A versenyt a pékműhelyes Vajda József hirdette meg, hogy összejöjjenek a legjobb kenyérsütők, pékek, és amúgy bárki, aki ezzel foglalkozik. Profik és otthonsütők indulhattak öt kategóriában:
- sima fehér kenyér
- teljes kiőrlésű kenyér
- szabadon választott kenyér
- croissant
- bagett
- fotó: Zacsek Ágnes
- fotó: Zacsek Ágnes
- fotó: Zacsek Ágnes
- fotó: Zacsek Ágnes
- fotó: Zacsek Ágnes
- fotó: Zacsek Ágnes
A zsűri elég komolyra sikerült: az élén Molnár B. Tamás, részt vett még Vomberg Frigyes, Huszár Krisztián, Varju Viktor, Sárközi Ákos, Libor Mária a Limara Pékségétől, Jókuti András, Bíró Csaba a Boldog Brióstól, Kurunczi Anikó a Bortársaságtól és Szűcs Ádám a Városban blogtól.
A fehér kenyér kategóriában a zsűri a Pékműhely, Jacques Liszt - Misi a Pék, Panificio il Basilico és a Pipacs Pékség kenyereit választották a legjobbnak, a teljes kiőrlésű kategóriában a Marmorstein Pékség és az Artizán Kézműves Pékség is bekerült a legjobb négy közé.
Limara a verseny kapcsán elmondta nekünk, hogy már nagyon várta a tegnapi napot. Vajda Józsi, a Pékműhely tulajdonosa kb. egy évvel ezelőtt mesélt neki arról, hogy szeretne egy szakmai versenyt a hagyományosan, kovásszal sütő pékségeknek szervezni. Amikor felkérte zsűritagnak a Kenyérlelke nevezetű barátságos megmérettetésre, azonnal igent mondott. Limara hírből ismerte a versenyen elinduló pékségeket, legalábbis a legtöbbet, de mivel a fővárostól több mint 200 kilométerre lakik, sajnos nem volt szerencséje kóstolni a kenyereiket, illetve csak a Pékműhely kenyeréből evett eddig.
„Tegnap bebizonyosodott, hogy igenis van itthon is nagyon jó kenyér, ezek a pékségek elindítottak egy változást a hazai katasztrofális kenyérkínálatban. A sok rettenetes mű és látványpékségek mellett megjelentek ezek a kis lelkes pékségek, akik világszínvonalú kenyereket készítenek. Az adalékanyagoktól duzzadó, ipari termelésben, kenyérgyárakban előállított kenyérnek látszó rettenetekbe belefáradt, a minőségre áhítozó vásárló végre örvendezhet. A Hagyományosan Sütők Találkozóján ugyanis nagyon jó kenyereket kóstoltunk 5 kategóriában.”
Limara bízik benne, hogy a főváros után ez a változás vidéken is elindul, és a lelkes pékek a mennyiség helyett a minőségre teszik le a voksukat. Egy másik versenyen erre láttam is példát, ahol egy szentesi pékség remek, kovászos kenyerét kóstoltam – mondta Limara.
Limarának legjobban egyébként a Pékműhely fehér kenyere ízlett, nagyon szerette a formáját, a színét, a gyönyörű lyukacsos bélzetét. "Fantasztikus illata volt, csakúgy, mint a Panificio il Basilico, vagy a Jacques Liszt , illetve a Pipacs pékség kenyereinek. 10 éve sütöm magunknak nap mint nap a kenyeret, de azt gondolom, lennének napok, amikor ezekért a kenyerekért pékségbe mennék."
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17