Hirdetés
Hirdetés

“Vagy felfelé mászol vagy lefelé csúszol” - bezárt a Brill Bisztró

SZERZŐ: N.Zs.
2015. július 14.
Számos szakmai díj és elismerés, hat év működés után egy hónapja bezárt az egyik legsikeresebb vidéki étterem, a békéscsabai Brill Bisztró. A tulajdonossal, Gabnai Csabával beszélgettünk az okokról.
Hirdetés

A Dining Guide, a Gault&Millau díjai után, a szakmai elismerések, a rendszeres sajtómegjelenések és nem utolsó sorban a vendégek visszajelzése miatt úgy tűnt, a Brill Bisztró azon sikeres vidéki éttermek közé tornászta fel magát rövid idő alatt, ahová évekig visszajárhatunk, egy biztos, megbízható pont Békéscsabán. A Brill Bisztró egy hónapja bezárt, a helyén egy vendéglő üzemel azóta.
A személyes jelenlét meghatározó
“Hat év alatt, amíg nyitva volt, több más vállalkozásomon is dolgoztam, amelyek olyan szeretágazóak lettek, hogy nem tudtam annyi időt az étteremben tölteni, amennyit kellett volna. Azt gondolom, vidéken, ahhoz hogy egy top étterem fennmaradjon, jelentős személyes jelenlét szükséges, amit hat éven át meg tudtam tenni, de utóbb egyre nehezebben, a vállalkozásom egyéb területeiről kellett időt és energiát elvonnom” - mondta Gabnai Csaba tulajdonos.

fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)

fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)


Gabnai szerint a vendégkör, akik rendszeresen jártak a Brillbe, hozzászoktak, hogy a tulajdonos szinte tartozéka, arca a bisztrónak. Egy darabig működött, hogy együtt éljen a hellyel, ott kezdje és fejezze be a napját, és amikor ebben változás alakult ki, rendszeresek lettek a kritikák. Valótlan és valós kritikák, már nem érezték olyannak a helyet, amilyennek megszokták.
“Éreztem, hogy rövid időn belül nem tudom ezt a helyzetet megoldani. Sokáig működött, hogy minden reggelt az étteremben kezdtem, részt vettem az alapanyagbeszerzésben, ami vidéken sokkal nagyobb személyes részvételt igényel, mint Budapesten, egy autóval egy ember viszont sokszor kevés ahhoz, hogy felkutassa, beszerezze a lehetőleg helyi, jó minőségű alapanyagokat.
Felmértem, hogy vagy folyamatosan felfelé mászol, vagy lefelé csúszol - egy folyamatos fejlődést kell fenntartani, ami a többi vállalkozásom mellett akkora terhet jelentett, amit egyedül már nem tudtam megoldani.”
Ilyenkor jön az, hogy az étterem felvesz egy üzletvezetőt, hogy kézben tartsa a működést. Gabnai szerint viszont ahogy egyre inkább kénytelen volt kivonulni az étterem életéből, érezhető volt a színvonalon is, az egész egyre kevesebb örömet jelentett már.
fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)

fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)


Vidék és a gasztroforradalom
 
Hat éve, amikor a Brill nyitott, az ország éppen egy olyan gasztronómiai folyamat, mozgalom csúcsára ért, amikor beindult a street food, vidéki éttermek nyitotta, lettek sikeresek, a minőségi gasztronómia fogalma kitágult, betört a hétköznapokba. Ez viszont nem mindig elég ahhoz, hogy egy étterem életben is tudjon maradni.
“Békés megyében abszolút érezhető, hogy a gazdasági válság nem enyhül, az emberek kevesebbet jönnek, az itteniek elmennek a városból. Az egész folyamat összeadódott, már nem éreztem jónak.”
fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)

fotó: Pintér Árpád (Pixeltaster)


Gabnai szerint a Brill bezárásához az is hozzátett, ami az elején felkarolta: egyre kevesebb lett a sajtómegjelenés, a nyilvánosság mintha eltűnt volna.
“Ezzel nem azt mondom, hogy szóljon rólunk minden második cikk. Egyszerűen megváltozott a gasztroújságok fogyasztása is. Pár éve, egy benzinkúton, ahol mindig megállok, az újságospolc tele volt gasztronómiai magazinokkal, sőt, külön oszlopon megtalálta őket az ember. Ha ma megállok, alig látok egy párat. Elindult egy folyamat, egy szakmai fejlődés, kialakult egy minőségi szakmai kollektíva, de most az érződik, hogy ez a mozgalom megállt, ugyanott állunk évek óta. Többek között emiatt érkeztünk el arra a pontra, hogy a működés már erőlködés lett a végére, már nem találtam benne örömet. Így aztán egy hónapja kénytelenek voltunk bezárni.”
Azóta az étterem megváltozott kínálattal és szemlélettel Brill vendéglőként üzemel tovább.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram