Hirdetés
Hirdetés

Vadas - Patrióta kisvendéglő receptje

SZERZŐ: DiningGuide
2015. február 7.
A Patrióta étterem vezetőinek nincs túl sok pozitív emléke a „vadas"-ról. Felrémlik a szálasra főtt, fogba tapadó marhahús, az édes-lisztes "bevonóképes" mártás és az állaga alapján mozsárágyú lövedéknek is alkalmas zsemlegombóc. A Nyakleves után a Patrióta kisvendéglő gondolja újra a vadast.
Hirdetés

A Patrióta étterem vezetőinek nincs túl sok pozitív emléke a „vadas"-ról. Felrémlik a szálasra főtt, fogba tapadó marhahús, az édes-lisztes "bevonóképes" mártás és az állaga alapján mozsárágyú lövedéknek is alkalmas zsemlegombóc. A Nyakleves után a Patrióta kisvendéglő gondolja újra a vadast.

fotó: Pénzes Sándor/gyulavaros.hu

fotó: Pénzes Sándor/gyulavaros.hu


Nyári Katalin és Csiszér Árpád elképzelése szerint a hús omlós, zselatinos, ízes, a mártás koncentrált, könnyű, pikáns. A gnocchi laza és felveszi a mártást, a borjúnyelv változatosságot hoz. A Patrióta célja az volt, hogy egy mára teljesen lezüllesztett ételt tisztes adagban, becsületesen kivitelezve, korrekt ár-érték arányban vendégeiknek felszolgáljanak.
Hozzávalók (4 főre):
  • 4 marhapofa
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 rozmaring ág
  • kacsazsír

Gnocchi

  • 250g pannónia burgonya
  • 150g csicsóka
  • 1 tojás
  • 100g liszt
  • 5dkg vaj
  • só, bors

Vadaskrém

  • szárnyas alaplé
  • 2-3ek pecsenyelé
  • 3 db répa
  • 3dkg vaj
  • 1dl fehérbor-redukció
  • 1ek citromlé
  • 1kk mustár
  • 1ek karamellizált cukor

Borjúnyelv

  • 3 babérlevél
  • 6-7 bors (egész)
  • alaplé, víz

Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, 6%-os sóoldatba tesszük 2 órára, leöblítjük, sózzuk, hűtőben pihentetjük 3 órát. Letörölgetjük, serpenyőben kevés zsiradékon körbepirítjuk, majd kacsazsírban a fokhagymával és a rozmaringággal 80-85 c°-on konfitáljuk. Ha elkészült, hústűvel óvatosan beleszúrunk, kiemeljük, pihentetjük. A zsírt megdermesztjük, a jus-t félrerakjuk tálalásig.
A gnocchihoz a burgonyát héjában főzzük, tisztítjuk, a csicsókát tepsiben sütjük, hámozzuk, majd a többi hozzávalóval elegyítjük, eldolgozzuk. Kinyújtjuk, hengerre formázzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, sós lobogó vízben készre főzzük.
A lepirított répát felöntjük alaplével, majd a hozzávalókkal megfőzzük, pürésítjük, passzírozzuk.
A borjúnyelvet fele víz, fele alaplében a fűszerekkel gyöngyözve puhára főzzük, megtisztítjuk, hagyjuk dermedni, ezután daraboljuk. Liszt, tojás, házi kenyérmorzsa -> panírozás, tálalás előtt bő zsiradékban kisütjük.
Tálalás: A pofát gőzben átmelegítjük, serpenyőben rápirítunk, jus-vel glasszírozzuk. A nyelvet kipanírozzuk, bő zsírban kisütjük, kettévágjuk. A frissen főtt gnocchit kevés zsíron pirítjuk. A hozzávalókat a tányérra helyezzük, petrezselyemolajjal, frissen tört borssal, hajtással, kelbimbóval tálaljuk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram