Hirdetés
Hirdetés

Varga Dániel séf új kalandja a belvárosban kezdődik és Ázsiába vezet: megnyitott a Badhanna

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. május 20.
Badhanna. A titokzatos hölgy nevét viselő új étterem mind gasztronómiájában, mind az enteriőrben, a falakon látható grafikákban, a leendő workshopok irányultságában Badhanna nem mindennapi útinaplója tárul elénk, amit nem csak „olvashatunk”, de az ízeken és a hely hangulatán keresztül magunk is átélhetünk.
Hirdetés

A Bazilika szomszédságában, a volt Zeller Bisztró épületében talált térre Vajda Márton tulajdonos – a Socially kreatív ügynökséggel közösen létrehozott – új étterme, a Badhanna, ami a Távol-Kelet gasztrokultúrájának komplexitásából táplálkozik. Az ázsiai konyhának és életérzésnek inkább az underground végét kívánják elcsípni: az étterem kissé labirintusszerű elrendezése, a játék a különböző fényviszonyokkal- a természetes megvilágítástól a vörös lámpákon át a szinte teljesen sötétbe burkolódzó terekig- az idegen írásjelek és egy vélhetően Badhannával azonosítható hölgy képmás a falon, mind a kelet titokzatosságát, és egy élményekben gazdag, érzéki élményt ígérnek a vendégeknek.

Fotó: Badhanna

A Badhanna ilyen adottságokkal már talán akkor is sok más helyhez képest előnyből indulna, ha a konyhája csupán tucat ízekkel villogna a vendégek előtt, de erről szó sincs. Jóllehet, a hangulat tökéletesen meg tud alapozni egy izgalmas éttermi élményt, de valljuk be az értő közönség számára az izgalmas és tartalmas ízélmények legalább ennyire fontosak. Varga Dánielt nem kell bemutatni azoknak, akik kedvelik az ázsiai fúziós gasztronómiát: a Thaiföldön szerencsét próbáló, később az Aumban elhelyezkedő séf felel az étlap összeállításáért, és ahogy maga fogalmaz, a „progresszív ázsiai street food” az a kategória, amelybe az étterem konyhájának irányultságát sorolná. Mellette pedig a fiatal és lelkes konyhai csapat élén a szintén Ázsia-megszállott Pilter Tamás áll.

Fotó: Badhanna

A konyháról elmondható, hogy megannyi izgalmas folyamat zajlik már előkészítéskor is: fermentálnak, aszalnak, liofilizálnak. Nagyok a kontrasztok mind textúrák, mind az édes, a sós, a keserű, a savanyú és az umami jelenlétét tekintve. Ez pedig nem utolsó szempont, hiszen jól tudjuk, ehetünk bármennyit, valahogy mégsem fogjuk igazán jóllakottnak érezni magunkat, ha nincs meg a teljes íz élmény. Ez a progresszív irány azonban tartogat meglepetéseket, olykor határokat is feszeget, de ennek az utazásnak valójában éppen ez a célja: a felfedezés. Emellett pedig jó hír a különleges étrendet követőknek, hogy az ételek szinte mind tejmentesek és az étlap majdnem fele húsmentes.

Fotó: Badhanna

Már most signature fogásokként gondolnak a Bulgogira, ami egy rib eye steakkel és házi kókusz majonézzel készülő bao trió, de itt van a Hoi is, udontészta alapon, fekete kagylóval és sárga curryvel, vagy a Pad Petre, ami egy frissítő mentás, ponzus kacsazúza. Mindemellett olyan klasszikusok se maradhatnak el, mint a házi kimchi, de a kókuszos rizsben is teljesen új dimenziókat ismerhetünk meg. Édességek terén is izgalmas meglepetések várnak, mint például a maracujás szezámgolyó, amihez dohányos madártej társul. Mindezt persze érdemes az italok mellé az asztal közepére betolni, megosztani, pont úgy, ahogy Ázsiában is szokás. Ettől függetlenül az adagok nem aprók, még ha megosztjuk is őket, jó eséllyel túl rendelhetjük magunkat kíváncsiságunkban, így egy alkalommal bizonyára nem lesz lehetőségünk minden számunkra hívogató ételkülönlegességet kipróbálni.

A Badhannának azonban nem is ez a célja, ez nem egy egyéjszakás kaland, inkább egy kifinomult, szenvedélyes románc, ami megköveteli magának, hogy az ember újra és újra visszatérjen hozzá, hiszen lassan ismerhető meg igazán, és akkor sem lehetünk biztosak benne, hogy valóban tudjuk kivel állunk szemben. Egy ilyen kalandhoz igazán jól jönnek a lazító kortyok: így nem maradhatnak le az itallapról a különleges koktélok sem a házi frissítők mellett. Egzotikus alapanyagokkal, fűszeres csavarrokkal: zöld és fehér teával, yuzuval, chilivel, tequilákra, ginre, sakéra igazítva. A precíz műhelymunkának köszönhetően az italok komponenseinek zöme, az esszenciák, bitterek helyben készülnek és ízvilágában szintén az ázsiai kalandokat idéznek fel.

Fotó: Badhanna

A Badhanna minden nap 17 órától várja azokat, akik többre vágynak, mint egyszerű jóllakás. Hétvégi estéken zenével, DJ-szettekkel egy olyan találkozóhelyre, bárra és nem mellesleg étteremre találhatunk benne, ami akár még kulthellyé is válhat.

Badhanna

Budapest V. kerület, Hercegprímás u. 18.
Az étterem Facebook-oldala

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram