Hirdetés
Hirdetés

Vegán helyek Budapesten – hiányérzet nélkül

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 3.
Ha egyelőre még nem is tobzódunk a jobbnál jobb vegán helyekben itthon, azért már az egyes műfajokban – mint bisztró, burgeres, pizzás vagy cukrászda – kitermelte ez az irányzat is a legjobbakat. Legjobb alatt pedig értsük azt, hogy ezeken a helyeken valódi kulináris élményre számíthatunk, csalódottság és hiányérzet nélkül. Ha pedig valaki kíváncsiskodna, mit lehet kihozni a teljesen növényi alapú konyhából, netán meggyőződéses húsevőként tenne egy próbát a gasztronómia „szelíd” oldalával, ezeket a helyeket ajánljuk.
Hirdetés

Óriási robbanásnak lehetünk szem- és íztanúi itthon is a vegán vendéglátóhelyek terén. Elsősorban a fővárosban mutatkozik olyan koncentráltan ez igény, hogy az üzleti siker reményével is kecsegtethet egy étterem, streetfoodos vagy éppen cukrászda, így ez a lista is Budapestre szorítkozik most. Kizárólag olyan helyeket ajánlunk, ahol sokszor jártunk, kóstoltunk, és a lehető legjobb szívvel ajánljuk!

A vendéglátóhelyek abc-rendben szerepelnek.

Reggel-délben Gréta: Great Bisztró

A belvárosban működik évek óta sikerrel Stöhr Gréta saját étterme, ami Budapesten és környékén már kiszállítást is vállal. Délben megtelítődik a környéken dolgozókkal az étterem, a hetente változó ebédmenü a környék kedvence. A konyha erőssége, hogy nem „csak” vegán, hanem teljesen gluténmentes is. Aki próbált már akár csak egy vegán hetet tartani glutén nélkül, tudhatja, hogy nem kis teljesítmény sokszínűen és ízletesen főzni „vegánul” glutén nélkül. Grétának ez sikerül.

@Great Bisztró Facebook

"A Great Bistro Magyarországon az első hely volt, ahol a gourmet konyha (fine dining) és a vegán étkezési kultúra egymásra talált. Az elhivatott tulajdonosok küldetésüknek érzik az egészséges, természetes, ízfokozóktól és adalékanyagoktól mentes alapanyagok és ételek izgalmas tökéletes minőségű készítését. Természetesen a nehézfémektől és kórokozóktól fordított ozmózissal megtisztított víz itt ugyanolyan fontos, mint az, hogy az à la carte menü ajánlat ételeiben gluténnal sem találkozik a vegán és nem vegán fogyasztó." (Az idézett szöveg forrása: Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, 2019)

Tovább az étteremhez!

Naspolya Nassolda: Kifinomult ízgazdagság – „mentesen”

A cukrászda, amely tizenkilencre lapot húzott. Vegetariánus cukrászdát létrehozni is merész vállalkozás, nemhogy a tejet, tejterméket, tojást nem megengedő vegánt. A Naspolya azonban ezen belül is egy szigorú – valójában nagyon is életigenlő! – vonalat képvisel nyers vegán cukrászdaként. Nem „csak” a torták, piték, cupcake-ek és a nassolnivalók széles kínálata készül helyben, hanem még a mandulatej és a kókusztej, illetve a specialty kávéból készített nitro cold brew is. A fent felsoroltakon kívül szóját és hozzáadott cukrot sem tartalmaznak ezek a desszertek, ami után joggal merülhet fel a kérdés: hogyan lehet ez mégis finom? A Gozsdu Udvarral szemben található cukrászda 2014 óta bizonyítja, hogy a finom édességek nem állati eredetű összetevő- és nem is fehércukorfüggők.

Fotó: www.naspolya.hu

Tovább a cukrászdába!

Tökmag Vegan Street Food – Nem a méret a lényeg!

Végre egy hely, amire valóban stimmel a street food kifejezés. A Tökmag valóban nem egy étterem, hanem egy hangulatos, tökmagnyi kis hely, ahol egy-két szék azért vár, nyáron pedig remek kiülési lehetőség a Hollán Ernő utca autómentes részén. A monodesszertezők mintájára ez egy szinte „monoburgerező”, mert mindig csak az a pár tétel készül, amiért újra és újra és újra visszajár az ember. Garantáltan friss minden, az a néhány kompozíció (burger, szendvics, leves, salátatál) pedig, amit kínálnak, a csúcsra vannak járatva.

@Tökmag Vegan Street Food Facebook

Szelíd gitárosoknak – Olvassa el beszámolónkat a Tökmagról!

Tovább az étteremhez!

Vegan Love – Az első perctől a topon

A Vegan Love megnyitott, és azóta tele is van. A Gellért térhez közeli vegán burgeresről 2019-ben már csak az nem tud, aki egy szatyorban él. Köszönhető ez most a (nagyon rosszul csengően a média által) műhúsnak nevezett Beyond Meat burger debütálásának, de a Vegan Love-nak igazából nem volt szüksége erre a termékre ahhoz, hogy az ízekben gazdag, szaftos burgerek élményét megidézzék minden nemű állati eredetű komponens nélkül. Időközben a hitvallásuknak és korábbi ígéretüknek megfelelően folyamatosan vonják ki a húsos termékeket a másik éttermük, a legendás burgeres, a Magic Burger kínálatából is, így idővel az is vegán burgerezővé fog alakulni.

Fotó: www.veganlove.hu

A Vegan Love a Magic Burger tulajdonosainak új életmódjához igazodó street food koncepciója gyorsan ismertté, elismertté vált a városban. A kisméretű üzletben az egészségtudatos vásárlók kiválóan összerakott burgereket, hotdogokat és gyrosokat, illetve salátákat érhetnek el, izgalmas kortárs megközelítésben. Az idelátogató vegán és nem vegán vendégek megismerhetik a növényi alapú táplálkozás sokszínűségét. A Vegan Love fontos fejezet a budapesti street food „mozgalom” történetében. (Az idézett szöveg forrása: Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, 2019)

Tetovált növényszerelmesek – Olvassa el a Vegan Love tulajdonosaival készült nagyinterjúnkat!

Tovább az étteremhez!

Vegazzi – Forró vegán üdvözlet Nápolyból

A már említett Naspolya Nassoldától pár perc sétára találjuk a Vegazzit, akik két dologra esküsznek kerek e világon: az igazi nápolyi pizzára és persze a vegán mozgalomra. Eleget is tesznek mindkét eszmeiségnek, legyen szó fatüzelésű kemencéről, nápolyi pizza-módra felpúpozódó tésztáról és persze teljes növényi alapanyagbázisról. Amiben szakítanak a nápolyi és olasz hagyományokkal, az a sokszor más földrészekre, például Mexikóba kalandozó feltétek. Mindez nem jelenti azt, hogy ne kínálnának egy jó Margheritát, csak éppen a bivalyokat nem bolygatják miatta a tejükért, házi készítésű rizsmozzarellát használnak hozzá.

Növényi Nápoly a bulinegyedben – Olvassa el korábbi cikkünket is a Vegazziról!

Tovább az étteremhez!

További erősen ajánlott vegán helyek Budapesten:

827Kitchen – A minőségi svédasztalos »» Tovább az étteremhez!

Anjuna Ice-pop – A vegán jégkrémbirodalom »» Olvassa el interjúnkat az Anjuna-fiúkkal!

Matrjoska Kroshka – Megtértek vegánnak, és még jobbak lettek »» Tovább az étteremhez!

Szabad Bisztró – A vegán gasztrokocsma műfaj hazai megteremtői »» Tovább a bisztróhoz!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram