Hirdetés
Hirdetés

Vegán? Vagány! Világtrend, ami jobbá teheti a világot

2016. július 28.
Michelle Obama egyhónapos vegán kihívást hirdet. Arnold Schwarzenegger heti több húsmentes nap tartására buzdít az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozóján. Az IKEA előáll slágertermékük, a húsgolyók vegán változatával. Az elmúlt év eseményeiből szemezgettünk. Mégis mi történt vegán fronton?
Hirdetés

A múlt évben még azok is felkaphatták fejüket a vegán szóra, akiket eddig hidegen hagyott a kérdés. Óvatos becslésem szerint Schwarzenegger több tízezer kiló húst fogyaszthatott el a kőkemény edzésekkel és fehérjediétákkal kísért élete során, most közeledve a hetvenhez, mégis a húshagyó étrendet propagálja. Ő maga pedig saját bevallása szerint jelenleg már majdnem vegetariánus.
Vonzó reklámarcok
A világ egyik legbefolyásosabb nője, Michelle Obama, még messzebbre ment, ő ugyanis nem a – tej- és tojásfogyasztást elfogadó – vegetariánus, hanem a vegán mozgalomhoz csatlakozott év elején, a 30 napos Veganuary vegán kihívás erejéig. A tinik legbefolyásosabbja, Miley Cyrus pedig két éve vegán, mégpedig a harcos-kiállós fajtából, az Instagram oldalán az egyik állandó témája.
Fontos momentumok ezek a vegán mozgalom életében, hiszen a szupersztárok akcióival olyan tömegekhez jut el az eszme, akikhez egyébként nem ér el a szavuk. A vegánok három fő üzenete közül az egyik az állatvédelem, az állatok jogaiért vívott harc. Ennek egy igen korai úttörője volt "Európa Marilyn Monroe-ja", Bridget Bardot, aki ékes példája annak, hogy micsoda ereje tud lenni annak, ha egy világsztár tör lándzsát egy fontos ügy mellett. A 60-as években ő állt azon aktivisták élére, akik a vágóhidakon zajló mészárlás elborzasztó körülményei ellen harcoltak. Az ő kampányolásuk hatására vezették be a szarvasmarhák elektromos pisztollyal való elkábítását levágás előtt. BB nyomására tiltották be később a fókabőr kereskedelmét is – az egykori filmcsillag több mint fél évszázada küzd aktívan az állatkínzás ellen.
Mahatma Gandhitól Mike Tysonig
Érdekes egyébként, hogy míg egykor egy kifejezetten intellektuális, illetve gyakran spirituális törekvésnek számított a vegetariánus és vegán életforma, az élén például Mahatma Gandhival, addig az utóbbi évtizedekben olyan nem éppen szent életű celebritások is népszerűsítik, mint Pamela Anderson vagy Mike Tyson nehézsúlyú boxoló, akinek egyik beceneve a "The Baddest Man on the Planet", és aki újabban galambokat a kezében tartva hirdeti új életmódját, ami a saját bevallása szerint az életét mentette meg a drogoktól és az elhízástól (vegánként gyakorlatilag feleakkorára fogyott).
tumblr_inline_mkp2t0A8ME1qz4rgp
Egy ütős kijelentés egy másik rosszfiú Kate Perry volt férje, Russel Brand szájából: „Még drogosként is hűséges maradtam a vegetarianizmushoz. »Lehet, hogy heroinozom, de hamburgert nem eszem« – milyen szexi kis paradoxon!”
Az állatvédelem mellett reflektorfénybe került a közelmúltban a vegán életmód környezetvédelmi szerepe. A húsfogyasztás visszaszorításával ugyanis jelentősen csökkenthetnénk az üvegházhatású gázkibocsátást, amelynek majdnem a 30 százalékáért az állattenyésztés tehető felelőssé, és ez a szám folyamatosan nő az elmúlt évtizedekben. (Schwarzenegger felhívása is erre vonatkozott az ENSZ csúcson.) A klímaváltozás visszaszorításának kérdése márpedig messze túlmutat egy egyszerű étrendi kérdésen.
Vega nem egyenlő vegán
Az a tapasztalat, hogy sokak fejében még ma is keveredik a vegánság a vegetarianizmussal, illetve olyan szószörnyeket is hallani, mint "vegás", ilyen ugye nem létezik.
Érdemes tehát időnként újra tisztázni: a vegetarianizmus csupán a hús elhagyását jelenti. A vegetariánusok, rövidebben a vegák étrendjébe beleférhet a tej- és tejtermékek fogyasztása is, ők a laktovegetariánusok. A tejet és tojást is evők a lakto-ovo vegetariánusok.
A vegánok egy tőlük elkülönülő kasztot képeznek, és ez a kifejezés azért sem túlzás, mert ők gyakran ki is kérik maguknak, amikor a vegetariánusokkal együtt emlegetik őket. Mi ennek a magyarázata?
Az elkötelezett vegánok hangsúlyozzák, hogy a vegetarianizmus egy étrend, a vegánság viszont teljes életmód, világlátás, nem pusztán egy étkezési forma. Életmódjuk etikai meggondolásokon alapszik, amelyhez következetesen tartják is magukat. Az ő számukra az állatok kihasználása nem merül ki abban, hogy elfogyasztjuk őket. Az állattartás egészét teljességében ellenzik, beleértve nem csak a nagyipari, hanem a háztáji, természetes közegben való állattartást is, a birkanyájtól a kapirgáló tyúkokig. Szemléletükben a tehéntől lefejt tej, a tyúktól elvett tojás, a méhek megfosztása a méztől mind az állatok kihasználása, így mindezektől elhatárolódnak.
Nem diéta: életforma
Ahogyan fogalmazni szoktak, "ez nem egy diéta, hanem életforma", ennek megfelelően tartózkodnak az állatokon tesztelt gyógyszerek, kozmetikumok és háztartási szerek használatától, a szőrme-, sőt a bőrtáska- és bőrcipőviseléstől, de bojkottálják az állatkertek és cirkuszok látogatását is. Fontos programjuk még, hogy nem adnak ki állatért pénzt, és küzdelmet folytatnak az állatszaporítók ellen is.
Gyakorlatilag egy komplett életreformra vállalkozik az, aki a vegán útra lép. És ebbe nem csak a hűtő és a kamra megújítása, de a ruha- és fürdőszobaszekrényé is beletartozik. Nemrég még csak egy áthúzott nyuszit láthattunk fogkrémes dobozok hátulján egy pici piktogramon, amivel az állatkísérletmentességet jelölték, ma már egyre hangsúlyosabb helyen jelzik a csomagolásokon a vegán címkét.
Ráadásul erkölcsi kérdésről lévén szó, nem férnek bele a kisebb csalások sem egy-egy bőrtelefontokkal vagy a kedvenc (állatokon tesztelt) alapozónkkal – ez egy szigorú életforma. Mahatma Gandhi egyébként "élete tragédiájának" (!) tartotta, hogy többszöri próbálkozás ellenére sem volt képes lemondani a tejről.
A bevezetőben elhangzott IKEÁ-s példa története is úgy alakult, hogy a svéd cég 2014-ben bejelentette, hogy piacra dobják a közkedvelt, milliószámra értékesített húsgolyók vegetariánus verzióját, de a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) amerikai állatvédő szervezet komoly nyomására tavaly végül vegán golyókkal rukkoltak elő.
A vegánok etikai hozzáállását jól mutatja Moby példája is. Az elektronikus zenei zseni a közelmúltban vegán éttermet nyitott Los Angelesben, a cég teljes nyereségét pedig állatvédő szervezeteknek ajánlja fel. Összességében megállapíthatjuk, hogy minden túlzónak tűnő kitételével együtt a vegánsággal végre egy olyan trend dívik, amelynek tömeges követése által jobb hely lehet ez a bolygó.
Go vegan!
Ahhoz tényleg nagyon elszántnak kell lenni, hogy minden vegán kritériumnak megfeleljen a teljes életünk, de az biztos, hogy ha ezekkel a preferenciákkal a fejünkben vásárolunk, döntünk, azzal csak jót teszünk a környezetünknek és magunknak. Ha mindenki legalább heti egy-két napot növényesítene, azzal már az egész környezetre, gazdaságra komoly kihatással lennénk. Pláne, ha a heti egy-két nap lenne húsevő, az összes többi vegán.
A cikk második részében beavatás következik, miképpen veganizálhatjuk ételeinket. Nem is gondolnánk, mennyi izgalmas alternatívája van a tojásnak, tejnek és a sajtoknak. Folytatás következik.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram