Hirdetés
Hirdetés

Vajon kiknek köszönhetjük az ehető héjú banánt?

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 30.
Egyelőre csak hetente tíz darabot tudnak eladásra kínálni, és darabja 1500 forintba kerül. Ismerve a csillagászati japán gyümölcsárakat, ez nem is olyan egetrengető összeg ezért a kuriózumért.
Hirdetés

Néhány hete írtunk a könnymentes hagymáról, az avokadó-innovációkról pedig gyakorlatilag folyamatosan hírezünk. Most pedig itt a következő találmány, amely könnyebbé varázsolja az életünket: az ehető héjú banán, egyenesen Japánból. A banán Mongee (ejtsd: mongéj) névre hallgat, amely Okajama prefektúra-beli szlengben annyit tesz, hogy „hihetetlen”.
Olvasta már cikkünket az avokádó körüli történésekről? A hipszterek mentek, az avokádó maradt
A Mongee banánt majszolva az embernek egy percig sem kell elgondolkodnia azon, hogy melyik irányból kezdje a hámozás tudományát. A találmányért a D&T Farm, egy mezőgazdasági kutatócég felel Okajama prefektúrában. A meglehetősen rendhagyó banánokat a „fagyasztás-felolvasztás-ébresztés” szélsőséges termesztési módszerével hozzák létre, amely során lényegében a jégkorszakhoz hasonló körülményeket generálnak.
A varázslat -60 Celsius fokon történik, ugyanis ilyen hőmérsékleten ültetik el a fákat, majd felolvasztják, és újra elültetik őket. A rend kedvéért: az átlagos banánokat 26-27 Celsius fok körüli átlaghőmérsékleten termesztik. A hőmérsékletkülönbség miatt a gyümölcs gyorsabban, csupán négy hónap alatt megérik, és ennek következtében héja olyan puha és vékony, mint egy salátalével. Mindemellett jó tudni, hogy közel öt grammal több cukrot is tartalmaz.

A termesztők büszkék rá, hogy permetezőszerek nélkül termesztik a banánt, így a fogyasztóknak semmi oka arra, hogy idegenkedjenek a héj elfalatozásától.

További érdekesség, hogy a leírások szerint a banánnak ananászra emlékeztető íze van.
Abban kiegyezhetünk, hogy ez a gyümölcs tényleg hihetetlen. Mindenképp kuriózum, ugyanis hetente tíz Mongee banán látja meg a napvilágot és darabja 648 jenbe (nagyjából 1500 forintba) kerül. A felkelő nap országában egyébként sem olcsó mulatság a gyümölcs, főleg ajándékba adják egymásnak a helyiek.
Fő forrásunk volt.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram