Hirdetés
Hirdetés

Végre annyi pelmenyit ehet, amennyi jólesik: a Pelmenyi Király terjeszkedik Pesten

SZERZŐ: DiningGuide
2022. április 21.
A kárpátaljai születésű Kelemen D. László Moszkvában magyar ételt főzött, Budapesten szláv ételeket. Pelmenyizőjének gyorsan híre ment, és még több helyszínre számíthatunk.
Hirdetés

Gyorsétteremlánc kicsit másképp: nem műanyagételt árulnak és nem is a tartósítószerektől frissek a termékeik. A Pelmenyi Király ételei magukért beszélnek, az üzlet pedig második évfordulóját ünnepli idén áprilisban.

2020-as nyitásuk óta 17. kerületi „királyságukat” már a 13. kerületre is kiterjesztették, és ha minden a tervek szerint halad, akkor hamarosan még több kerületben és vidéki városban is átveszik az uralmat. Kelemen D. Lászlónak, a franchise- üzlet tulajdonosának az álma, hogy idővel Európa-szerte megismerjék a termékeit. Az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tészta különlegességről és a hozzá kapcsolódó vállalkozásáról kérdeztük.

Kelemen D. László Kárpátalján született, és bár kamaszéveit már Budapesten töltötte, ahol fő bázisa a 17. kerület lett – amire azóta is otthonaként tekint – a munkácsi nagymama konyhájának ízei örök emlékként kísérték gasztronómiai kalandozásait. Azóta rengeteg helyen járt a világban, megfordult Angliában és Máltán, de a legtöbb időt a volt Szovjetunió egykori tagállamaiban töltötte. Moszkvában például több mint tíz évig dolgozott a magyar gasztronómiát népszerűsítő séfként, de közben megfordult Szentpéterváron és Szibéria területein is.

Fotó: Pelmenyi Király

2020 áprilisában nosztalgikus hangulatban - és talán kissé éhesen - tervezgette feleségével a jövőjüket a kertjükben ülve, ekkor született meg az üzlet ötlete: pelmenyiket készíteni, úgy ahogy azt a nagyszülőktől tanulta. Először otthon kezdték a tésztabatyukat gyártani egy kézi tésztanyújtóval és egy csupán fél kiló tészta begyúrására alkalmas dagasztógéppel. Lassan azonban kinőtték a házi konyhát és fél év múlva már egy kisebb manufaktúrában dolgoztak. Az üzlet fokozatosan épült és fejlődött, mígnem mára már franchise-ként üzemel.

„Az embernek tudnia kell nagyot álmodni: két évvel ezelőtt még csak egy tervem volt, és a gyerekkorom ételének, a pelmenyinek a receptje. Emlékszem, amikor kiskoromban összegyűlt a család, mindig volt az asztalon pelmenyi: a legprofibban a nagyszüleim készítették, de volt, hogy az egész család részt vett a hajtásában. A végén pedig mindenki annyi darabot ehetett meg, amennyi idős volt. Sokáig én voltam a legfiatalabb, így szomorkodtam, hiszen nekem járt a legkevesebb. A nagy elégedetlenségnek az lett a vége, hogy saját pelmenyi üzletet nyitottam, így most már annyit eszek belőle, amennyi csak jól esik. Habár egyszer túlzásba estem és elfogyasztottam vagy ötven darabot” – meséli nevetve a tulajdonos.

A mohóságnak ebből a tragikus, de egyben igen vicces élményéből született az ötlet, hogy idén tavasz végén pelmenyi evő versenyt rendezzenek a 17. kerületi üzletben, hiszen ennek a legnagyobb a befogadó képessége, másrészről pedig különleges kötődés fűzi hozzá a tulajdonost is, hiszen már gyerekkorában is látogatta az akkor még cukrászdaként üzemelő helyet, sőt, az egykori tulajdonos indította el a vendéglátói pályán. Az evőverseny indulóinak egy 2.5 kg-os foodboxot, azaz 250 db pelmenyit kell majd elfogyasztaniuk a győzelemhez.

Hirdetés

Valljuk be, az még gombócból is sok, nemhogy pelmenyiből. Jól lehet, az apró tésztabatyukról első ránézésre azt gondolnánk, bármenyi belénk fér, higgyük el, nem véletlen, hogy 10-20-30 db-os kiszerelésben készítik őket. Valójában már a kisebb adagoktól is bőven jól lehet lakni.

Fotó: Pelmenyi Király

„Ahogy nő az üzlet, úgy lesz minden egyre letisztultabbá: mostanra kiforrta magát a koncepció és a kínálat is. Arra törekszünk, hogy minden átlátható, érthető legyen és ne csak a rendelés legyen gyors, de az elkészítés és a kiszolgálás is. 7 perc, ideális esetben ennyit kell egy vásárlónak a pelmenyire várnia. Emellett pedig folyamatosan bővül a kínálati palettánk, kísérletezünk és újdonságokat tesztelünk. A legnagyobb újítás a teljes kiőrlésű liszttel készült csirkehúsos, amit úgy fejlesztettünk ki, hogy cukorbetegek is bátran fogyaszthassák.

Az elején 6 terméket készítettünk, mostanra már 14-et. Korábban sehol se találkoztam például édes pelmenyivel. A varenyikihez képest – amely leginkább a magyar derelyéhez hasonlít – ez azért különleges, mert nem vész el benne a töltelék, igazi ízbombák a kis batyuk" – mondja izgatottan Kelemen D. László.

Fotó: Pelmenyi Király

A kínálat valóban sokszínű: 6 fajta húsos, pelmenyi közül választhatunk, amik közül a legizgalmasabb a háromhúsos, amely tölteléke sertés, marha és csirke húst is tartalmaz. Emellett tartanak harcsás és három különböző vegetáriánus (krumpli, gomba, cheddar) pelmenyit is. Ezt egészíti ki az édes felhozatal a túrós, mákos, szilvás és nem utolsó sorban a csokis-kókuszos pelmenyivel. A feltétek közül pedig bátran válogassunk akár sós, akár édes tésztabatyut rendelünk, hiszen ezekkel lesz teljes az ízélmény. A tészták mellett a koncepcióhoz hűen a borscs, a szoljanka és a pelmenyi leves is az állandó kínálat részét képezi, és ilyen téren is igyekeznek kedvezni a hús fogyasztók mellett a vegetáriánusoknak is.

Az a céljuk, hogy az üzlet tovább tudjon növekedni, szeretnék, ha egyszer a manufaktúrájukban már 200 kéz, azaz 100 ember hajtogatná a pelmenyit és idővel legalább Európában rajtuk keresztül ismerné meg a világ ezt a tészta különlegességet. A pelmenyi kapcsán is elmondható, hogy ahány ház annyi szokás, de még igazabb, hogy nációkként fedezhetünk fel komoly különbségeket az elkészítésben.

„Gyerekkoromban Kárpátalján sertéshúsos pelmenyit készítettünk, sok vajjal, kevés főzővízzel, sok ecet és feketebors kíséretében. Az ukrán verziónál bővebb a hagyma, több a lé és kapor is kerül hozzá. Oroszországban pedig a tejfölt mártogatják a pelmenyihez és nem ráöntik. A Pelmenyi Királyban magyar alapanyagokból dolgozunk, Magyarországon állítjuk elő a termékünket, így a külföldi ügyfeleink is magyar termékként fogják azt megismerni” – emeli ki a tulajdonos.

Hirdetés

A 17. kerületben a manufaktúra mellett található az anyaüzlet épülete is, amelynek egyik előnye, hogy Kelemen D. László kiemelten oda tud figyelni a gyártási folyamatokra. A töltelékeket a mainapig ő készíti a pelmenyikhez, de emellett egy összetartó csapat áll mögötte, akik napi szinten biztosítják a többi munkafolyamat gördülékenységét és a Pelmenyizők napi működését. Az erős alapokra építve pedig gőzerővel toborozzák a további partnereiket, hogy minél több emberrel ismertessék meg ételeiket.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram