Hirdetés
Hirdetés

Változó szerepek: Sörhöz álmodott stracciatella, marhanyak és sabayon

SZERZŐ: DiningGuide
2019. február 22.
Gyöngyöző, habos, aranyló és illatos, mégis sokáig nem kapta meg az őt megillető helyet a gasztronómiában. Az utóbbi évek jelentős változásokat hoztak a sör megítélésében, a lehető legpozitívabb értelemben. Ennek a folyamatnak a bizonysága, hogy az idei Volkswagen-Dining Guide Gálán a hazai gasztronómia ikonikus alakja, Bíró Lajos fog négyféle minőségi sörhöz falatokat kínálni.
Hirdetés

A bor itthoni diadalmenete után elérkezett a söré is. Az egykor csak mulatozások, netán nyáresti italozások főszereplőjeként emlegetett ital egyre méltóbb helyet küzd ki magának mind a vendéglátóhelyek itallapjain, mind pedig – és ez még lényegesebb – az emberek fejében. Míg tíz évvel ezelőtt közel sem forogtak közszájon olyan fogalmak, mint a felső- és alsóerjesztésű sörök, az aromák, ízjegyek és szájérzet kategóriái pedig a borkultúrára szorítkoztak, ma már egyre több az értő sörfogyasztó, akik tudatosan választanak sört, és nem is lehet kérdés számukra, hogy nem a mennyiség számít, hanem a minőség.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy itt, a Dining Guide felületén az év minden napján éppen így közelítjük meg a gasztronómiát: értő ízlelésre, kóstolásra, választásokra buzdítva olvasóinkat. Örömmel jelentjük most azt is, hogy az éves legfontosabb rendezvényünkön, a hazai gasztronómiai színtér mértékadó eseményén a minőségi sörök az őket megillető szerephez jutnak.

Ehhez nem kisebb nevet, mint a magyar éttermi élet legendás séfjét, Bíró Lajost (Bock Bisztró, Vendéglő a Kisbíróhoz, Buja Disznó(k), A Séf Utcája) kértük fel, aki négy ételt álmodott négy különböző karakterű sörhöz. Az ihletadó italokat nem kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen régóta a magyar fogyasztók kedvencei. Mind a négy Belgium szülötte: Hoegaarden, Leffe Blond, Stella Artois és Leffe Dark sörökhöz tervezett a gálára menüt a neves séf, akit magát sem kell kétszer kérni, hogy belekortyoljon a nedűkbe, így aztán igazán azonosulni is tudott a feladattal.

A gála több mint ezer vendége kóstolhatja a Bíró Lajos által összeállított menüt, amit meg is mutatunk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy inspirációt adjunk éttermi rendelésekhez vagy otthoni főzésekhez, és elszakadjunk egy kicsit attól a sztereotípiától is, hogy "télen bort, nyáron sört" igyunk. A téli idő nagyon is jó barátja ennek az italnak. Ahogyan egy elegáns gálán is épp olyan jól tud szerepelni, akár egy zajos fesztivál sörsátrában. Itt az ideje felfeledeznünk a sörök sokoldalúságát.

Bíró Lajos sörhöz kreált ételei az idei Volkswagen-Dining Guide Gálán

Előétel: Stracciatella búzasörös emulzióval, pirított vargányával & Hoegaarden

Főétel: Sörös marhanyak bécsi pereccel, szójaszósszal, sörhabbal & Leffe Blond

Főétel: Tanyasi csirketekercs sörös krémmártással és vietnámi zöldségtekerccsel & Stella Artois

Desszert: Barnasör sabayon vaníliafagylalttal & Leffe Dark

A cikk megjelenését a Stella Artois támogatta.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram