Hirdetés
Hirdetés

„Van, aki a déli partról minden héten átjön hozzánk reggelizni” – Helyzetjelentés a csopaki Buborék Pékbisztróból

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 9.
Egy vízióból, egy újjászületett épületből, rengeteg vajból, tojásból és pisztáciából épül fel a tavaly nyitott, és már a kezdetektől óriási sikernek örvendő csopaki Buborék Pékbisztró, és vált találkozási ponttá, minőségi pékséggé, jó hangulatú villásreggelizővé, és most már szállássá is. Buborék egy évvel ezelőtti nyitását óriási siker kísérte, de a tulajdonosok az azóta eltelt időben sem tétlenkedtek. A hely alapos változáson ment keresztül, és úgy tűnik, végleg megtalálta a helyét a csopaki mindennapokban és az odalátogatók szívében egyaránt. Kik állnak az északi part legfelkapottabb reggelizőhelye és legszerethetőbb bringaszervize mögött? Nárai Rita és Penziás Gábor tulajdonosokkal és a pékműhelyt vezető Berki Dáviddal beszélgettünk.
Hirdetés

Hét éve érkeztetek Csopakra, tele pihenésről és kikapcsolódásról szőtt tervekkel, hogy aztán az utóbbi években valami teljesen mást csináljatok. Mi a Buborék Pékbisztró története?

Rita: Jó ötletnek tűnt elsőre, és amikor belevágtunk, nem tudtuk, hogy ennyi munkával fog járni. De egyértelmű volt, hogy nekünk valami olyan kellett, amit mi is hiányoltunk az életünkből és a Balaton környékéről. Nem volt a közelben hétvégén is nyitva tartó biciklibolt és szerviz, ami a legfontosabb, hiszen hétvégén használja mindenki a kerékpárokat. Ahhoz, hogy jó kenyeret, péksüteményeket kapjunk, negyven percet kellett utaznunk. Az előbbi gondolatok és tapasztalatok vezettek minket a koncepció megálmodásában. Sokfelé jártunk már a világban, sok mindent láttunk, és ezek alapján kialakult bennünk a kép, hogy mit szeretnénk.

Akkor már az volt a tervünk, legyen egy pékség nagyon jó kenyérrel, kávézó, reggeliző és mellette a biciklibolt.

Megálmodtuk a szállást is, amit tavaly szerettünk volna megnyitni, de aztán azzal csak idénre sikerült kibővítenünk a repertoárt.

Gábor: A kerékpár egy nagyon fontos része az életünknek, tényleg sokat bringázunk, de a gasztronómia a másik, azt mondanám, hogy még fontosabb része.

Buborék Pékbisztró Csopak

A megálmodott koncepcióhoz érkezett az épület is. A Fürdő utcában álló egykori bolt meglepően rövid idő alatt alakult át, született újjá, hozzáértő kezek munkája nyomán. Miért ezt az épületet választottátok, és hogyan zajlott az építkezés?

Gábor: Azt gondoltuk, hogyha csináljuk, csináljuk jól. Volt valami az építményben, talán a különös aurája, mindenesetre jó volt ott lenni. Még akkor is, ha nagyon rossz állapotban találtunk rá, tele lambériával, régi szürreális burkolatokkal. Télen a hidegben csak álltunk bent és nem tudtuk megmondani, hogy miért, de jól éreztük magunkat benne. Később találkoztunk két kreatív belsőépítésszel, Bertóty Eszterrel és Móder Edittel. Ők ugyanezt gondolták, és azt mondták, hogy nagyon szeretnék ezt a projektet, sokat is dolgoztak rajta és  mi pedig hagytuk őket szárnyalni.

Rita: Túl is szárnyalták! Nem is mertünk ilyen klassz belső dizájnt álmodni! Azóta azt gondolom, hogy minden csúnya épületből lehet valami nagyon jót csinálni, nincs lehetetlen, de nagyon fontos, hogy mindenhez a megfelelő szakembereket alkalmazzuk, mindenkire bízzuk rá a saját feladatát.         

 A felújítás gördülékenyen, mindössze fél év alatt lezajlott, az „előtte-utána” különbséget pedig jól szemléltetik a Pékbisztró honlapján is megtekinthető, még a felújítás előtt készült képek.

Hirdetés

A szállásul szolgáló tetőtéri szobák kialakítása is  a belsőépítész hölgyek munkáját dicséri. Az átalakult épület tágas belső térrel, világos fabútorokkal, látszó beton felületekkel és természetesen rengeteg kerékpárral, és mindig a szezonhoz illő dekorációval várja a vendégeket, akik érkeznek is, közelről és távolról.  

Gábor:  Egész évben, mind a 12 hónapban nyitva vagyunk, úgy gondoljuk ez vezet a Balaton  „ egész éves” hellyé való átalakulásához. A hétvégéken már egy jó kis törzsvendég gárda látogat folyamatosan minket a szűkebb környékről, mint Tihany, Balatonfüred, Alsóörs, Paloznak, Almádi, Veszprém. Ők csak a szűken vett törzsvendégek, de vannak, akik távolabbról érkeznek hozzánk.

Rita: Van, aki a déli partról jár minden héten reggelizni hozzánk. Nagyon jó nekünk is lent enni tulajdonosként, és ott találkozni a vendégekből barátokká lett emberekkel, és a barátainkból vendéggé vált nagyon komoly törzsgárdával. Van, aki naponta kétszer jön, de van aki legalább hetente megfordul itt. A látogatóink ötven százaléka törzsvendég, és ez nekünk nagyon fontos.

A Buborék szépen lassan beépült Csopak mindennapjaiba. Találkozhatunk helyi lakosokkal is a törzsvendégek között?

Rita: Úgy kezdtük, hogy mielőtt kinyitottunk, és folyamatosan mentek a próbasütések, akkor én biciklire pattantam, kosaras biciklire, teleraktuk bagettel és kenyérrel és bekopogtattam a környékbeli csopaki házakba, beköszöntem, mondtam, hogy hamarosan nyitunk, és hoztam egy kis kóstolót.

Olyan jó amikor újra találkozunk ezekkel az emberekkel, mert mindig mondják, hogy emlékszik, amikor bekopogott, és adott egy kenyeret? Sokan ismételgetik azóta is, hogy - Én azóta járok Magukhoz -  

A Pékbisztró szezonálisan változó termékei között klasszikus francia péksüteményeket, kenyereket, és egy hihetetlenül népszerű pisztáciás croissant-t találhatunk. Mi az oka ennek a népszerűségnek és mi az, amit még feltétlenül ajánlanátok?

Gábor: A croissant elkészítésén nagyon sokat dolgozott Farkas Mónika, a cukrászunk, aki ehhez segítséget is kapott Enzsöl Balázs mester cukrász személyében. Együtt fejlesztették ki, hogy ennyire könnyű és a helyhez méltóan megfelelően  buborékos legyen.

Hirdetés

Rita: Nem is lehet levenni a listáról, mert van, aki ezért jön ide. Minden nap elfogy, de most innen üzenem, hogy ha esetleg éppen kifogynánk, kérjenek nyugodtan, mert ha van még croissant, akkor megtöltik, megoldható ez is! A csokis pálmalevelet is nagyon szeretik, sok vajjal készül minden, és egytől egyig magas minőségű alapanyagokat használunk.

Buborék Pékbisztró Csopak

Gábor: A péksütemények mellett a választék nagyon fontos részét képezik a tojásételeink, a lazacos eggs benedict, ami nálunk Buborék Benedict néven fut, illetve nagyon népszerű a Croque Monsiuer melegszendvicsünk, ami sokszor kifog a vendégeken. Célunk a kiemelkedő minőség mellett a vendégek tartalmas adagokkal történő kiszolgálása.  Természetesen a Buborék szóból fakadóan a hely kínálatában megtalálható számos buborékos (alkoholos)  ital is amiket jellemzően poharazunk is a vendégeink legnagyobb örömére.

A Pékbisztró mindennapos működtetésért és a gördülékeny kiszolgálásáért pedig Berki Dávid felel, aki novemberben, saját kovászával együtt érkezett. Hogyan néz ki egy átlagos nap a buborékban?   

Berki Dávid: Az aznap nálunk is, mint minden pékségben, egy nappal előbb kezdődik. A kovászos termékeket előző nap bedagasztjuk, kelesztjük, kikerülnek szakajtóba, és 12 órát hűtőben pihennek, egészen másnap reggel 5 óráig.  Legalább 2-2,5 órával megelőzve a nyitást. Aztán a sütés kezdődik, kezdve az aznapi bagett-adaggal, utána, amik várakoznak, kenyerek, szépen mennek a sütőbe, nyitásra kis is kerülnek. A sütések alatt a konyhanyitást készítjük elő, a tojások kéznél legyenek, mert itt viszonylag rövid idő alatt fordul meg nagyon sok ember. Ilyenkor gyakorlatilag van két és fél óránk, hogy mindenkit, valamilyen úton-módon, vagy pékáruval, vagy villásreggelivel, de kávéval biztosan felszereljünk arra a napra.

Buborék Pékbisztró Csopak

A tavalyi évben a bisztró még bonyolultabb, meleg ételeket készítő konyhát is tartott, ez azonban mára már kikerült a választékból. Mégsem veszteségként, inkább áramvonalasításként lehet ezt a váltást érezni. A Buborék mint reggelizőhely talált igazán magára, és ez a reggeli forgalom számain és a működés olajozottságán is meglátszik. Keresik még a vendégek a korábbról ismert ételeket?

Berki Dávid: Az egész napos forgalmunknak körülbelül a hetven százaléka reggel érkezik. van olyan hétvége, hogy akár ezerkétszáz tojást is felhasználunk a reggelik elkészítése során. Ezt csak előkészüléssel és jól összehangolt munkával tudjuk megtenni. Mindenki a saját maga területén profin végzi a dolgot, és jól tud a csapat együtt dolgozni. A reggeliztetést szerettük volna megerősíteni, kidomborítani. (A melegkonyhát)… nem azért nem csináljuk, mert nem tudjuk, hanem mert ezt látjuk sokkal erősebbnek.  A melegkonyhás részt pedig meghagyjuk sok más olyan vendéglátóhelynek, akik ebben erősebbek, vagy ezt akarják, mi a reggeli irányba mentünk el, és ebben pedig a tőlünk telhető legjobbat adjuk. A régióban nem túl gyakori, hogy valaki specifikusan reggelivel foglalkozik, és ezt erősíti, nyilván vannak jó pékségek, jó éttermek, és még fellelhető jó reggeliző is, de ami ezeknek a jó kombinációja az nem túl sűrű. Jól sikerült eltalálni ezt a vonalat.

Buborék Pékbisztó Csopak

A hely valóban erős a kombinálásban, elég, ha csak a helységben helyet kapó kerékpárüzletre, szervizre gondolunk. Mit szólnak a vendégek ehhez a fúzióhoz?

Berki Dávid: Sok mindenkit meglepetéssel tölt el, hogy itt vannak a biciklik, itt van a reggeliző, de aztán kicsit bele-bele kérdeznek, és összekötik a kettőt, és a reggelire egy jó tekerést is rá tudnak szervezni, sőt, ha szerencséje van, és talál szabad szobát , még nálunk is tud aludni.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram