A görögdinnye-fogyasztás jótékony hatásai
1) Hidratál – Magas víz- és ásványianyag-tartalma (kálium, magnézium) segít pótolni az izzadással elvesztett folyadékot és támogatja a szervezet megfelelő működését.
2) Likopinban gazdag – A görögdinnye a likopin egyik legszuperebb természetes forrása (ez egy rendkívül erős antioxidáns, ami védi a sejteket az oxidatív stressztől és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez).
3) Szívbarát – A dinnyében található vegyületek (például a citrullin) segíthetik az erek tágulását és a vérkeringés javulását, ami kedvezően hathat a vérnyomásra is.
4) Vitaminban gazdag – A görögdinnye C- és A-vitamin-tartalmának köszönhetően segít megőrizni a bőr üdeségét és a haj erősségét.
5) Étrend-aduász – Bár a dinnye rosttartalma mérsékelt, mégis támogatja az emésztést, magas víztartalma pedig hozzájárul a jóllakottság érzéséhez, ami nem utolsó szempont, ha valaki figyel a vonalaira.
Hogyan fogyasszuk?
Természetesen frissen, magában, hűsítő szeletenként is élvezhetjük a görögdinnyét, de izgalmas fogások alapanyagaként is tekinthetünk rá, legyen szó szomjoltó smoothie-ról, frissítő salátákról fetával és mentával, gazpachóról, granitáról, carpaccióról lime-mal, burratával kísért egytálételekről, vagy egy kedves kompótról…

Kaffiros, gyömbéres, citromnádas, szójás dresszinggel vákuumozott
Pallag Dávid, a budaörsi Rutin séf-tulajdonosa gyakran dolgozza fel gyerekkora ízeit.
– Amikor 2024 nyarán útjára indítottuk az új koncepciót, szépen dübörgött a dinnyeszezon. A dinnye és a kenyér kombinációjában többféle textúrában hoztuk el a nyár egyik kedvenc gyümölcsét, morzsával párosítva. Nálunk a degusztációs menük egyik alappillére az, hogy a vendégek belőlem, a családunkból, az emlékeinkből, az itthoni sajátosságokból is kapjanak egy szeletet. Erre nagyon jó példa a dinnye és a kenyér, amiről gyerekkoromban el sem tudtam képzelni, hogy miért is esszük együtt, hogy hogy ilyen gaztettre folyamodunk – kezdi Pallag Dávid, aki felesége gyerekkori emlékét is feleleveníti az Alföldről, ahol nem dinnyét, hanem szőlőt ettek a kenyér mellé.
– Ezt az ételt köztes, frissítő fogásként emeltem be a koncepcióváltás utáni első menüsorba. Vákuum alatt pácolt dinnyekockát kínáltunk a vendégeknek, amit egy kaffiros, gyömbéres, citromnádas, szójás dresszinggel vákuumoztam le. Ennek hatására a gyümölcs a pórusai közé szívta a frissítő dresszinget. Szép fényes dinnyét kaptunk, ahol a sós és az édes ízek keveredtek – hangsúlyozza a séf, aki mellé dinnyehéj-chutney-t készített habanero ecettel. Gyerekkori emlékének a citrusok héjával megszórt pirított pankó adott még egy új köntöst, amit a geg kedvéért szórt a jégen tálalt dinnye tetejére, ropogósságot és kenyeres ízvilágot eredményezve.
Ne fedjük el a saját karakterét!
Pallag Dávid úgy véli, a dinnye kiválóan hordoz más ízeket, hiszen tele van cukorral, sőt kellemes frissítést, roppanósságot tud kölcsönözni a fogásoknak. A maga módján inkább semleges alapanyag, de nagyon is jól párosítható és kétségkívül a szezon egyik legjobb gyümölcse.
– Még az első étlap megalkotásakor játszottam többet a dinnyével, kipróbáltam például a hőkezelt változatát. Lesózva vákuumoztam, majd kiszárítottam alacsony hőmérsékleten, aztán steakként kisütöttem. Ez számomra nem jött be, szerintem így elvesztette a dinnyés mivoltát, másnak akart tűnni. Sok esetben érzem azt, hogy az alapanyag inkább maradjon az, ami! Emeljük ki a saját jellegzetességeit! Pont attól fantasztikus a dinnye, ha jó helyről szerezzük be (például Inárcsról), így szinte önmagát adja el. Hogy milyen elemekkel egészítjük ki, és azok hogyan működnek együtt, abban már nagyobb a játék, de a sült dinnyével óvatosan bánnék. A dinnye legyen inkább jéghideg!

Savanyított dinnyehéj, saláta, burratás álom
Frideczky András, a Gerbeaud és az Émile executive chefje a görögdinnye nyers frissességét és hőkezelt formáit egyaránt érdekesnek tartja. Úgy véli, a legtöbben a nyers, hűs, édes, egyben roppanós állaga, megjelenése miatt kedvelik.
– Elsősorban nyersen használom, valamilyen nyers vagy ahhoz hasonló formájában, apró változtatásokkal, továbbá szeretem hőkezelt formában, fagyasztva, illetve egyéb hőkezelt állapotában, ételek kiegészítőjeként is felhasználni. Akár gélként, granitaként, édes vagy enyhén sós, fűszeres levek formájában is izgalmassá lehet tenni a görögdinnyét, amiből olykor a sárga húsú fajtát szeretem beszerezni.
Az executive chef kezei alatt a görögdinnye húsán és levén kívül annak héja sem veszik kárba: legtöbbször savanyított formában szokta felhasználni.
Az Émile séfajánlatában olyan ízletes verzióban is megtalálhatjuk, mint a bundában sült borjúfasírt paradicsomos görögdinnye-salátával, de említhetnénk a málnás görögdinnye-levesüket is, amit meggy sorbet-val kínálnak, vagy a bazsalikomolajjal locsolt burratájukat, amit görögdinnyével, málnával és paradicsommal tesznek különlegessé.
– A dinnyét sós és édes ételekhez, desszertekhez egyaránt szeretem felhasználni, legyen az akár saláta, sajtok, húsok-halak, vagy desszertek párja, kiegészítője – mondja végül Frideczky András.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.

Dining Guide