Hirdetés
Hirdetés

Vége a méltatlan büfékínálatnak: a budapesti Operaház 3 szinten, 3 gasztronómiai élménnyel vár

SZERZŐ: DiningGuide
2022. április 5.
Négy és fél évig tartott zárva Budapest egyik büszkesége, a Magyar Állami Operaház. A régi fényében ragyogó épület pozitív fogadtatást kapott, de az élmény nem lehet teljes a kávé, buborékok és finom falatok nélkül. Az Opera szélesebb kínálattal is tér vissza, mint arra számítottunk: a Feszty Bár és a Puncs Bár után április végén lép elő a főszereplő, a sok újdonságot tartogató és Andrássy úti terasszal is nyitó Opera Café.
Hirdetés

Nyitókép: Mark Umbrella / Opera Café

Operaházak a nagyvilágban: a zenei templomai

Az opera története során meghódította az egész világot, és a műfaj egyediségéből fakadóan ehhez világszerte akusztikailag megfelelő épületeket kellett emelni. A legtöbb operaház azonban nem csak funkciója ellátásában jeleskedik, de azon túl ezek az épületek a képzőművészet és az építészet művészi ötvözetei is, mondhatni a zene templomai.

Grandiózus méreteik és impozáns belső tereik révén nincs ember, akit ne nyűgözne le egy-egy ilyen épület, legyen szó olyan modern stílusban tervezettről, mint a Sydney-i Operaház; a neobarokk építészet remekéről, mint a párizsi Opéra Garnier; vagy éppen a neoreneszánsz bécsi Weiner Sattasoperről vagy a Magyar Állami Operaházról. A látszólag nagyon különböző stílussal bíró operaházakban közös, hogy komplex élményt kívánnak nyújtani a közönségüknek, amely közel sem csak az előadást foglalja magában.

Feszty Bár / Fotó: Berecz Valter

Operába járni életérzés

Az operaházak évszázadokon keresztül a társasági élet jelentős színterei voltak. Voltak olyan időszakai, amikor a társadalom több rétege összegyűlhetett ezeken a helyszíneken, míg más történelmi korokban csak az elit számára volt az operába járás élménye elérhető.

A 21. században működő operaházak a színházi impresszió mellett a valós élményt, az opera popularitását kívánják hangsúlyozni. Egy, az operában töltött tökéletes estéhez pedig épp úgy hozzátartozik a hibátlan produkció, mint a stílusos és ízletes vendéglátás.

Fotó: Opera Café

Vendéglátás a világ nagy operaházaiban

Ma a világ vezető operaházaiban a gasztronómia legalább olyan hangsúlyt kap, mint a zene. A bécsi Wiener Staatsopernek nem kevesebb, mint hat vendéglátóegysége van, a müncheni Bajor Állami Operaház látogatói az évszakonként változó étlap mellett egy háromfogásos degusztációs menüt is élvezhetnek. Madridban a Teatro Royalban a két Michelin-csillagos Ramón Freixa séf viszi az intézmény éttermét, Párizsban az Opéra Garnier előadásai után a szintén két Michelin-csillagos Christophe Aribert haute cuisine menüjét kóstolhatják. A milánói Scala gourmet éttermében főzött már Enrico Bartolini is, aki a három Michelin-csillagos Mudec étterme révén tartozik a legjobbak közé.

A londoni Royal Opera House nyolc vendéglátóegységgel működik, melyek közül kiemelkedik a Balconies Restaurant, amely a kortárs brit fine diningot képviseli. A New York-i Metropolitan Operához tartozó The Grand Tier Restaurant, ahogy a San Franciscó-i Opera North Box étterme is minden előadás előtt nyitva tart: villásreggelit, de vacsorát is kínálnak.

Sydney-ben hat étterem és bár működik az operaházban, melyek közül kiemelkedik a Bennelong, melynek konyháját Ausztrália egyik leghíresebb séfje, Peter Gilmore vezeti.

Az operaházakat tehát világszerte úgy vannak pozicionálják, hogy teljes körű élményt nyújtsanak, és az előadás mellett ehhez hozzátartozik az étkezés és italfogyasztás is. Újranyitását követően a Magyar Állami Operaház is csatlakozik ehhez a modern tradícióhoz.

Az Országház után a turisták által legkeresettebb épület régi-új fényében ragyog

A Magyar Állami Operaház itthon az egyetlen nagy létszámú, állandó társulattal rendelkező, kimondottan operákra és balettelőadásokra szakosodott színház. Az épület Budapest egyik legjelentősebb neoreneszánsz stílusú műemléke, a főváros egyik emblematikus épülete – az Országház után a második leglátogatottabb turisztikai célpont.

Az épület Ybl Miklós tervei alapján készült, míg a gazdagon díszített belső terek kialakításában olyan neves magyar művészek működtek közre, mint Than Mór, Lotz Károly, Székely Bertalan és Feszty Árpád, akinek falfestményei közül a legismertebbek ezt az épületet díszítik.

A több mint százéves múltra visszatekintő épület négy és fél éve tart zárva. 2022. március 12-én azonban elérkezett a nemzetközi figyelmet is kapott, várva várt pillanat: az átfogó felújítási munkálatokat követően régi fényében tündökölve, de a legkorszerűbb technikával felszerelve nyit újra a Magyar Állami Operaház, ahova immár nem csak a kiváló opera- és balettrepertoár miatt lesz okunk betérni, de akkor is, ha egy emlékezetes étkezésre vagy akár csak egy minőségi italra vágyunk.

Fotó: Opera Café

Klasszikus elegancia, kortárs koncepció 3 szinten

A budapesti Operaház gasztronómiáját a Zsidai Csoport vezeti már lassan 8 éve, az Operaház és a Zsidai Csoport közös új koncepciója is az, hogy a vendégeket egy teljeskörű élménnyel, impressziókkal gazdagítsa. Ezt szó szerint és átvitt értelemben is három szinten valósítják meg: az Opera harmadik emeletén található Puncs Bár, a második emeleti régi büfé, a Feszty Bár – hiszen a neves festő három alkotása is díszíti a mennyezetet – és végül, de nem utolsósorban az Opera Café által. Ennek bejáratát a korábbiakkal megegyezően a Hajós utca felől találjuk, de a hatalmas napernyők már messziről látszanak majd az Andrássy úton; a három vendéglátóegység élén az étteremként, kávéházként is funkcionáló Opera Café áll majd.

Az Operaház vagy annak egyes terei emellett kibérelhetők rendezvényekre, gálavacsorákra, fogadásokra is, melyek gasztronómiai szolgáltatásairól a ház vendéglátását is üzemeltető Zsidai Csoport gondoskodik.

Zsidai Csoport: 8 éve az Opera szolgálatában

Nyolc éve már, hogy az idén negyven éves családi cég, a Zsidai Csoport megnyerte az Operaház gasztronómiájának üzemeltetésére kiírt nyílt pályázatot és ezzel átvette az intézmény gasztronómiai üzemeltetésének vezetését. Úgy gondolták, hogy a korábbi kínálat nem méltó egy ilyen patinás intézményhez. Hisznek az Opera hagyományaiban, annak értékteremtő szellemiségében, ars poeticájuknak megfelelően maguk is hasonló kvalitásokat képviselnek a hazai vendéglátás világában.

 

Büféből Feszty Bár

Ennek jegyében teljesen megreformálták az egykori büfé, a Feszty Bár gasztronómiáját, szimbolikusan és a kínálatában is a 21. századba emelték. A jelenlegi felújítási munkálatok Zoboki Gábor tervei alapján készültek el, aki visszanyúlt az eredeti operaház-dizájnhoz, és ez érintette a bár részt is. Míg nyolc éve ez a tér közepére került, így körbe lehetett járni, most a falhoz igazították, illeszkedve az eredeti építészeti hagyományokhoz. A Feszty Bár erkélyéről nyílik az egyik legszebb kilátás az UNESCO világörökség részét is képező Andrássy útra.

Feszty Bár / Fotó: Berecz Valter

Az újranyitást követően a kínálat is követi a modernizációt, lekövetve a változó vendégigényeket. Figyelembe kell venni az üzemeltetőknek azt is, hogy a látogatóknak mennyi idő áll rendelkezésre a bárban, és mit tudnak számukra felszolgálni ebben az intervallumban a Zsidai Csoporttól elvárható minőségben.

Már működik a bár előrendelésünk, hogy a látogatók sorbanállás nélkül fogyaszthassanak az előadások szünetében és hamarosan indul a páholybekészítés is, hogy az előadás szünetében a páholyban koccinthassanak a vendégek.

Opera Café, az Opera vendéglátás ékköve – nem csak operalátogatóknak

A klasszikus éttermi élményről az Opera Café gondoskodik majd, ahová az előadás szünetében inkább csak egy kávéra, egy pohár pezsgőre vagy egy süteményre van lehetőség, hiszen nagyon rövid idő az egy vacsorához, de előadás előtt bármikor kellemes időtöltés lehet itt akár egy fél óra is.

Fotó: Opera Café

Az Opera Café azonban nem csak az operalátogatók számára nyújt vonzó étkezési lehetőséget, hanem bárki számára. A vendégek itt lenyűgöző, korhű miliőben fogyaszthatják el fogásaikat. A terem, amely helyet ad az éttermi vendégtérnek, 2016-ig le volt zárva a látogatók előtt, mivel a ‘60-as években irodákat alakítottak ki benne. A ház munkatársai dolgoztak itt, jóllehet az opera egyik legdíszesebb terméről van szó. Az áprilisra tervezett megnyitó után teljes pompájában csodálhatjuk meg majd, ráadásul egy csodaszép terasszal az Andrássy úton.

Fotó: Opera Café

Aki ezt követően az Operaházba jegyet vált egy előadásra, annak érdemes lehet nem csak a darab kezdetére odaérnie, utána pedig hazafelé venni az irányt, hanem valódi minőségi időt eltöltenie ott: az előadás kezdete előtt pezsgőzni vagy megvacsorázni az Opera Café lenyűgöző vendégterében, még az operaélmény hatása alatt.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram