A bor itthoni diadalmenete után elérkezett a söré is. Az egykor csak mulatozások, netán nyáresti italozások főszereplőjeként emlegetett ital egyre méltóbb helyet küzd ki magának mind a vendéglátóhelyek itallapjain, mind pedig – és ez még lényegesebb – az emberek fejében. Míg tíz évvel ezelőtt közel sem forogtak közszájon olyan fogalmak, mint a felső- és alsóerjesztésű sörök, az aromák, ízjegyek és szájérzet kategóriái pedig a borkultúrára szorítkoztak, ma már egyre több az értő sörfogyasztó, akik tudatosan választanak sört, és nem is lehet kérdés számukra, hogy nem a mennyiség számít, hanem a minőség.
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy itt, a Dining Guide felületén az év minden napján éppen így közelítjük meg a gasztronómiát: értő ízlelésre, kóstolásra, választásokra buzdítva olvasóinkat. Örömmel jelentjük most azt is, hogy az éves legfontosabb rendezvényünkön, a hazai gasztronómiai színtér mértékadó eseményén a minőségi sörök az őket megillető szerephez jutnak.
Ehhez nem kisebb nevet, mint a magyar éttermi élet legendás séfjét, Bíró Lajost (Bock Bisztró, Vendéglő a Kisbíróhoz, Buja Disznó(k), A Séf Utcája) kértük fel, aki négy ételt álmodott négy különböző karakterű sörhöz. Az ihletadó italokat nem kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen régóta a magyar fogyasztók kedvencei. Mind a négy Belgium szülötte: Hoegaarden, Leffe Blond, Stella Artois és Leffe Dark sörökhöz tervezett a gálára menüt a neves séf, akit magát sem kell kétszer kérni, hogy belekortyoljon a nedűkbe, így aztán igazán azonosulni is tudott a feladattal.
A gála több mint ezer vendége kóstolhatja a Bíró Lajos által összeállított menüt, amit meg is mutatunk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy inspirációt adjunk éttermi rendelésekhez vagy otthoni főzésekhez, és elszakadjunk egy kicsit attól a sztereotípiától is, hogy "télen bort, nyáron sört" igyunk. A téli idő nagyon is jó barátja ennek az italnak. Ahogyan egy elegáns gálán is épp olyan jól tud szerepelni, akár egy zajos fesztivál sörsátrában. Itt az ideje felfeledeznünk a sörök sokoldalúságát.
Bíró Lajos sörhöz kreált ételei az idei Volkswagen-Dining Guide Gálán
Előétel: Stracciatella búzasörös emulzióval, pirított vargányával & Hoegaarden
Főétel: Sörös marhanyak bécsi pereccel, szójaszósszal, sörhabbal & Leffe Blond
Főétel: Tanyasi csirketekercs sörös krémmártással és vietnámi zöldségtekerccsel & Stella Artois
Desszert: Barnasör sabayon vaníliafagylalttal & Leffe Dark
A cikk megjelenését a Stella Artois támogatta.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.