Hirdetés
Hirdetés

Van jó kenyér az országban

SZERZŐ: DiningGuide
2015. augusztus 21.
Az augusztus 20-i kenyérünnepen rendezték meg a Kenyérlelke nevű eseményt, ahol öt kategóriában egy szakmai zsűri tesztelte a kenyereket, bagetteket, croissant-okat a Margitutcakilencben.
Hirdetés

A versenyt a pékműhelyes Vajda József hirdette meg, hogy összejöjjenek a legjobb kenyérsütők, pékek, és amúgy bárki, aki ezzel foglalkozik. Profik és otthonsütők indulhattak öt kategóriában:

  • sima fehér kenyér
  • teljes kiőrlésű kenyér
  • szabadon választott kenyér
  • croissant
  • bagett


A zsűri elég komolyra sikerült: az élén Molnár B. Tamás, részt vett még Vomberg Frigyes, Huszár Krisztián, Varju Viktor, Sárközi Ákos, Libor Mária a Limara Pékségétől, Jókuti András, Bíró Csaba a Boldog Brióstól, Kurunczi Anikó a Bortársaságtól és Szűcs Ádám a Városban blogtól.

A fehér kenyér kategóriában a zsűri a Pékműhely, Jacques Liszt - Misi a Pék, Panificio il Basilico és a Pipacs Pékség kenyereit választották a legjobbnak, a teljes kiőrlésű kategóriában a Marmorstein Pékség és az Artizán Kézműves Pékség is bekerült a legjobb négy közé.

Limara a verseny kapcsán elmondta nekünk, hogy már nagyon várta a tegnapi napot. Vajda Józsi, a Pékműhely tulajdonosa kb. egy évvel ezelőtt mesélt neki arról, hogy szeretne egy szakmai versenyt a hagyományosan, kovásszal sütő pékségeknek szervezni. Amikor felkérte zsűritagnak a Kenyérlelke  nevezetű barátságos megmérettetésre, azonnal igent mondott. Limara hírből ismerte a versenyen elinduló pékségeket, legalábbis a legtöbbet, de mivel a fővárostól több mint 200 kilométerre lakik, sajnos nem volt szerencséje kóstolni a kenyereiket, illetve csak a Pékműhely kenyeréből evett eddig.
„Tegnap bebizonyosodott, hogy igenis van itthon is nagyon jó kenyér, ezek a pékségek elindítottak egy változást a hazai katasztrofális kenyérkínálatban. A sok rettenetes mű és látványpékségek mellett megjelentek ezek a kis lelkes pékségek, akik világszínvonalú kenyereket készítenek. Az adalékanyagoktól duzzadó, ipari termelésben, kenyérgyárakban előállított kenyérnek látszó rettenetekbe belefáradt, a minőségre áhítozó vásárló végre örvendezhet. A Hagyományosan Sütők Találkozóján ugyanis nagyon jó kenyereket kóstoltunk 5 kategóriában.”
Limara bízik benne, hogy a főváros után ez a változás vidéken is elindul, és a lelkes pékek a mennyiség helyett a minőségre teszik le a voksukat. Egy másik versenyen erre láttam is példát, ahol egy szentesi pékség remek, kovászos kenyerét kóstoltam – mondta Limara.
Limarának legjobban egyébként a Pékműhely fehér kenyere ízlett, nagyon szerette a formáját, a színét, a gyönyörű lyukacsos bélzetét. "Fantasztikus illata volt, csakúgy, mint a Panificio il Basilico, vagy a Jacques Liszt , illetve a Pipacs pékség kenyereinek. 10 éve sütöm magunknak nap mint nap a kenyeret, de azt gondolom, lennének napok, amikor ezekért a kenyerekért pékségbe mennék."

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram