guide rovat
támogatója az
A növekvő főváros egyúttal lassan a saját agglomerációjává változtatja a Velencei-tó térségét. A tavat érintő komoly ökológiai problémák ellenére folyamatosan fejlődik a környék, a Bence-hegy például kifejezetten divatosnak számít. Pár hónapja pedig egy üde színfolttal gazdagodott a tópart, Velence városában megnyitott a Groenk Deli.
Hirdetés

Juhász Emese és férje, Turi Balázs is Budapestről “menekültek” a tó partjára, ahol az ember kicsit egész évben úgy érezheti, mintha üdülne. A víz közelsége és az északi part csodás dombos vidéke pedig sokakat kárpótol az infrastrukturális elmaradottságért. Velencén is igaz, ami sok más kisebb településen: bár igény lenne rá, mégsincs elég színvonalas gasztronómiai kezdeményezés.

Erre pedig Emese és Balázs tökéletesen ráéreztek – habár eredetileg nem szerepelt a terveik között, hogy delikáteszt és bisztrót nyitnak, munkájuk révén mindkettőjük régóta kötődik a gasztronómiához. Juhász Emese régóta a Zsidai Group kommunikációs vezetője, Turi Balázs korábban zöldség-gyümölcs beszállítással foglalkozott a vendéglátószektorban.

Fotó: Groenk Deli

„Nem légből kapott ötlet volt a deli nyitása, ugyanis nem áll távol tőlünk a vendéglátás, de bennem soha nem merült fel, hogy saját bisztró alapításába is kezdjek” – meséli Emese, majd hozzáteszi, hogy most a delinél Balázs gasztronómiai tudására építkeznek. Eddig csak hobbija volt, most már viszont hivatásává vált a főzés.

Fotó: Groenk Deli

A Groenk Deli ötletét voltaképpen a pandémiás helyzet kényszerűsége szülte, és ha más jó dolog nem is származott az előző évből, azt elmondhatjuk, hogy sok vállalkozónak szolgált inspirációval, és olyan üzleteket hívott életre, melyek másképp valószínűleg sose nyitottak volna meg. A pandémia miatt zöldség és gyümölcs nagykereskedést állítottak át egy hét alatt magánszemélyek kiszolgálására, majd ebből fejlődtek online delikátesszé. Szerencsére mobilisak, gyorsak és kreatívak voltak – minden piaci helyzetre szinte azonnal reagáltak.

Fotó: Groenk Deli

Kétszer élték meg, hogy a korlátozások feloldása után a kiszállításból keletkező forgalom hirtelen kiszámíthatatlanná vált, egyszer 2020 nyarán, az első feloldásnál, majd ez 2021 tavaszán is ugyanígy történt. Így épült fel az ötletből a Groenk Deli, körülbelül egy évvel a webshop beindítása után, immár kiszakadva az online térből, a velencei vasútállomás és a tó közötti parkban.

A helyszínválasztás adott volt: mivel ők maguk is a Velencei-tónál élnek, tudták mekkora igény van egy olyan helyre, ahol az emberek nem csak ízletes fogásokat kaphatnak, de jó minőségű alapanyagokat is beszerezhetnek. Igazi szerelem-projekt lett a delinek és bisztrónak helyet adó épület átalakítása, aminek Emese és Balázs maguk láttak neki.

Fotó: Groenk Deli

Más offline-ból lép az online térbe, ez most fordítva történt. A végeredmény pedig magáért beszél. A kívülről egyáltalán nem hivalkodó épület belül annál többet kínál:

„Kifejezetten célunk volt olyan termékeket beszerezni és árusítani, amik amellett, hogy prémium minőséget képviselnek, nem tucat áruk, esetleg más helyek kínálatában nem is elérhetőek. Ráadásul hozzánk ez a deli* irány állt mindig is a legközelebb, kicsit bolt, kicsit bisztró, de ami a lényeg, kötetetlen, vidám és szabad” - árulta el Emese.

Fotó: Groenk Deli

Az üzletbe lépve úgy érezhetik magukat az ínyencek, mint gyerekek a cukorkaboltban. Édességek helyett itt azonban egy csodás csemegepult tárul elénk, vagy nyolcvan fajta olasz, spanyol és magyar sonka, szalámi és kolbász közül szemezgethetünk, de a sajtimádók is bázisukra lelnek, hiszen a húsok mellett francia, olasz, spanyol, svájci és magyar sajtokat kínálnak.

A pult éke a legendás bordó Berkel szeletelő, a pult fölött lógó sonkák, kolbászok és a vitrin mögött kínálkozó kimért sajtok, felvágottak is hozzák a delik hangulatát, a klasszikus árukon kívül pedig biotermékeket is beszerezhetünk tőlük,  ketchupot és mustárt – amit a hamburgereikhez is használnak –, olívaolajakat vagy példál a remek minőségű bodrogkeresztúri balzsameceteket, bio gabonaféléket, hüvelyeseket és tésztákat is.

Fotó: Groenk Deli

Fotó: Groenk Deli

A bisztró kínálata nincs túlbonyolítva, ehhez mérten a menüben sem veszünk el. Különböző burgerek között is válogathatunk, a tradicionalitás mellett maradva pedig olyan fogások kerültek fel az étlapra, mint a töltött paprika, amit a hidegebb évszakban felvált majd a töltött káposzta, a rántott csirke, a lecsó, a tojásos nokedli és a boeuf bourguignon.

Fotó: Groenk Deli

Kapós különlegességre lelhetünk az itallapon, amiből akár be is szerezhetünk néhány palackkal: ha már ráuntunk az Aperolra – ahogy Emeséék is – érdemes kipróbálni a Pampelle-t, ami a jól ismert narancsos kombináció helyett a grapefruit ízvilágával operál. Emellett természetes és bio minősítésű magyar borokat, olasz proseccókat, lambruscót is forgalmaznak.

Fotó: Groenk Deli

Az élelmiszerkiszállítást már tavasszal, a deli nyitásakor leállítottuk, úgy éreztük, a delit és a házhoz szállítást egyszerre nagyon nehéz lett volna koordinálni, teljesen más logisztikát és fókuszt kíván a két tevékenység. Ezért a következő nagy lépés a külső vendégtér, a terasz téliesítése lesz, illetve a belső tér leghatékonyabb kihasználása, hogy a hideg évszakban is hasonló vendégszámmal tudjunk működni, de szeretnénk kétheti rendszerességgel borklubokat is tartani.”

Fotó: Groenk Deli

A Groenk hangulatát nem az évszak határozza meg, hanem a lelkes tulajdonosok. Mindig szerencsés és hálás jelenség, ha többfunkciós üzletbe téhetünk be: ha a pékség kávézó is egyben, vagy a hentesnél pecsenyéző működik. A Groenk Deli is ezen a vonalon mozog, raádásul térségükben hiánypótló szolgáltatóként.

Fotó: Groenk Deli

*Mi a deli?

A deli a német delicatessen szó rövidítése, mely ínyencséget, finomságot jelent. Eredetileg magára az ételre használták, de az évtizedek alatt és főleg a deli boltok amerikai elterjedésével már magára a helyiségre is ráragadt a deli szó.​Így lett a deli egy olyan üzlet, ahol mindenféle ínyencséget, finomságot árulnak, de nem csak alapanyagot, hanem azokból kreált készételeket is. (A Groenk honlapján írtak alapján.)

Groenk Deli

Cím: 2481 Velence, Tábor utca
Nyitvatartás: Hétfőtől-vasárnapig: 10:00-22:00
A Groenk Deli weboldala, Facebook-oldala és Instagramja

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram