Hirdetés
Hirdetés

Van kóla a kólában?

SZERZŐ: DiningGuide
2017. szeptember 4.
  Amerikában állítólag ez egyáltalán nem köztudott, itthon azonban talán nem újdonság, hogy a világ egyik legnépszerűbb üdítő itala eredetileg egy növény terméséből készül. Ez pedig nem más, mint a kóladió. De mit is kell tudni pontosan erről a növényről?
Hirdetés

Elsőre a kóladió meglehetősen kesernyés, de ugyanúgy, mint a koffein, tartalmaz természetes édesítőt. Maga a növény a Latin-Amerikában és Nyugat-Afrikában őshonos kóla fa, ezen nő a kakaóbab "tokjához" hasonlatos hüvely, és ebben találhatóak a diók.
Nigériában a kóladió egyenesen a kultúra része, sőt, ha ezzel kínálnak valahol, azzal azt jelzik, hogy a vendégszeretetük csúcsát élvezed. Magát a héjat a vendégek előtt törik fel, és így kínálják aztán körbe a terméseket.
A Coca-Cola eredeti receptje kóla levelet és kóladiót is tartalmazott, így kapta a nevét is. A jelenlegi receptben azonban már nem szerepel, így az összetevők között sem találhatjuk, viszont most is vannak olyan gyártók, akik kóladióból készítenek üdítőitalt. Például a Q Drinks nevű vállalat, amelynek ügyvezetője, Jordan Silbert a HuffingtonPostnak elmondta, hogy eredetileg nem az íze, hanem a koffeintartalma miatt tettek a kólába kóladiót, tehát az üdítőitalt nem ez a termés teszi egyedivé, hanem más összetevők.
 
 
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram