Hirdetés
Hirdetés

"Vannak a zárástagadók és vannak, akik alkotni szeretnének" — mi újság a Natura Hill Zebegényben?

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2020. november 24.
Minden gasztronómiában dolgozónak, alkotónak szüksége van most a megerősítésre, támogatásra. Felületet adunk párbeszéd kialakításához, unortodox ötletek kommunikálásához, pozitív kicsengésű történetek elmeséléséhez is. A Natura Hill Zebegény felől kérdeztük Hodik Adrienn tulajdonost.
Hirdetés

A Natura Hill Zebegény fenntarthatóságra törekvő családi panzió és étterem, a Börzsöny kapujában, távol a világ zajától. A csend, a lelassulás, a panoráma, a stílusos szobák és a hegyekre néző szauna mellett gasztronómiájuk is figyelemre méltó. Olyan séfek "kerültek ki" a Hill konyhájáról, mint például Varga Dániel és Szuharev Nyikita, vagy éppen Mede Ádám, aki most a Laurel Budapestben főz, és a 2020-as Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége lett. Jelenleg Szilvási Mihály vezeti a konyhát... illetve vezetné. 15 munkatársával együtt most új feladatokat látnak el. Hodik Adrienné a szó.

Fotó: Natura Hill Zebegény Facebook

Mit tesz egy szolgáltató aki kvártélyt és kosztot is ad, aztán egyik napról a másikra be kell zárnia? 

Hodik Adrienn: Újratervez. Hat év munkájába telt, de egy igazán összeszokott csapattal dolgozunk. Megtapasztaltuk ez elmúlt évek folyamán, hogy milyen a munkaerőhiány, és most itt vagyunk, az évben másodjára, 16 remek kollegával, zárt ajtók mögött. Míg tavasszal sok volt a kerti munka, a felújítás, addig most egészen más a helyzet, ráadásul akkor volt lehetőség, hogy vendégeket fogadjunk, most egyáltalán nincs. Mi nem szeretnénk kiskapuzni, okoskodni, kijátszani... inkább az alkotásban hiszünk, mint a zárástagadásban.

Zárástagadás? Ez egy új kifejezés! Mit értesz ezalatt?

Igen, a Stílusos Vidéki Szállodás csoportban használjuk.

Ez egy létező jelenség. Sokak úgy döntenek, hogy inkább kockáztatnak, és megkerülik a rendszert. Például életmódoktatást, szintén oktató jellegű disznóvágást rendeznek, és alkalmi munkavállalóknak vagy albérlőnek jelentik be a vendégeiket. Ügyes, nem tagadom, de mi nem éljük.

Annak ellenére sem, hogy ami békeidőben az előnyünk — hogy mindentől távol vagyunk, a természetben — az most bizonyos szempontból hátrány. Nekünk nincsenek a közelben a vendégeink. Máshogy kell elérnünk őket.

Fotó: Natura Hill Zebegény Facebook

Jól gondolom akkor, hogy a házhozszállítási hullámot tudatosan nem lovagoljátok meg?

Teljesen felesleges volna. Kinek vigyünk? Hogyan vigyünk? Innen, a hegyről le kell jutni, Misi csodálatos fogásai tányérra lettek tervezve, nem dobozokba és nem is befőttes üvegekbe. Ez sosem volt opció. A mi mentőötletünk, válságkezelésünk az adventi időszak és a karácsony közeledte. És persze a hihetetlenül kreatív csapat és a félhektárnyi levendula.

Levendulás termékekkel szálltok be a karácsonyi készülődésbe? 

Többek között. Első héten összegyűltünk, és megbeszéltük, hogy vajon kinek milyen rejtett tehetsége van, mit és hogyan tudunk hasznosítani úgy, hogy közben esetleg olyan alapanyagokat használunk fel, amik adottak. Varrunk maradék textilekből, karácsonyfadíszeket készítünk a szauna fel nem használt fűtőanyagából, és igen, levendulával is dolgozunk.

Kedves apróságokat készítünk, melyek bevételéből nyilván nem fedezzük a kiadásokat, de ha néhány eladott levendulás párnácskából kijön egy szobaasszonyunk egynapos bére, akkor már örülünk.
Fotó: Natura Hill Zebegény Facebook

A konyhai csapat hogy tud hozzájárulni a kézműves portékákhoz? Ők ehető ajándékokat készítenek?

Misi és csapata egyelőre édességekkel foglalkoznak, úgymint törökméz, tejkaramella, levendulás házi dunakavics és kekszek. Kidolgoztak egy szuper szaloncukor receptúrát is, de a csomagolása és szállítása bonyolult lenne, így azt csak nekünk volt szerencsénk lekóstolni. Szerettünk volna csatos üvegben, előre bekevert süteményeket is készíteni, de itt is a szállítással van gondunk, szóval elengedtük.

Munkát kell adnom a kollegáimnak... ha éppen nem tejkaramellát csinálnak, akkor levendulás fürdőbombát gyártanak. Ezt csak így lehet átvészelni, ha kreatívak vagyunk, és senki sem riad vissza az új feladatoktól.
Fotó: Natura Hill Zebegény Facebook

Fine bistro ebédek és vacsorák után óriási váltás a törökméz, pláne a fürdőbomba gyártása...

Persze, hogy az, de legalább meg tudtuk tartani a munkahelyeket, és ha újranyithatunk, nem kell ismét munkaerő után néznünk. A tehetséges szakembereinknek pedig nem kell pályát módosítaniuk, csak egy kis időre, itt, a munkahelyükön.

Fotó: Natura Hill Zebegény

Reméljük nem hagy alább a lelkesedés.

Két hét telt el, még nagyon bízunk, de azért egy hosszabb pauzára is felkészültünk. Most ezt a pop-up webshopos rendelést oldjuk meg, de ebben például segítségünkre van egy szállásfoglaló programmal foglalkozó cég. Ez a fajta összefogás, egymás segítése nagyon jóleső dolog. Mi is igyekszünk persze, oda-vissza megy a támogatás.

Fotó: Natura Hill Zebegény Facebook

A Natura Hill dolgozói által készített ajándékokat tehát weben keresztül lehet megvásárolni?

Igen, ezen dolgozunk. De hogy ismét a segítségről beszéljek, a nagymarosi piac is befogadott volna minket az adventi szombatokra. Kofáskodni szerettünk volna az említett ajándéktárgyakkal, édességekkel, és a konyha csatos üveges finomságokat is készített volna. Rilettet, savanyúságokat, sütőtökesszenciát, amiből otthon könnyedén levest varázsolhatunk. A járvány viszont megint közbeszólt, sajnos új árusokat nem engedhetnek be a közösségbe. Szerettük volna, hogy a környék is megismerje az ízeinket — ha csak piciben is. És persze a levendulát, amire nagyon büszkék vagyunk.

Idén először sikerült bio levendulaolajat és -vizet csinálnunk.

Viszont lehet, hogy ha már ennyire készültünk a piacra, egy ideiglenes adventi boltot nyitunk azért. Át lehet majd venni a rendeléseket, és akkor már jöhet az elviteles forralt bor is.

Fotó: Natura Hill Zebegény Facebook


Minden villámsebesen változik, de a levendula örök. Magatok végeztétek az olaj lepárlását is?

Azt azért nem, ennyire nem vagyunk elvetemültek! Mivel vegyszeres kezelés nélkül terem a levendulaföldünk, most találtunk olyan lepárlót, ami szintén bio minősítésű, így az egész termék megkaphatja ezt a pecsétet. Egy kisebb családi vállalkozás, a Mohos Gyógynövény Lepárló készítette az alig tízliternyi levendulaolajunkat.

Lehet, hogy a jótékony gyógynövény miatt érezlek nyugodtnak és energikusnak.

A sokkhatáson már túl vagyunk, tényleg az a cél, hogy megmaradhassunk így, együtt, és  a magunk módján egy kicsit csillapítsunk a veszteségen,

Nem szerettük volna követni a trendeket. A hazai turisztika nyári fellendülése miatt sok pofátlan ajánlatba futhattak bele az emberek. Saját bőrömön tapasztaltam, szeptemberben hétvégézni szerettünk volna, egy kicsit távol Zebegénytől, és azokon a szállásokon, amelyeken általában hasonló az árfekvés, mint nálunk, durva másfeles szorzóval szembesültem. Ezek a rövidtávú, ellenszenves megoldások tőlünk távol állnak. Nem alkalmi megélhetési forrásunk a Natura Hill, hanem életünk eddigi legnagyobb munkája, aminek hosszú jövőt jósolunk. 

Natura Hill Zebegény

Weboldal
Facebook oldal
Webshop

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram