Hirdetés
Hirdetés

Vegasban vétek kihagyni: A multimilliomos nyugdíjas gasztrofotói

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. május 2.
Vegasban jártunk. Csak így, lazán. Semmi Las Vegas, semmi elcsépelt Bűnös Város. És szerettünk volna valamit csinálni, ami túlmutat a pókeren. Így megkerestük azokat a helyeket, amelyek gasztronómiai szempontból érdekesek lehetnek.
Hirdetés

Ha máshonnan nem, a Másnaposok című filmből ismert Caesars Palace-ba véletlenül kerülünk. A Bellaggióból észrevétlenül jutunk át, félórás bolyongás után. A kaszinók tervezésekor ugyanis kínosan ügyelnek arra, hogy könnyen bejussunk, a kijárat hollétének megfejtése viszont felér egy szabadulószobás feladvánnyal. A két szálloda-kaszinót a luxusmárkákkal teli Forum Shops árkádjai kötik össze, ezek közt találjuk a világ első olyan galériáját, a Modernist Cuisine Galleryt, amely egyetlen művész, Nathan Myhrvolt gasztrofotóit mutatja be.

Las Vegas: a Forum Shops árkádjai a Ceasars Palace-ban

Aki szeret enni (és ki nem?), annak tetszeni fog a kiállítás. Mindnyájan ismerjük az ételfotókat, de így még nem találkoztunk ételekkel és alapanyagokkal, mint Myhrvolt képein. A művész és csapata az ételek és a főzés folyamatainak részleteibe avat, időnként akár a molekuláris szintig kísérve a látogatót.

www.modernistcuisine.com

Myhrvolt, miközben a Microsoft műszaki vezérigazgatójaként dolgozott, erősen érdeklődni kezdett a gasztronómia iránt is. Diplomát szerzett az École de Cuisine La Varenne-ban, majd Seattle egyik legjobb éttermében, a Rover's-ben sztázsolt.

Nathan Myhrvold / www.modernistcuisine.com

Végzett fizikusként és matematikusként különösképp érdeklődik az új konyhai technológiák iránt. Myhrvolt a Modernist galéria első számú szerzője, akit leginkább a gasztronómia és a tudomány határterülete érdekel. Mindezek mellett még arra is jutott ideje, hogy multimilliomos nyugdíjasként díjnyertes – és nagyon drága – könyveket írjon. A 2438 oldalas Modernist Cuisine 395 fontba, vagyis majdnem 150 ezer forintba kerül, de igen borsos ára ellenére gyorsan után kellett nyomni, mert elfogyott. Közben Myhrvolt Memphisben a csapatával megnyert egy jelentős barbecue bajnokságot, a Top Chef című műsorban zsűrizett és továbbra is készíti különleges gasztrofotóit.

A fotózás gyermekkora óta az egyik legkedvesebb időtöltése. Hogy miért pont a gasztrofotók területén teljesedett ki? „A képeim kísérletek, hogy olyan módon mutassam meg az embereknek az ételeket, ahogyan még nem találkoztak velük. Minden nap látjuk az ételeket, amiket elénk raknak, de egyáltalán nem biztos, hogy valóban szemügyre is vesszük őket.”

www.modernistcuisine.com

Különös módon közelít – hol hatalmasra nagyítva a zöldborsó részleteit, hol darabokra szedve a pizzakészítés fázisait. Gazdag pályafutása során Stephen Hawking egyik kutatója és Bill Gates jobbkeze is volt, elvárható, hogy a legegyszerűbb témát is egyedien, adott esetben tudományos megközelítésben fogja meg.

www.modernistcuisine.com

Myhrvolt átesett a foodie-k válságán, azaz bűntudata volt attól, hogy mennyi pénzt költ kiváló éttermekre és utazásra. Nehezére esett szembesülni azzal, hogy 30-fajta módját ismeri a libamáj elkészítésénk, de tudja, hogy a világ más részein tömegeknek csupán egy marék rizs jut egész napra. Dilemmája életre hívta a benne szunnyadó emberbarátot és támogatót, ma már ez is az élete része.

www.modernistcuisine.com

A galériában kapható, nagy méretű, limitált számú nyomatok ára 1000 USA dollár (kb. 280 000 forint) körül mozog. Még szerencse, hogy a belépés ingyenes.

Arcimboldo után szabadon: Pizza Man / www.modernistcuisine.com
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram